Gregg Popovich že od leta 1996 vodi San Antonio Spurs. Foto: AP
Gregg Popovich že od leta 1996 vodi San Antonio Spurs. Foto: AP

Malo ljudi oddaja tako avro, da v trenutku, ko vstopijo v prostor, vzbudijo pri vseh zbranih toliko spoštovanja, kot ga Gregg Popovich, ne glede na to, ali gre za sedmo silo ali za njegove varovance. Zna biti izjemno neugoden sogovorec, a vsak odgovor je premišljen in poln vsebine. Tudi po težkih porazih, ko s strogim in čemernim pogledom govori o tekmi, se hitro umiri in že nekaj trenutkov pozneje zna biti sproščen in na svoj način tudi šaljiv. Do svojih varovancev je zahteven, a zaradi njegovega dela pristopa do njih in seveda v končni fazi fantastičnih rezultatov, ga vsi neizmerno cenijo.

Sorodna novica Steve Kerr: Očitno je, da v Sloveniji vedo, kaj delajo

Gasol: Neverjetno, da je toliko let na takšni ravni
"Brez dvoma je eden največjih trenerjev vseh časov. Je unikaten in izjemno strasten pri svojem delu. Nekaj res zelo nenavadnega je, da uspe toliko časa trenirati isto ekipo in hkrati ostati na tako visoki ravni. Čestitati mu je treba, saj je za njim res neverjetna pot in izjemna serija rezultatov. Vsi igralci ga zelo spoštujejo. Do košarke goji ogromno strast, kar se lahko konstantno opazi. Uspešno je izvedel prehod iz ere Tima Duncana, Tonyja Parkerja in Manuja Ginobilija v novo ekipo s svežimi obrazi. Tudi zame je to zanimiva in zelo poučna izkušnja, ko opazujem, kakšen trener je in kako izvaja svoje metode,"
je za MMC Popovicha opisal eden najboljših evropskih košarkarjev vseh časov, Pau Gasol.

Pau Gasol sodi med evropske košarkarje, ki so v NBA-ju pustili največji pečat. Foto: AP
Pau Gasol sodi med evropske košarkarje, ki so v NBA-ju pustili največji pečat. Foto: AP

Pod taktirko Popovicha so Spursi postali ena najbolj prepoznavnih franšiz v NBA-ju, z načinom igre in sistemom, ki ga je uvedel, pa so navdušili številne ljubitelje košarke po vsem svetu. Z ekipno in disciplinirano igro, kjer v napadu ves čas žoga kroži in se išče prost igralec, je Pop, potomec priseljencev s področja nekdanje Jugoslavije, osvojil pet šampionskih prstanov in se vpisal med trenerske legende. Letos je San Antonio ekipa, ki izgubi v povprečju najmanj žog na tekmo, ima najboljši odstotek meta za tri in drugega iz igre. Začetek na klopi Ostrog sicer ni bil lahek, ko je od vodstva San Antonia po seriji porazov pred obračunom s Houstonom dobil celo ultimat, a po zmagi nad sosedi iz Teksasa je sledil eksponenten vzpon med najboljše. In kmalu tudi prvi prstan.

"Seveda se je njegov sistem nekoliko spremenil oziroma prilagodil, kar se mora, ko pridejo v ekipo novi igralci. Toda vedno je bila ideja, da žoga kroži in se išče odprt met. Kot bi rekel Pop, ne iščemo dobrega, ampak odličen met. Ker je imel vedno v ekipi veliko mednarodnih igralcev, je bil deležen občudovanja. Tudi to je bil velik plus pri implementaciji njegove filozofije. Številna moštva skušajo kopirati njegov način oziroma ga celo nadgraditi," je še dodal 38-letni Katalonec, ki od leta 2016 nosi dres Ostrog, predtem pa je bil član Memphisa, Chicaga in Lakersov, s katerimi je dvakrat postal prvak.

Sorodna novica Z novim šerifom v mestu Dallas v ritmu "Slovenian Rhapsody"

Na lestvici le še za Nelsonom in Wilkensom
V 23 sezonah je Popovich petkrat postal prvak, obenem pa postavil kar nekaj mejnikov, saj so bili poleg teh šampionskih let Spursi vsako sezono tudi v ožjem krogu favoritov in so se praktično vedno borili za najboljša mesta. Prejšnji teden je tako na večni lestvici trenerjev z največjim številom zmag v NBA-ju na tretjem mestu prehitel Jerryja Sloana, ki je za dosežek potreboval 26 let. Pred njim sta le še Don Nelson, ki je deloval 31 sezon, in Lenny Wilkens, ki je bil glavni trener 32 sezon. Pop je do tretjega izida prišel v 23. sezoni.

