Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Dragić je sicer 30. januarja podpisal za Baskonio, ki igra tekme v mestu Vitoria na severu Španije in se še vedno bori tudi za končnico v Evroligi.

Po prihodu na brniško letališče so morali tako on kot vsi drugi potniki v 14-dnevno karanteno, ki pa bo v posebni ustanovi, in ne doma. Gre za odločitev strokovnjakov zdravstvene stroke, ker Španija predstavlja visoko tvegano območje, pojasnjujejo na ministrstvu za zunanje zadeve (MZZ).

Kot je na popoldanski novinarski konferenci napovedal uradni govorec vlade Jelko Kacin, bo odločbe o odrejeni karanteni podpisal minister za zdravje Tomaž Gantar.

O tem, da bodo morali za 14 dni v karanteno, je vse potnike že obvestilo slovensko veleposlaništvo v Španiji. Vsi prihodnji leti iz te države bodo izvedeni po istem protokolu. Za izvedbo karantene sta pristojna ministrstvo za zdravje in Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ).

"Zna se zgoditi, da bodo taki prav vsi poleti, ki bodo pripeljali potnike iz sveta. Ukrep je tak, kot se seveda izvaja tudi v drugih državah, pri nas je morda nov, ker ga šele začenjamo, ampak strokovnjaki zdravstvene stroke ocenjujejo, da je tako potrebno," je pojasnil v teh dneh neutrudni sodelavec MZZ-ja Andrej Šter, ki vodi reševanje naših državljanov.

Kljub predpisani izolaciji potnike prišle iskat družine

Ministrstvo za zunanje zadeve je do zdaj v domovino samo po zraku pomagalo več kot 400 slovenskim državljanom, ki so se v času covida-19 znašli na drugem koncu sveta.

Ponoči se je tako s poletom iz Varšave prek Prage vrnilo 50 Slovencev, vključno s sedmimi, ki so prišli iz Azije. Med hvaležnimi je tudi Jernej Verbič. Čeprav so potnikom, ki so prispeli, predpisali samoosamitev, vsi tega niso upoštevali niti na letališču. "Žal sem na Brniku opazil, da so kar nekaj sopotnikov pobrale njihove družine, so jih torej prišli iskat," pripoveduje Verbič.

Morda tudi zato, zagotovo pa, ker prihajajo z izredno nevarnega območja, Španije, torej skupinska karantena za vse, ki bodo dopotovali iz Madrida, je za TV Slovenija poročala Marta Razboršek.

MZZ po zraku v domovino spravil že 400 državljanov

Bodite pozorni na še zadnja evakuacijska letala

Popoldne je zunanje ministrstvo sporočilo, da se zaradi velikega interesa pripravlja še en evakuacijski polet iz Madrida. Predvidoma bo letalo proti Ljubljani poletelo v soboto. Pri tem pozivajo vse zainteresirane, naj se čim prej javijo slovenskemu veleposlaništvu v Madridu.

Napovedujejo tudi možnost evakuacijskega poleta iz finske prestolnice Helsinki. Načrtujejo ga v prihodnjem tednu, v obdobju med ponedeljkom in sredo. V primeru velikega interesa pa obstaja možnost postanka v še kateri izmed nordijskih držav, so zapisali na spletni strani slovenskega veleposlaništva na Danskem.

Veleposlaništvo v Brasilii pa medtem ureja vse potrebno za vračanje zainteresiranih slovenskih državljanov iz Ekvadorja v Srednji Ameriki. Mogoči bodo trije poleti, in sicer v petek iz Quita prek Guayaquila v Frankfurt, v soboto in ponedeljek pa iz Quita prek Guayaquila v Madrid. Gre za posebne polete, vozovnice je mogoče rezervirati samo prek veleposlaništev, so opozorili.

Na zunanjem ministrstvu so poleg tega opozorili, da bo samo še v petek mogoč neposredni polet iz Pariza v Zagreb. Od sobote bo mogoče v Zagreb priti le še posredno prek Amsterdama, Londona, Bruslja ali Frankfurta.

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o novem koronavirusu smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod omejenim številom novic. Svoje mnenje o dogajanju v povezavi z novim koronavirusom lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.