142 Bogdan Fink o Pogačarju: Po eni strani ZF, po drugi pa je tak šampion

Voditelja podkasta SOS-odmev Slavko Jerič in Toni Gruden sta na zadnji prosti dan Gira gostila Bogdana Finka, direktorja Dirke po Sloveniji. Najprej je bilo govora o nedeljski etapi, ki jo je veličastno dobil Tadej Pogačar. Kapetan UAE-ja je zmagoviti napad sprožil 15 kilometrov pred ciljem in se veselil že četrte etapne zmage na letošnji italijanski pentlji.

Vabljeni k poslušanju

Prednost je res visoka, a dirka še ni končana
"Pogačar in UAE so imeli načrt, da napadejo v tej etapi. Najprej je odlično odpeljal kronometer, s 15. etapo pa so zabili še zadnji žebelj. Prednost zdaj znaša skoraj sedem minut, zaradi česar bo vse skupaj dosti lažje. Zakaj lažje? Ob Tadejevi pripravljenosti bi se moralo zgoditi nekaj neverjetnega ali nepredvidenega, da ne bi dobil tega Gira. Res pa je, da so se največje tekme vedno odločale tretji teden, ki je običajno res brutalen, pametno se bo treba pripraviti na vse etape do konca. Dirka seveda še zdaleč ni končana, ker ima še toliko zavojev, spustov in vzponov. Kolesarstvo je že večkrat pokazalo, da je v določenih primerih izredno nepredvidljivo, pomislimo le na padce, a mislim, da lahko Tadej uspešno krmari proti cilju," je prepričan Fink.

Sorodna novica Pogačar z noro zmago ubil še zadnje upanje tekmecev

UAE dela vse pravilno
Če bi bila trasa dirke razdeljena na 21 enodnevnih dirk, bi Pogačar gotovo napadel vsaj polovico etap, v tem strnjenem ritmu pa mora varčevati z energijo. Fink je prepričan, da vse dela z mislijo na zadnji dan v Rimu: "To je tritedenska dirka in treba je gledati končni cilj, kdo bo na koncu po zadnji etapi stal na najvišji stopnički, včasih je treba pametno razmišljati in načrtovati za naprej. UAE je v drugem tednu naredil vse pravilno, vozijo v pravem ritmu, stvari imajo pod kontrolo. Ob brutalnem zadnjem tednu morajo tudi njegovi pomočniki hraniti moči, sicer se stvari hitro lahko obrnejo tudi drugače."

Finku se zdi, da ima še kak kilogram manj
Nedeljski dan je bil nekaj posebnega tudi za Pogačarja, saj je prvič dobil dirko z več kot 5000 višinskimi metri. Nekateri so opozarjali, da se je Pogačar v zadnjem kilometru mučil, a Fink je bil slikovit: "No, če se je mučil Pogačar, kako so se mučili šele ostali kolesarji, ki so v cilj prišli več minut za njim (smeh). Morda se preveč posplošuje njegov neuspeh na Granonu na Touru leta 2022. Takrat je imel 'energetsko krizo' in je proti Vingegaardu precej popustil, popolnoma izmučen je prišel do cilja, ko je prišel v rdeče polje, zanj ni bilo več vrnitve. Na letošnjem Giru pa je pometel s konkurenco, podobno je bilo že na Kataloniji. Mogoče se je sploh prvič 'resno' pripravil na tritedenski izziv. Zakaj resno? Tadej res rad tekmuje, rad bi zmagal na čim več tekmovanjih, pri 25 letih se je zdaj pripravil na kombinacijo Giro-Tour. Mislim, da je zdaj dosti bolj pripravljen na tritedensko dirko. Občutek imam, da ima tudi kak kilogram manj kot običajno, zato me njegove predstave ne presenečajo. Po eni strani je to znanstvena fantastika, ampak na drugi strani je serijski zmagovalec, zato me to več niti ne preseneča."

Sorodna novica Andrej Hauptman: Tudi zadnji teden bo treba kdaj dirkati na polno

Konec leta testiral tudi v Novem mestu
Pogačar je velik napredek naredil tudi na kronometru, saj je enega dobil, popolnoma ravninskega pa je končal le za dvakratnim svetovnim prvakom Filippom Ganno. Fink je razkril: "Tadej je že ob koncu lanskega leta tudi v velodromu v Novem mestu testiral opremo za kronometer. Vidi se, da so pri ekipi naredili vsi skupaj velik napredek, tako na tehnološkem področju, kolesu in vsem, kar sodi zraven. Ob tej neverjetni pripravljenosti smo videli tudi izredno taktiko, ko je v zadnjem delu prvega kronometra premagal Ganno, ko so vsi Italijana že razglasili za zmagovalca. Take zmagujejo res samo najboljši, šampioni, športni 'ubijalci'. Prepričan sem, da bo nadaljeval v tem slogu in da bo rožnato majico pripeljal vse do cilja."

