Tokrat se debata na družbenih omrežjih malo manj vrti okoli osrednjega zvezdnika reprezentance Luke Dončića in malo več okoli Zorana Dragića, ki je s kretnjo, ki je ponazarjala konec boja za olimpijsko medaljo za Nemce, navdušil tako ljubitelje košarke kot moderatorje uradnega profila mednarodne košarkarske zveze:

In celo svojega starejšega brata Gorana:

Že pred tem je mlajši od bratov Dragić, ki je bil tokrat najuspešnejši igralec v reprezentanci, navdušil košarkarske poznavalce – pri FIBI so tako zapisali "Ne vemo, kaj je Zoran Dragić jedel za zajtrk, ampak tudi mi bi malo!" in zapis pospremili s podobami skodelic kave, nato pa pohvalili še njegovo statistiko v prvem polčasu tekme.

Zgodnja ura je bila za košarkarje – to so priznavali že pred samo tekmo – kar manjši izziv. Da bi bili ustrezno spočiti za tekmo, so se v postelje odpravili rekordno zgodaj, ob 21.30, je po tekmi razkril slovenski kapetan Edo Murić: "Ne vem, kdaj je bilo nazadnje tako. Verjetno od sedmega leta ne, a se je dobro obneslo. Tempirali smo, da smo po tisti zmagi nad Španijo malce dlje kartali, se zgodaj zbudili in bili zvečer tako utrujeni, da smo takoj zaspali."

Nimam besed. Smo majhna država, a igramo z vso močjo, smo med štirimi najboljšimi državami na svetu.

Luka Dončić po koncu tekme

A kljub evforiji ob zmagi so vseeno čutili nekaj utrujenosti. Luka Dončić je tako v pogovoru za TV Slovenija po koncu tekme priznal, da "gre zdaj najprej spat", saj je bila ura "res zgodnja". Nato pa bo, je obljubil, sledilo že uveljavljeno "sproščanje" reprezentantov – igra namiznega tenisa, kjer Dončić tako kot na parketu niza zmago za zmago. Tudi tokrat ne namerava niti ene zmage prepustiti kateremu izmed svojih soigralcev: "Poskušal bom zmagati vse."

O drugi najljubši obliki sproščanja slovenskih košarkarjev v Tokiu, kartanju, je bilo prelitega že kar nekaj črnila. Ob tem pa je slovenski statistični urad postregel z zanimivim podatkom: Kar 75 odstotkov igralnih kart Slovenija uvozi iz – Nemčije.

Čeprav je bila ura za spremljanje tekme zgodnja tudi za navijače, pa to številnih Slovencev – doma ali na dopustu – ni ustavilo. Vestno so si navili budilke ali pa tekmo čakali budni še od ponedeljka. Novinarka TV Slovenija Barbara Vidmajer je skupaj s peščico navijačev tekmo spremljala v gostinskem lokalu – in vzdušje ob zmagi je bilo pričakovano:

Nad četrtfinalno zmago navdušeni tudi navijači pri Janiju Klemenčiču na Bledu

A čisto vsi se niso trudili z zgodnjim vstajanjem. Nekdanji košarkarski reprezentant Boštjan Nachbar je javno priznal, da je tako zelo verjel v zmago, da ni čutil potrebe po spremljanju tekme:

Tudi tokratno zmago so z različnimi duhovitimi domislicami komentirali nekateri znani Slovenci – alpski smučar Štefan Hadalin se je tako pošalil na račun Nemcev in njihove tradicionalne hrane in zapisal: "Dobro jutro, za zajtrk bom jedel kislo zelje in preste, a bo v redu, KZS?"

Milijarder in lastnik moštva Dallas Mavericks Marc Cuban je zmago Slovenije zdaj že skoraj tradicionalno pospremil z zapisom v slovenščini: "Neverjetno!"

Čestitke in dobre želje za zadnji dve tekmi so deževale od vsepovsod:

Odzivi po uvrstitvi Slovencev v polfinale

Obvestilo uredništva:

Prispevek je sestavljen iz objav na družbenih omrežjih. Če jih ne vidite, prosimo, osvežite stran.