Jaromir Jagr drsalk še ne bo obesil na klin. Foto: EPA
Jaromir Jagr drsalk še ne bo obesil na klin. Foto: EPA

"Verjamem, da imam še nekaj hokeja pred sabo. Treba je vložiti več truda in delati trdo. Zdaj moram trenirati še bolj zavzeto in bolj paziti na kilograme. Nekoč sem bil vajen dosegati zadetke, kadar sem hotel. Od malih nog sem trdo treniral, da mi je to uspevalo. Zdaj ni več tako preprosto vse skupaj, a še vedno lahko igram," je po poročanju NHL.com dejal Jagr.

Jaromir Jagr je v NHL-u največji pečat pustil pri Pittsburghu. Foto: AP
Jaromir Jagr je v NHL-u največji pečat pustil pri Pittsburghu. Foto: AP

Februarja je dopolnil 49 let, svojemu matičnemu klubu Kladnu, ki ga ima tudi v lasti, je pomagal k zmagi v finalu druge češke lige. Na sedmi tekmi serije je k zmagi nad Duklo Jihlavo s 5:2 prispeval podajo, tako da bo Kladno naslednjo sezono znova zaigral v češki Extraligi. "Glavni razlog, da še vedno igram, je odgovornost, ki jo čutim do kluba. Če je ne bi, se ne bi podil po ledu, saj lahko rečem, da se malce sramotim," je samokritičen izjemen napadalec, ki je v tej sezoni na 19 tekmah rednega dela sezone prispeval dva gola in deset podaj, na 16 obračunih končnice pa dva zadetka in osem podaj.

"Od sebe pričakujem veliko več, a ne morem več dati toliko. Zavedam pa se, da se bodo, ko bom končal, poslovili tudi številni poslovni partnerji kluba. Zato nimam druge izbire. Ne morem nehati. Imamo razprodano decembrsko tekmo na prostem. Iskreno pa se zavedam, da moram biti precej boljši. Želim biti in tako čim bolj pomagati svoji ekipi. Dal bom vse od sebe, da bom pomagal, kolikor bom le lahko. To je gotovo," je pristavil Jagr, ki je za Kladno debitiral v sezoni 1988/99, tri leta pozneje pa se je prvič preizkusil na NHL-ledu, ko je oblekel dres Pittsburgha.

V najmočnejši ligi na svetu je vpisal 1921 točk. Več jih je le Wayne Gretzky. Še vedno ima s 135 rekord po številu zmagovitih zadetkov, s 766 je tretji po doseženih golih v NHL-u, s 1155 pa po podajah. S Pingvini je dvakrat osvojil Stanleyjev pokal, leta 1999 pa je bil izbran za MVP-ja NHL-a. Petkrat je bil najboljši strelec lige. Igral je še za Washington, New York Rangerse, Philadelphio, Dallas, Boston, New Jersey, Florido in nazadnje v sezoni 2017/18 Calgary. Ko je prišel v NHL, je bil z 18 leti najmlajši, ko ga je zapustil, je bil s 45 najstarejši. Vmes se je preizkusil tudi v Ligi KHL pri Avangardu iz Omska.

Jagr je morda najslovitejše ime v bogati zgodovini češkega hokeja. Z reprezentanco je leta 1998 v Naganu postal olimpijski prvak, leta 2006 v Torinu pa je osvojil olimpijski bron. Dvakrat je drsal v reprezentančnem dresu, ko je Češka postala svetovni prvak.