Leon Štukelj je navdušil s svojim nastopom v Atlanti. Foto:
Leon Štukelj je navdušil s svojim nastopom v Atlanti. Foto:
Nadia Comaneci
Nadia Comaneci je kot prva telovadka od vseh sodnikov hkrati prejela čisto desetko. Foto: EPA
Mitja Kunc
Mitja Kunc bi zanesljivo dosegel še več, če ga ne bi stalno pestile poškodbe. Foto: EPA
Mike Posma
Mike Posma je s sproščenostjo preporodil Olimpijo, leto kasneje pa ga je ravno to stalo službe v Ljubljani. Foto: Iztok Novak

Štukelj se je rodil v Novem mestu. Leta 1907 je postal član tamkajšnjega Sokola. Slast nastopa na največjem tekmovanju je prvič okusil leta 1922 na svetovnem prvenstvu v Ljubljani. Dve leti kasneje je blestel v Parizu in bil na olimpijskih igrah najboljši v mnogoboju in na drogu. V Amsterdamu leta 1928 je dosežek ponovil še na krogih. Na sedmih največjih tekmovanjih je bil dvajsetkrat na zmagovalnih stopničkah, od tega je bil osemkrat prvi. Štukelj je slovensko javnost s svojo čilostjo in bistrimi mislimi navduševal tudi v jeseni svojega življenja. Umrl je 8. novembra leta 1999.

1961
Rodila se je ena najboljših telovadk vseh časov Nadia Comaneci. Romunka je že s 14 leti na olimpijskih igrah v Montrealu pokazala vse svoje znanje. Na dvovišinski bradlji je gladko zmagala, vsi sodniki so ji prisodili oceno 10, kar se je zgodilo prvič v gimnastični zgodovini. V Montrealu je bila trikrat zlata (mnogoboj, dvovišinska bradlja, gred), enkrat srebrna (ekipna tekma) in enkrat bronasta (parter). Štiri leta kasneje je na OI-ju v Moskvi zmagala na gredi in parterju, srebrna pa je bila v mnogoboju in na ekipni tekmi. Po olimpijskih igrah leta 1980 je tudi sklenila športno pot. Leta 1996 se je poročila z ameriškim telovadcem Bartom Connerjem. Junija 2001 je postala ameriška državljanka.

1968
Rodila se je ruska atletinja Irina Privalova. Leta 1992 je bila na olimpijskih igrah bronasta v teku na 100 metrov. Ob koncu kariere se je specializirala na štadionski krog in bila leta 2000 na 400 metrov zlata na igrah v Sydneyju. Privalova ima še vedno dvoranski svetovni rekord na 50 in 60 metrov.

1971
Rodil se je Mitja Kunc, ki je leta 2005 v Kranjski Gori sklenil uspešno smučarsko kariero. Največje uspehe je dosegel v slalomu, čeprav je bil tudi odličen veleslalomist. V Jongpjongu je slavil edino zmago v svetovnem pokalu, vrhunec kariere pa je bila bronasta slalomska medalja na svetovnem prvenstvu v St. Antonu leta 2001.

1993
Marko Milič je v Vilni v Litvi prvič zaigral za slovensko košarkarsko reprezentanco. V 29 minutah je dosegel 15 točk, imel pa je še šest pridobljenih žog in štiri skoke. Reprezentančno kariero je sklenil novembra 2007.

1994
Umrla je ameriška atletinja Wilma Rudolph, junakinja olimpijskih iger leta 1960 v Rimu, kjer je osvojila tri zlate medalje: na 100 m, 200 m in v štafeti 4 x 100 metrov. Rudolphova se je rodila 23. junija 1940.

1995
Slovenska košarkarska reprezentanca je v kvalifikacijah za uvrstitev na evropsko prvenstvo leta 1997 v Španiji doživela tretji zaporedni poraz. V Skopju je bila Makedonija boljša s 73:59. Za varovance Andreja Urlepa je Teoman Alibegovič dosegel 23 točk.

2007
Uprava hokejskega lkuba ZM Olimpije je po odstopu Ildarja Rahmatuljina izbrala novega trenerja Mika Posmo. Američan je nato popeljal zmaje z zadnjega mestva v končnico Lige Ebel, kjer je Olimpija šele v finalu po usodni pisarniški napaki priznala premoč Salzburgu.