Annemiek van Vleuten med vzpenjanjem na La Planche des Belles Filles. Foto: EPA
Annemiek van Vleuten med vzpenjanjem na La Planche des Belles Filles. Foto: EPA

Zadnja etapa je kolesarke po 123,5 km popeljala na znameniti vzpon na La Planche des Belles Filles, ki je Slovencem poznan po dveh zmagah Tadeja Pogačarja na Touru pred dvema letoma in letos.

Na drugem mestu je zadnjo etapo in dirko končala še ena Nizozemka Demi Vollering (SD Worx), skupno tretje mesto pa je zasedla Poljakinja Katarzyna Niewiadoma (Canyon/Sram), ki je bila zadnji dan dirke četrta.

Najboljša Slovenka je bila tokrat Urška Žigart, ki je z zaostankom štirih minut in 50 sekund v cilj prišla 18. V skupnem seštevku je zaročenka Tadeja Pogačarja zasedla 29. mesto (+41:11).

Van Vleuten je kljub težavam s kolesom, ki ga je med etapo zamenjala kar štirikrat, prepričljivo slavila na zadnjem vzponu, v cilj je prišla pol minute pred najbližjo zasledovalko. V soboto je bila najboljša tudi na sedmi etapi.

"Uresničile so se mi sanje, da zmagam v rumeni majici. Ni bila lahka etapa, ni bil lahek teden, a končati v rumeni majici, sama, to je najboljši mogoči način. Ponosna sem, da sem prva zmagovalka dirke Tour de France Femmes. Včeraj še nisem želela praznovati, zdaj pa se lahko zvečer odpravim na sladoled in pico," je po zmagi dejala Nizozemka, ki je letos osvojila tudi ženski Giro.

Van Vleuten: Končati tu v rumeni majici, to je najboljši mogoči način