Tamira Paszek je z zrelostjo na igrišču in ob njem očarala novinarje in gledalce. Foto: RTV SLO
Tamira Paszek je z zrelostjo na igrišču in ob njem očarala novinarje in gledalce. Foto: RTV SLO
Tamira Pazsek
Portoroški turnir bo od zdaj zagotovo njen najljubši. Foto: RTV SLO
Tamira Pazsek
S prvo turnirsko zmago se je na novi lestvici povzpela za skoraj sto mest. Foto: RTV SLO

15-letna Avstrijka se je v glavni turnir prebila prek kvalifikacij. V ponedeljek je s 6:1 in 6:3 odpravila Polono Hercog, ki je v Portorožu dokazala, da je ena najbolj perspektivnih slovenskih igralk. Ko smo videli sijajno igro najstnice iz Dornbirna, smo že začeli brskati podatke o njej.

Velika zmaga proti Klepačevi
V četrtfinalu se je pomerila z Andrejo Klepač. Koprčanka, ki je z uspehom kariere, rešila turnir po slovenski plati, je bila nemočna proti Paszkovi. Tamira je zmagala s 6:4 in 6:2 po uri in 12 minutah. ''To je moj največji uspeh na turnirjih WTA, zelo težko je bilo igrati pred toliko gledalci, ki so vsi navijali za Andrejo. V drugem nizu mi je steklo in v naslednjih dvobojih nimam več kaj izgubiti,'' je povedala vedno nasmejana Paszkova v petkovem pogovoru za MMC pred osrednjim igriščem v ŠRC Marina. Ko smo ji omenili, da imamo močan občutek, da je nihče več ne more zaustaviti, je mirno dejala, da ostaja na realnih tleh. Nismo se motili ...

Loitovo na poti v finale zaustavila poškodba
V sobotnem polfinalu se je videlo, da je precej nervozna. Izkušena Emilie Loit je z rutinirano igro dobila prvi niz s 6:4 in vse je kazalo na izpad Paszkove. Ko je Francozinja poklicala zdravnika zaradi poškodbe levega zapestja, se je dvoboj preobrnil. Tamira je dobila uvodni igri drugega niza, potem pa je Loitova morala predati dvoboj, kasneje pa še finale dvojic. ''Občutek je kar malce čuden. Ne vem ali sem srečna ali žalostna, ker je vedno težko biti zadovoljen, če dobiš dvoboj, ko nasprotnica preda zaradi poškodbe,'' je povedala Tamira, ki je 10. septembra izgubila finale mladinskega dela Odprtega prvenstva ZDA proti Rusinji Anastaziji Pavljučenkovi s 6:3, 4:6 in 5:7.

Passos je zaslovel s Kuertnom
''Maria Elena Camerin je zelo izkušena igralka, vendar jaz vidim svojo priložnost,'' nam je zaupala Avstrijka, ki je veliko časa preživela ob telefonskih pogovorih s trenerjem Larrijem Passosom, ki je najbolj zaslužen za uspehe Brazilca Gustava Kuertna. Oče Tamire Ariff Mohamed se je lani oktobra srečal s Passosom, ta pa je privolil v sodelovanje.

V najtežjih trenutkih je ostala hladnokrvna
Pred finalnim dvobojem je poslušala glasbo, ko smo ji zaželeli veliko sreče, je bila navdušena, ker je kar naenkrat pridobila veliko novih oboževalcev. Finale je začela odlično. Povedla je s 3:1, a se je Camerinova vrnila in imela pri vodstvu s 5:4 šest zaključnih žog za prvi niz. Vseh šest je Paszkova rešila, v naslednji igri naredila brejk in na svoj servis osvojila uvodni niz. V drugem nizu je z natančno igro in brez neizsiljenih napak deklasirala Camerinovo in se veselila uspeha kariere.

Sanje so postale resničnost
''To je preprosto neverjeten občutek. Ne morem verjeti, da sem najmlajša zmagovalka na turneji WTA letos. Ko sem prišla v Portorož, nisem niti sanjala o čem podobnem, bila sem izmučena od ameriške turneje. Z vsakim dvobojem mi je šlo bolje. Gledalci so me vzpodbujali. Portorož je prekrasno mesto in drugo leto se zagotovo vrnem,'' je kar žarela Paszkova.

Začela je hoditi po sledeh vzornice Šarapove
Tenis je začela igrati pri štirih letih in pol. Hodi v prvi letnik gimnazije. Odlično govori angleško in francosko, rada bi študirala španščino. Občuduje Barbaro Schett in Thomasa Mustra, njena vzornica pa je zmagovalka letošnjega US Opna Marija Šarapova. Njen oče se je rodil v Tanzaniji, mama Francoise pa v Čilu, spoznala pa sta se v Keniji. Tamira morda na prvi pogled ne izgleda povsem Avstrijka, po naglasu pa je nezgrešljiva. Za 15-letnico deluje zelo zrelo, tudi v težkih trenutkih zna ohraniti mirno kri, kar je odlika največjih zvezdnic tega športa.

Zvezdništva še ne pozna
Slikala se je z organizatorji in novinarji na plaži v Portorožu, kjer so ji vsi kopalci spontano zaploskali. Lepo se je videlo, da še ne pozna zvezdniških muh in uživa v vsakem novem trenutku med velikimi. Napredovala bo vsaj za 90 mest. Zdaj bo nastopila še v Taškentu in Linzu, računa pa na preboj v glavni turnir OP Avstralije v Melbournu, ki bo na sporedu januarja.

V Portorožu se je rodila nova zvezdnica, ki bo ob slavnemu trenerju in pravemu delu v prihodnosti lahko krojila sam vrh. Avstrijci so vse od leta 2000, ko je zmagala Barbara Schett, čakali na novo zmago na WTA turneji. Prav gotovo si nihče ne bi mislil, da bo prav Paszkova njena naslednica.

A. G./MMC