Foto: Reuters
Foto: Reuters

Finale je bolje začela 24-letna Španka in že po pol minute z lepo tehniko dosegla vazari. Leto starejša Maruša Štangar je nato začela lov na zmago, odprt in napadalen judo pa je priložnosti za protinapade ponujal tudi tekmici.

Odločeno je bilo minuto pred koncem, ko je Ljubljančanki vendarle uspelo v parterju ustvariti položaj za končni prijem, ki ga je držala do ipona.

"V finalu nikakor ni prijetno zaostajati, na srečo pa je bilo do konca še veliko časa in zato nisem spreminjala taktike. Koncentracija je ostala na istih stvareh," je po zmagi za STA povedala Maruša Štangar. O sami taktiki pa dodala: "Parter je moja močna stvar in to skušam izkoristiti. Seveda pa je treba med borbo presoditi, ali se splača vztrajati s tem načinom ali pa iskati odločitev drugje. Tudi v borbi stoje so se ponujale priložnosti, izšlo se je v parterju."

25-letna slovenska judoistka je pred tem ugnala Lejlo Alijevo iz Azerbajdžana, pa v napetem obračunu po podaljšku Portugalko Raquel Brito in v najpomembnejšem dvoboju v četrtfinalu še 11. tekmovalko s svetovne lestvice Italijanko Francesco Milani ter se ji oddolžila za lanska poraza.

"Najtežja je bila prav borba z Italijanko. Izjemno je močna in njen slog mi ne ustreza. Za nameček ima še veliko izkušenj. Nazadnje sem z njo hitro izgubila. Jasno je bilo, da imam več možnosti, če zdržim uvodni dve minuti, saj začne popuščati, kondicijsko pa sem bila vsaj danes bolje pripravljena. Danes se je to izšlo in v drugem delu sem začela razvijati svoj način borbe."

V polfinalu je 25-letna slovenska reprezentantka dobila še dvoboj z bronasto z grand slama v Tel Avivu, Brazilko Natasho Ferreira. "Dan je bil res naporen. Imela sem pet borb in za vse te je treba zdržati fizično in obdržati koncentracijo in vesela sem, da mi je to uspelo. Videla sem svojo priložnost in se držala taktike, ki sva jo začrtali s trenerko, in šla do konca," je še povedala zmagovalka, ki bo doma le en dan, že prihodnji teden pa jo čaka tekma v Tadžikistanu, kjer bo nastopala tudi njena sestra Anja.

V kategoriji do 57 kg se je Kaja Kajzer poslovila v drugem krogu, David Štarkel je v kategoriji do 60 kg izgubil prvi dvoboj.

V Linzu nastopa 11 slovenskih tekmovalcev.