Rusi so zdajšnji olimpijski prvaki. Foto: Reuters
Rusi so zdajšnji olimpijski prvaki. Foto: Reuters

Ta tema bo osrednja tema četrtkovega posveta Mednarodne hokejske zveze (IIHF) s predstavniki svojih članov in lig. IIHF hokejskega turnirja najbrž ne bo odpovedal, saj je za to potreben dogovor z Mednarodnim olimpijskim komitejem. Dejstvo pa je, da imajo moštveni športi trenutno izjemno veliko težav s številom okužb in spreminjanjem terminov v koledarjih.

Prav to je tudi glavni razlog, da je že pred časom sodelovanje na turnirju odpovedalo vodstvo Lige NHL.

Hitro končan SP do 20 let
Nedavno je IIHF odpovedal tudi že začeto svetovno prvenstvo do 20 let v Kanadi, kjer so se okužbe med igralci vrstile. Kot poroča nemška tiskovna agencija DPA, je največja skrb v ligah vprašanje, kaj se bo zgodilo, če se bodo igralci okužili na olimpijskem turnirju ali pa na poti ob vrnitvi iz Kitajske. To bi za oblikovanje koledarjev pomenilo velike dodatne zaplete.

Priložnost za druge reprezentance?
Preostale lige same o odpovedi sodelovanja na olimpijskem turnirju ne morejo odločati, saj jih vežejo pogodbe do mednarodne zveze. V posameznih okoljih pa so zrasli tudi apetiti, saj številne reprezentance po odpovedi sodelovanja igralcev iz Lige NHL vidijo tudi priložnost, da se v letu 2022 ob spremenjenih razmerjih moči na ledu merijo tudi za odličje.