Luka Mezgec: Pogačarja imajo vsi radi

Pri nevtralnih navijačih je čislan, ker ne kalkulira ter s svojim brezskrbnim slogom pogosto skrbi za zanimivo in napeto dirkanje, priljubljen pa je tudi med kolesarji, saj je v karavani sproščen in zabaven, je v najnovejšem podkastu Tour 202 povedal Luka Mezgec.

Foto: Val 202
Foto: Val 202

Tadeja Pogačarja še pet etap loči od tretje zmage na večtedenski kolesarski dirki in njegove prve na Giru. Njegovo vodstvo na vrhu skupnega seštevka je iz etape v etapo bolj trdno. Zdi se, da je boj za skupno zmago že nekaj časa odločen, nekateri so celo namigovali, da je njegova ekipa UAE preveč požrešna, ker ima nosilca rožnate majice, hkrati pa si skuša zagotoviti tudi precej etapnih zmag in tekmecem prepušča zgolj boje za druga mesta, toda eden od štirih Slovencev na letošnji dirki po Italiji Luka Mezgec pravi, da je Pogačar izjemno priljubljen v pelotonu.

Sorodna novica Fink o Pogačarjevi prevladi na Giru: "Morda se je sploh prvič resno lotil tritedenske dirke"

"Tadej je takšna 'faca' do vseh in zelo dostopen. Z vsakim se malce pogovori in pošali. Ko je glavnina na začetku 15. etape v nedeljo ujela Caleba Ewana, torej sprinterja, ki je bil v pobegu samo zato, da je imel pred večjim klancem minuto prednosti, je Tadej zavpil: 'Zdaj lahko nehate vleči, ujeli smo Caleba, vse je okej, ni treba več tako hitro kolesariti!' Zaradi takšnih majhnih detajlov v tistih trenutkih, ko vsi trpijo, se on pošali in vse skupaj malce razbremeni. Zato ga imajo vsi radi," je povedal Mezgec.

Priljubljenost kolesarjev je zanimiva reč, ki še zdaleč ni premo sorazmerna s številom zmag, ki jih tekmovalec doseže. V Franciji velja, da je najbolj priljubljen kolesar vseh časov tisti, ki Toura nikoli ni dobil. Večno drugi Raymond Poulidor je bil osemkrat na stopničkah na dirki po Franciji, a nikoli na najvišji. Lance Armstrong je nekoč zatrdil, da ima javnost tiste, ki prevladujejo, nekaj časa rada, potem pa se jih naveliča. Voditelj podkasta Tour 202 Luka Petrič meni, da je tako tudi zato, ker ljudje želijo gledati zanimive, dramatične in nepredvidljive dirke, če en kolesar vseskozi zmaguje, pa lahko postanejo dirke dolgočasne. Pogačar je sicer serijski zmagovalec, toda Petrič razmišlja, da je zaradi drugih mest na zadnjih dveh Tourih verjetno postal še bolj priljubljen, ne pa manj. Hkrati tudi pravi, da je bil v obeh vlogah, tako v vlogi velikega zmagovalca kot poraženca, pristen in spoštljiv, znal je zmagovati, a znal tudi izgubljati, zato se je marsikomu, ki bi se morda že naveličal njegove prevlade, prikupil in pridobil več simpatij kot sicer.

Sorodna novica Pogačar mimo tekmecev, "kot da bi imel motor"

V Touru 202 lahko slišite tudi valovska kolesarska reporterja na prizorišču Gira Igorja Tominca in Luko Dolarja, Luka Mezgec pa razlaga, da je Rafal Majka najzvestejši pomočnik na športni poti Tadeja Pogačarja in da si je Poljak kariero lepo podaljšal, odkar sta s Pogačarjem skupaj v isti ekipi. Majka za zdaj ni v predvideni ekipi UAE-ja za Tour, Mezgec pa se sprašuje, kako uspešno se bodo kolesarji, ki so sicer pogosto v vlogi kapetana ekipe, prelevili v Pogačarjeve pomočnike na Touru. Predvidena postava ekipe je Pogačar, Almeida, Ayuso, Politt, Sivakov, Soler, Wellens in Yates. Mezgec je odstopil z Gira v soboto, dirka za zdaj ni bila uspešna za prvega sprinterja njegove ekipe, za Caleba Ewana, na Touru pa upa, da bo ekipa Jayco Alula boljša v sprintih. Mezgec pravi, da se za zdaj precej bolje ujame z Dylanom Groenewegnom kot s Calebom Ewanom. Francoske dirke se veseli tudi kot navijač, saj so za Tour prijavljeni Pogačar, Roglič, Vingegaard in Evenepoel.