Vingegaard na Touru: Vrnitev ali marketinška igra?
Ob besedi kronometer, kjer je lani Jonas Vingegaard na Touru Pogačarja krepko premagal, je tema prišla tudi na vrnitev Danca v svetovno karavano. "Moje osebno mnenje je, da bo Vingegaard zelo težko konkurenčen na Touru. Če se udejstvuješ v vzdržljivostnem športu in si dva tedna samo v bolnišnici, je to kar precej pred začetkom treninga. Tedni se hitro obrnejo, čas je ključen ob vseh teh poškodbah. Morda bi se v drugih športih dalo to nadomestiti, ampak mislim, da na Touru ne bo pravi Vingegaard. Po drugi strani sicer poslušamo, da lahko dirka tudi 90-odstotno pripravljen in bo še vedno konkurenčen. Tudi pri tem razmisleku sem skeptičen, ker je konkurenca izredno ostra, še posebej pa na Touru. Pri Vismi že najbolje vedo, kdaj bi moral iti na višinske priprave. Kmalu bomo videli, ali je to samo marketinška igra ali pa se bo res kmalu vrnil," razmišlja direktor ekipe Adria Mobil.

Sorodna novica Čas za obrambni pristop? Morda res, ampak – pri Pogačarju nikoli ne veš.

V kolesarstvu se zmage ne podarjajo
Nekateri so Pogačarju očitali, da je preveč lačen zmag in si s tem lahko nakoplje nasprotnike v karavani, a Fink se s tem ne strinja: "Tadej je številka ena v svetovnem kolesarstvu in gotovo ima poseben status v glavnini, v to sem prepričan. Včasih so tekmovalci res pustili kakšno zmago drugi ekipi ali pa nasprotniku ter si s tem morda pridobili zaveznike za zadnji teden dirke. Ob videnem pa Tadej ne potrebuje pomoči, ker vsi v karavani vedo, da je nepopustljiv, zmag ne izpusti in jih ne podarjajo. Konkurenca ga je v zadnjih letih dobro spoznala in ga razume. Mislim pa, da se z vsemi fanti dobro razume, za zdaj ni naredil niti ene 'taktično slabe poteze' proti komur koli, pomaga svoji ekipi in ne vidim razloga, da bi se kdaj to zgodilo. V kolesarstvu podarjenih zmag pač ni, včasih je kakšna že priletela, ampak tega zdaj ni več nekaj let."

Napad na vsaj še eno etapo
Fink meni, da bo Pogačar skušal do konca dirke dobiti vsaj še eno etapo, morda bi lahko napadel v soboto, ko naj bi bilo ob cestah veliko slovenskih navijačev: "Zagotovo lahko napade tam, mogoče pa zna presenetiti tudi tam, kjer nihče ne pričakuje. Vprašanje, po koliko zmag bo šel, mislim pa, da bo dobil vsaj še eno etapo, ker je pač v taki fizični pripravljenosti, na drugi strani pa je spet veliko odvisno od taktike UAE-ja. V nedeljo smo videli, da so pustili kar velik pobeg, Pogačar je dejal, da jim je šlo malo za nohte, ampak mislim, da to ni bilo res, ampak so najbrž v glavnini iskali kakšne zaveznike, ki bi morda sodelovali. Ko se mu bo ponudila priložnost za zmago in mu bo ekipa prižgala zeleno luč (v smislu potrošnje energije njegovih sotekmovalcev), jo bo gotovo skušal zgrabiti."

Sorodna novica Na kraju prvega zmenka do prve zmage na kraljevski etapi grand toura

Možnosti za dvojček vsekakor so
Pogačar ves čas Giro razume kot dvodejanko s Tourom. Za zdaj kaže, da mu bo prvi del misije uspel, Fink meni, da ima lepe možnosti za dvojček: "Prepričan sem, da so možnosti lepe. Večkrat je v svoji karieri popolnoma spremenil svoj program. Mislim, da so zdaj našli pravo formulo. Ima izreden pregled nad dogajanjem v pelotonu, je eden redkih, ki ima res neverjeten pregled in je vedno na pravem mestu v pravem trenutku."

Še o vlogah preostale slovenske trojke
Kolesarski direktor je ob koncu ocenil nastope še preostali treh Slovencev na rožnati dirki: "Vloga Domna Novaka je znana, delo pomočnika opravlja odlično, vedno je bil na pravem mestu, zdaj prihajajo težke gorske etape, kjer bo lahko naredil še več, to je namreč njegov teren. Jan Tratnik je napadalec na posamezne etape, enkrat mu je že skoraj uspelo, znan je po napadih na tritedenskih dirkah, to so tisti tipi kolesarjev, ki lahko popolnoma zmešajo štrene favoritom z nenadnimi napadi v začetku etape. Luka Mezgec je odlično pripravljal položaj svojemu kapetanu, ampak nekako jim ni šlo. Lanskoletni zmagovalec dirke po Sloveniji Zana je trenutno na osmem mestu in se bodo mogoče zdaj obrnili nanj in ga skušali spraviti bližje zmagovalnemu odru, vsaj tako si jaz predstavljam njihovo taktiko."

Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora, v katerem je govora tudi o naslednjih temah:
− Nedeljska dirka GP Gorenjska.
− Lestvica aktivnih kolesarjev z največ etapnimi zmagami na tritedenskih dirkah.
− O najvišjih vodstvih po dveh tednih Gira.
− Analiza nastopov preostalih favoritov za končni oder.
− Kaj je Finku še padlo v oko?
− Kdo vse prihaja na Dirko po Sloveniji.
− Kdaj bi se Pogačar in/ali Roglič spet lahko vrnila na Dirko po Sloveniji.
− Zanimivost o številki (1)42.