Džunhui Ding lahko postane prvi Azijec z naslovom prvaka. Foto: RTV SLO/Meta Zoran
Džunhui Ding lahko postane prvi Azijec z naslovom prvaka. Foto: RTV SLO/Meta Zoran
Mark Selby
Mark Selby bo tretjič igral v finalu SP-ja. Foto: RTV SLO/Meta Zoran

Ob spremljanju obračuna med Džunhuijem Dingom in Alanom McManusom nikakor nismo imeli občutka, da je to dvoboj 17. in 29. igralca sveta. Kitajec je igral vrhunsko v uvodnem četrtkovem terminu, dobil ga je s 6:2. Njegovi seštevki zaporednih točk v posameznih igrah povedo vse - 100, 84, 131, 62, 100 in 128.

Stoječe ovacije že na polovici obračuna
V enakem slogu je odigral tudi prvo sobotno igro (139) in kazalo je, da se lahko ponovi scenarij iz četrtfinala, ko za izločitev Williamsa sploh ni potreboval vseh terminov. A v resnici je s svojo igro navdihnil Škota in iz njega izvlekel le najboljše. 45-letnik mu je vrnil s podobno mero (107, 136 in 125), dobil štiri zaporedne igre in znižal zaostanek na 7:9. Polfinalista sta ob zapuščanju dvorane doživela stoječe ovacije občinstva, za osem stotic v šestnajstih igrah!

Nov rekord stotic na eni tekmi SP-ja
In po 20. igri so bili gledalci spet na nogah. Dingu je na 15. črni kroglici sicer spodletel poskus magične 147, a že deveta stotica na tekmi je pomenila nov rekord tovrstnih nizov v dvorani Crucible (na koncu jih je bilo 10; Ding 7, McManus 3). Kitajec je povedel z 12:8, in čeprav se mu je McManus še enkrat približal na dve igri zaostanka, dvomov o zmagovalcu ni bilo. Ding je bil občutno boljši tudi v končnici in zmagal s 17:11, vendar posebnega proslavljanja ni bilo opaziti: "Morda bi moral biti bolj vesel, ampak nisem. Turnir se še ni končal. Osredotočiti se moram na finale." Od leta 1982, ko je začel veljati ta sistem tekmovanja, je Ding peti kvalifikant, ki mu je uspelo priti do finala (edini, ki je na koncu tudi zmagal, je bil leta 2005 Shaun Murphy): "Če ne prestaneš kvalifikacij, si pod večjim pritiskom, ker nočeš izpasti v prvem ali drugem kolu. Mi pa smo že prej odigrali tri srečanja, zato je zdaj lažje tekmovati." Prve čestitke je prejel od 45-letnega nasprotnika, ki je v polfinalu zaigral prvič po letu 1993: "Zmagal je boljši mož. S tem se je treba sprijazniti. Mogoče sem pristranski, ker mi je ravno odčital lekcijo, ampak mislim, da bo Džunhui v ponedeljek postal svetovni prvak."

Selby in Fu odigrala najdaljšo igro prvenstev
Mark Selby in Marco Fu na drugi strani sta vse do 12. igre, ko je Selby vodil za 3, le dvakrat presegla niz 70 točk. Potem pa je Hongkonžan z nizoma 135 in 144 ter dobljenimi štirimi zaporednimi igrami prvič prešel v vodstvo. Mimogrede je uspešno rešil tudi težavo z odpadlo konico palice. Selby pa je čedalje težje sprejemal svoje napake. Na začetku obračuna se jim je še nasmihal in celo ponujal svojo palico gledalcem, naj kdo poskusi namesto njega. Proti sredini dvoboja je že vse prej kot nežno odložil podaljšek palice, v 24. igri pa se je z besedami "danes je državni praznik kašljanja, kajne?" obregnil ob pokašljujoče občinstvo. Prav omenjena igra je postala celo najdaljša v zgodovini prvenstva, trajala je kar 76 minut in 11 sekund. Na koncu jo je s 73:43 dobil Selby in polfinalista sta v zadnji, večerni termin vstopila z rezultatom 12:12.

Izvrsten sobotni večer
Tedaj pa sta oba pokazala, zakaj sta se prebila med četverico najboljših igralcev snookerja na svetu. Z odlično taktično igro in visokimi nizi (98, 100, 102, 70, 73) sta izmenično dobivala vsak po eno igro, vselej je povedel Selby, Fu nato izenačil. Po novem vodstvu Angleža s 16:15 pa 9. izenačenja na tekmi ni več bilo. Prvak iz leta 2014 je v še eni več kot uro trajajoči igri razkazal vse svoje sposobnosti taktičnega bojevanja in zbral še zadnjih 94 točk za svoj tretji finale na SP-jih: "Tri četrtine obračuna sem bil res slab. Ko je igral Marco, sem mi je zdelo, kot da gledam umetnost, ko pa sem igral jaz, so nastajale čičke čačke. Ne morem verjeti, da sem zmagal. V finalu moram igrati bolje." Za zeleno mizo bo zopet stopil danes ob 15.00, ob isti uri kot njegovi someščani, nogometaši Leicestera, na zelenico v sosednjem Manchestru.

Polfinale:

McMANUS (ŠKO) - DING (KIT) 11:17

FU (HKG/14) - SELBY (ANG/2) 15:17
Iz Sheffielda,