Vsako potezo Stepha Curryja je dvorana v Charlottu pozdravila z navdušenjem. Foto: Reuters
Vsako potezo Stepha Curryja je dvorana v Charlottu pozdravila z navdušenjem. Foto: Reuters
Curry je tokrat znova zadeval neverjetne mete za tri. Dosegel je osem trojk. Novembra je sicer popravil svoj rekord po zadetih metih izza črte v enem mesecu, ko je bil natančen 77-krat. Foto: Reuters
V vsega 31 minutah je nasul 40 točk, za to pa potreboval le 18 metov. Za dve je metal 6/7 in 8/11 za tri. Zadel je tudi vse štiri proste mete in v statistiko vpisal še tri skoke ter pet podaj. Foto: Reuters

Ko vrže in čuti, da gre noter, že teče v obrambo. Ve, da bo zadel, še preden mi vidimo. Res je neverjeten, kako prihaja do meta in kako zadeva. Igrali smo v njegovem domačem mestu in kot najboljši košarkar v ligi, je bil še toliko bolj motiviran.

Luke Walton, ki je ob odsotnosti Steva Kerra, vodil Golden State, o Curryju.
Dell Curry
Sršeni so med polčasom počastili Della Curryja, takoj za tem pa je zablestel Steph. Foto: Reuters
Michael Jordan, Dell Curry
Legenda Severne Karoline Michael Jordan in legenda Hornetsov Dell Curry med dvobojem, ko sta bila še dejavna košarkarja. Foto: Reuters

Malo športnikov je na gostovanjih tako sprejetih, kot je Stephen Curry v Charlottu. Prvi zvezdnik je v tem mestu odraščal. Rojen je sicer – tako kot LeBron James - v Akronu v Ohiu, a kmalu se je družina preselila v Charlotte, kjer je zaigral njegov oče Dell Curry. Že ko je Steph prišel na parket, so se navijači nagnetli v bližino parketa in navdušeno pozdravljali vsako potezo 27-letnega košarkarskega čarodeja. Najboljši strelec letošnje sezone se je najprej ogrel z nekaj driblingi, nato pa začel metati in zadeval v neverjetnih serijah. Ko se je tekma začela, pa se je v svojem slogu začel enostavno igrati. Med navijači so bili poleg številnih majic Charlotta s število 30 in priimkom Curry, ki jo je dobil vsak obiskovalec v čast Della, še številni dresi aktualnih prvakov z enako številko in istim napisom na hrbtu.

"Privilegij, da ga lahko gledamo"
Za najboljšega košarkarja na svetu je bil večer nekaj posebnega. Obračun Hornetsov in Warriorsov je bil posvečen družini Curry, saj so Sršeni med polčasom dvoboja v Time Warner Cable Areni počastili Della. Oče najkoristnejšega igralca lanske sezone je bil tudi odličen košarkar. Deset let je nosil dres Hornetsov, in to od uvodne sezone franšize leta 1988 naprej. Dell, ki je zdaj strokovni komentator in pokriva Hornetse, je s svojimi igrami in odnosom na parketa in zunaj njega pustil v Charlottu velik pečat.

Obenem je Dell najboljši strelec v zgodovini franšize in rekorder po številu odigranih tekem za "roj" iz Severne Karoline. Kot pravijo v Charlottu, je Dell Curry sinonim in tisti, ki ga prvega povežejo s Sršeni. Med polčasom so mu vodilni možje franšize predali ključe Buzz Cityja. Na parketu so zgovornemu Dellu družbo delale žena, hči, mama ter štiri sestre, nato pa se je pridružil še Steph. Manjkal je tako le mlajši sin Seth, ki pa igra trenutno za Sacramento Kings. Dell se je po slovesnosti dotaknil iger svojega sina: "Zanj je vedno nekaj posebnega, ko pridejo v Charlotte. Zdaj, ko je bil lahko del tega, kar so mi pripravili, še toliko bolj. Ko še igra na tak način, pa je res nepozabno. Privilegij je, da ga lahko gledamo."

28 točk v izjemni tretji četrtini
"Razpoloženje v dvorani je bilo nekaj posebnega, še posebej, ker so počastili očeta. Oče veliko pomeni temu mestu. Igral je za prve Hornetse in od tiste ekipe je zadnji zapustil moštvo. Lepo je bilo, ko sem bil na parketu in poslušal njegov govor, ob meni pa so bile mama, sestra, babica in vse tete. Težko bi si želel več, še posebej, ker sem tako odigral in smo zmagali,"
je dodal Steph, ki so mu domači navijači ob koncu fantastične tretje četrtine, ko je pokazal vse svoje mojstrstvo, namenili stoječe ovacije.