Naslednji nasprotnik San Antonia bo Dallas Luke Dončića. Dvoboj v American Airlines Centru bo v četrtek ob 2.30.

San Antonio je v zadnjih 20 letih najbolj konstanta ekipa ne le v NBA-ju, ampak v vseh ameriških profesionalnih športih. 21 let zapored se uvršča v končnico. Drugo najdaljšo aktivno serijo ima NHL-moštvo Pittburgh Penguins, ki je v končnici igralo 12-krat zapored. V ameriškem nogometu je ekipi New England Patriots uspelo devetkrat, Los Angeles Dodgers pa v MLB-ju šestkrat. V NBA-ju sta z aktivnimi serijami druga Golden State in Houston s po šestimi sezonami. Teh 21 je tudi najdaljša serija v NBA-ju po številu zaporednih sezon z večjim številom zmag kot porazov.

Marco Belinelli je leta 2014 s San Antoniem osvojil šampionski prstan, v klub pa se je vrnil pred letošnjo sezono. Foto: AP
Marco Belinelli je leta 2014 s San Antoniem osvojil šampionski prstan, v klub pa se je vrnil pred letošnjo sezono. Foto: AP

21 zaporednih prebojev v končnico je hkrati najboljši dosežek kakšnega izmed trenerjev. Drugemu Philu Jacksonu je to uspelo 20-krat. 69-letni strokovnjak je s 23. sezono v istem moštvu med trenutnimi trenerji v ameriških profesionalnih športih na prvem mestu. Drugi je Bill Belichick, ki vodi New England 19. leto. V NBA-ju pa je trenutno sploh razred zase. Najbližje sta mu Dallasov Rick Carlisle in Miamijev Erik Spoelstra, ki svoji moštvi vodita od leta 2008.

Kar nekaj nekdanjih sodelavcev zdaj glavnih trenerjev
V klubu ima popolno svobodo, saj je obenem predsednik in tako odgovoren tudi za kadrovanje. V obdobju izjemnih uspehov je bil nepogrešljiv člen Popovicha Tim Duncan, ki je sestavljal udarno trojico s Francozom Tonyjem Parkerjem in Argentincem Manujem Ginobilijem. Pop je vedno imel v svojih ekipah številne tuje košarkarje, ogromno Evropejcev, tudi Bena Udriha in Raša Nesterovića, ki sta pod njegovo taktirko osvojila prvi dva, drugi pa en prstan. Tudi zdaj ima v zasedbi številne mednarodne igralce, od Evropejcev pa so ob že omenjenem Gasolu še Avstrijec Jakob Pöltl, Latvijec Davis Bertans, ki je igral tudi za Olimpijo, in Italijan Marco Belinelli.

Sorodna novica Kokoškov: Luka Dončić je velik ambasador Slovenije

Odlični ostrostrelec je o svojem trenerju za MMC dejal: "To je glavni razlog, da sem se odločil vrniti in podpisati znova s San Antoniem. Mislim, da je izjemen trener. Zame nedvomno najboljši. Hkrati je izjemna oseba. Ne le, kar se tiče košarke, ampak tudi drugih vidikov in življenjsko pomembnih stvari. Igrati zanj je nekaj posebnega, in to si res želim." Iz Italije prihaja tudi Popovicheva desna roka, Ettore Messina, eden najboljših evropskih trenerjev. V svojem štabu ima med drugim še Becky Hammon, ki bi lahko postala prva ženska v vlogi glavne trenerke v NBA-ju. Poleti je bila že med kandidati za klop Milwaukeeja.

Bucksi, ki so na Vzhodu trenutno drugi, so se odločili za Mika Budenholzerja, ki je bil Popovichev pomočnik kar 17 let. Njegova pomočnika sta bila tudi James Borrego, ki zdaj vodi Charlotte, in Jim Boylen, ki sedi na klopi Chicaga, z njim je sodeloval Phladelphiin Brett Brown, zanj pa je igral Steve Kerr, trener aktualnih prvakov, Golden State Warriors.

Iz Oklahoma Cityja

Tilen Jamnik