Ivanu Marinkoviću (8 točk) je uspelo nekaj uspešnih akcij. Ko je v zadnji četrtini zadel za vodstvo z 61:52, je Jureta Zdovca prisilil v minuto odmora, kar pa tekmecem ni pomagalo. Foto: www.alesfevzer.com
Ivanu Marinkoviću (8 točk) je uspelo nekaj uspešnih akcij. Ko je v zadnji četrtini zadel za vodstvo z 61:52, je Jureta Zdovca prisilil v minuto odmora, kar pa tekmecem ni pomagalo. Foto: www.alesfevzer.com

Primorska ekipa, ki naskakuje prvi naslov državnega prvaka, s katerim bi zaokrožila imenitno sezono, je potrdila vlogo favorita in v državnem prvenstvu petnajstič zapored ostala neporažena. Marko Jagodić Kuridža je bil z 18 točkami in sedmimi skoki najboljši igralec tekme. Marjan Čakarun je osem od 12 točk dosegel v prvem polčasu.

V koprski Bonifiki je bilo 2.000 gledalcev. Foto: www.alesfevzer.com
V koprski Bonifiki je bilo 2.000 gledalcev. Foto: www.alesfevzer.com

Največja razlika prav na koncu
V prvih treh četrtinah je bil dvoboj izenačen. Olimpija je z zglednim skokom v napadu v 28. minuti vodila z 51:52, toda nato več kot štiri minute ni dosegla točke in gostitelji so v 33. minuti povedli s 63:52. Olimpija je z zmedenimi poskusi od daleč zaman poskušala ujeti priključek in prav s trojko Žana Marka Šiška je razlika ob koncu dosegla 18 točk.

18 izgubljenih žog Olimpije
Petrol Olimpija je sicer dobila skok (24:31), vendar se ni mogla kosati z razpoloženimi strelci Sixta, ki so imeli 58-odstoten met iz igre. Pri Petrolu Olimpiji je bilo le sedem strelcev, dvomestna sta bila le Miha Lapornik (15) in Marvin Jones (14). Domen Lorbek (6 točk) je zadel le eno trojko od sedmih poskusov. Olimpija je imela 18 izgubljenih žog. Druga tekma bo v torek v Stožicah, kjer Sixtu Primorski v triletni zgodovini kluba še ni uspelo zmagati.

Sixt Primorska finalno serijo odprla z visoko zmago

Jurica Golemac, trener Sixta Primorske: "Tekma je bila po pričakovanjih trda, težka. V prvem polčasu so tekmeci dobro zadevali, mi pa nismo bili dovolj pozorni na njihove ostrostrelce. Ob tem so bili izredno dobri pri skoku v napadu. V drugem polčasu smo te napake popravili in si s tem priborili prvo zmago. Ta nikakor ni bila tako lahka, kot morda na to kaže končni rezultat."

Lapornik: V zadnji četrtini smo izgubili kontrolo

Jure Zdovc, trener Petrol Olimpije: "Domačini so obračun v svojo korist obrnili ob koncu tretje četrtine. Oni imajo izkušene igralce, mi naivne. Igralcem ne zamerim nič, saj so igrali dobro. Košarkarji Sixta Primorske igrajo v visokem ritmu skozi vseh 40 minut tekme, mi pa smo počeli neumnosti. Tudi sodniški kriterij je bil na trenutke precej čuden. Toda nenazadnje, Koprčani so izkušeni, mi pa smo naivni, kar se seveda slej kot prej pokaže na parketu. Naši fantje so večkrat padli na njihove finte, teh pa je bilo na tej prvi tekmi kar nekaj, in upam, da si bodo sodniki pogledali posnetek tekme. Pozna se, da nam manjka organizator igre. Ob koncu tekme se je pokazala tudi utrujenost, naša igra je razpadla. Napade smo zaključevali prehitro, s težkimi meti iz igre. Še vedno menim, da končni rezultat ni realen pokazatelj stanja na igrišču."


Roko Badžim je izgubil šest žog. Foto: www.alesfevzer.com
Roko Badžim je izgubil šest žog. Foto: www.alesfevzer.com

LIGA NOVA KBM, finale, prva tekma:
SIXT PRIMORSKA - PETROL OLIMPIJA
79:61 (17:19, 21:16, 19:18, 22:9)
Jagodić Kuridža 18, Čakarun in Harris po 12, Vončina 10, Marinković 8, Šiško 7, Vujasinović 5, Henry 3, Ferme in Hodžić po 2; Lapornik 15, Jones 14, Lazić 8, Badžim in Bubnić po 7, Lorbek 6, Kastrati 4.

Met iz igre: 25/43; 21/53
Trojke: 7/12; 8/25
Skok: 24/31
Izgubljene žoge: 11/18

Druga tekma, torek ob 18.45:
PETROL OLIMPIJA - SIXT PRIMORSKA

Tretja tekma, petek ob 18.45:
SIXT PRIMORSKA - PETROL OLIMPIJA