Curry je k zmagi Dubsov prispeval 40 točk. Igral je dobrih 30 minut in znova presedel zadnjo četrtino, ob podobnem strelskem učinku že tretjič letos. V tretji četrtini, ko je nasul neverjetnih 28 točk, je iz igre metal 10/11, od tega je zadel vseh pet poskusov izza črte. V zadnjih dveh minutah je zadel štiri trojke in s praktično popolno strelsko predstavo domovanje Sršenov spravil na noge: "Začel sem bolj zadržano, saj so se dobro pripravili in igrali trdo v obrambi. Onemogočali so mi mete za tri točke. To jim je dobro uspevalo do tretje četrtine, potem pa sem le prišel do meta. Sprva sem nekajkrat prodrl, ko je bil odprt prostor po globini, nato pa sem prišel tudi do metov za tri. Ta četrtina je bila res nekaj posebnega."

Zanimivi sta tudi številki 33 in 72
V dvorani so se nekateri navijači ob že kar neverjetnih metih za tri kar držali za glavo, med novinarji pa sta bili najpogosteje slišati "neverjetno" in "to je smešno", Curry pa je na vse skupaj odgovoril: "Take mete ves čas treniram in sem jih že velikokrat zadel. Pričakujem, da bom zadel, saj je za mano toliko treninga. Ves čas v napadu skušam biti agresiven, si pridobiti prostor in biti čim bolj samozavesten, ko grem v met."

Bojevniki, ki so lani v velikem slogu po štirih desetletjih osvojili šampionski prstan, letos že podirajo rekorde. Popravili so dosežek po najboljšem uvodu, kar sta s 15 zmagami zapored dosegla Houston Rockets (1993/94) in Washington Capitols (1948/49), a košarkarji iz "zaliva" se niso ustavili in vpisali že 20. zmago zapored, spogledujejo pa se že z novima številkama. V mislih sta 33 in 72. 72 zmag so dosegli Chicago Bullsi pred natanko 20 leti, 33 zmag zapored pa so vpisali Los Angeles Lakersi v sezoni 1971/72: "Zdi se neresnično. V Ligi NBA je toliko dobrih ekip in da ti uspe taka serija, je nekaj posebnega. To veliko pove o naši želji in osredotočenosti. Vsako tekmo damo vse od sebe in skušamo zmagati. To je naša odlika. Vsakič lahko kdo drug prevzame odgovornost. A časa za kakršno koli proslavljanje ni, saj je pred nami še toliko tekem in najboljši moramo biti, ko pride končnica."

Na tekmi številni Panterji
V Charlottu se Steph počuti kot doma. Tu je preživel torej deset let otroštva, z ženo Ayesho sta se v tem mestu poročila, vezi pa je s Severno Karolino ohranil tudi med šolanjem, saj je tu obiskoval srednjo šolo, v približno 40 kilometrov oddaljenem Davidsonu pa univerzo: "Vedno sem razmišljal, kako bi bilo, če bi igral doma. Kako bi bilo, ko bi zaigral za Hornetse ... Oče je tu preživel deset let in vedno sem hodil z njim na tekme ter treninge. A trenutno sem zelo zadovoljen, kjer sem. Golden State je moj drugi dom."

Curry je ostal tudi velik navijač letos izjemnih Carolina Panthersov. NFL-moštvo, ki domuje v Charlottu, letos prav tako še ni izgubilo. Steph, kot pravi, ne zamudi nobene njihove tekme in verjame, da letos lahko njegovi ljubljenci naredijo posebno zgodbo. Velik prijatelj je tudi z igralci, ki so prišli, sicer vsi v dresih Hornetsov, na čelu s podajalcem Camom Newtonom na to tekmo. Curry se je po srečanju z vsemi prisrčno pozdravil in jim podaril svoj dres: "Veliko mi pomeni, da so prišli, saj jih v nedeljo čaka pomembna tekma."

Brezec dosegel prvi koš v Time Warner Cable Areni
Poleg trenutno najboljšega košarkarja pa je Severna Karolina povezana tudi z najboljšim vseh časov. Michael Jordan je sicer rojen v Brooklynu v New Yorku, a se je kmalu družina preselila v Severno Karolini, natančneje v Wilmington. Tu je "njegovo leteče visočanstvo" obiskovalo srednjo šolo, potem pa še univerzo North Carolina. Zdaj je Jordan večinski lastnik Hornetsov. Najprej je kupil del novoustanovljene franšize Charlotte Bobcats, večinski delež pa pridobil pred petimi leti.

Pred dvema letoma je Rise preimenoval v Sršene. Na dogodku so bili tudi košarkarji iz prve zasedbe Hornetsov iz leta 1988, Dell Curry pa je oznanil, da se je "roj" vrnil domov. Leta 2001 se je franšiza namreč preselila v New Orleans, kjer je pozneje ime Hornets zamenjala s Pelicans. Leta 2004 so v Charlottu nastali omenjeni Bobcatsi. Tedaj je zanje zaigral Primož Brezec, ki je dosegel prvi koš in izgubil tudi prvo žogo v zgodovini novonastale franšize.

Iz Charlotta

Ko vrže in čuti, da gre noter, že teče v obrambo. Ve, da bo zadel, še preden mi vidimo. Res je neverjeten, kako prihaja do meta in kako zadeva. Igrali smo v njegovem domačem mestu in kot najboljši košarkar v ligi, je bil še toliko bolj motiviran.

Luke Walton, ki je ob odsotnosti Steva Kerra, vodil Golden State, o Curryju.