Foto:
Foto:
Navijači Maribora pričakujejo nov naslov v Ljudskem vrtu.
Koper tudi v letošnji sezoni računa na mlade igralce.

Mlado goriško moštvo je bogatejše za izkušnje iz pretekle sezone. Prvaki so izgubili Roberta Težačkega (Drava), dobili pa Andreja Komca in Marka Šulerja. Z novim trenerjem visoko merijo sosedi v Primorju. Naslov je kot vedno imperativ za Maribor in Olimpijo, ki po koncu sezone pričakuje vsaj lovoriko. Na vrh si želi tudi Mura. Sobočani so kot lani močno spremenili zasedbo.

Večina klubov je pridobila dovoljenje za nastop na svojih stadionih. Brez dovoljenja sta še za zdaj le še Drava in Bela krajina.

Gorica
Zdajšnji državni prvaki bodo začetek prvenstva dočakali v tekmovalnem ritmu, saj so za njimi že tri odigrane tekme v predkrogu Lige prvakov. Jedro ekipe Goričanov ostaja isto, v klubu pa ostaja tudi Nebojša Kovačevič, ki se je na preizkušnji pri švedskem prvoligašu nesrečno poškodoval. Na uvodnih tekmah ne bo tudi njegovega mlajšega brata Mladena, ki ima poškodovano stegensko mišico.

"Najprej si želim, da dosežemo lansko formo in odigramo dober nogomet. Naš osnovni cilj bo, da se uvrstimo v ligo za prvaka. Mislim, da smo to sposobni doseči, potem pa bomo videli," je mnenja trener Pavel Pinni, branilec Matej Mavrič pa je bolj optimističen: "Tako kot vsako leto bosta vrh krojila Olimpija in Maribor. Mura ima letos dobro zasedbo. Za ligo za prvaka se lahko potegujejo vse ekipe, menim pa, da smo prvi favoriti mi."

Maribor
Štajerski klub je še vedno v obdobju sanacije, zato si ni mogel privoščiti odmevnejših okrepitev. Igralska zasedba ostaja podobna kot lani. Sedemkratnim državnim prvakom se je pridružil mladi reprezentant Slovenije Saša Božičič, iz Publikuma pa se je vrnil Andrej Kvas. Zahtevno občinstvo v Ljudskem vrtu pričakuje nov naslov.

Olimpija
Po napovedih direktorja kluba Mira Gaveza in trenerja Milivoja Bračuna je cilj Olimpije vsaj ena lovorika. Navijači zeleno-belih že devet let čakajo na nov državni naslov. V sezoni 2004/2005 jim bodo k uresničitvi želenega cilja pomagali Boštjan Cesar (prej Dinamo), Zoran Pavlovič, ter Darjan Matič. Klub so zapustili Mladen Rudonja, Marko Kmetec in Jalen Pokorn. V novem prvenstvu bo veliko odvisno od forme Sebastijana Cimerotiča.

"Naš cilj je seveda osvojiti en naslov. Če bi lahko izbiral, pa bi se odločil za prvenstvo, saj več pomeni kot samo pokalno tekmovanje. Pripeljali smo nekatere okrepitve, ki bodo z dobrimi igrami prinesle uspeh ne le nam, ampak jih bo to izpostavilo tudi očem novega selektorja. Prav to jim namreč ponuja veliko možnosti za nastop v državni vrsti," pravi trener Bračun.

Primorje
Nov trener Darko Milanič obljublja, da bodo gledalci v Ajdovščini gledali dinamično in zanimivo igro. Prvotni cilj Primorja je uvrstitev v ligo za prvaka, potihem pa računajo tudi na naslov, kateremu so bili v preteklih letih že nekajkrat zelo blizu. Ajdovci so pred prvenstvom okrepili obrambo (Gregor Mirtič), zapustil pa jih je lani njihov najboljši strelec Marko Vogrič.

"Moj cilj in cilj uprave je uvrstitev v ligo za prvaka, kjer si želimo poseči čim višje. Liga bo precej izenačena, mi pa bomo v sezono štartali precej oslabljeni. Čeprav je tudi igralski kader precej ozek, pa verjamem v svoje igralce, tudi v primeru slabših izidov pa prihodnost nikakor ni črna. Prepričan sem, da nam bo zastavljene cilje uspelo doseči," so napovedi Milaniča.

Mura
Na trenerski klopi Mure bo v novi sezoni sedel slovenski trener z največ trofejami, Bojan Prašnikar. Predsednik kluba Georg Suban ga je v klub pripeljal z enim samim namenom: da pripelje državni naslov v Mursko Soboto. Igralski kader Sobočanov bo v novi sezoni spremenjen. Najodmevnejša okrepitev je nekdanji slovenski reprezentant Spasoje Bulajič.

Koper
V pretekli sezoni so Koprčani potihem merili na naslov, v letošnji pa po finančni krizi in pomlajeni zasedbi pričakujejo boj za obstanek v ligi. Nekateri mladi, obetavni igralci (Božič, Božičič, Matič) so zapustili klub, ki bo tudi v prihodnje poskušal uveljaviti mlade igralce iz mladinskega pogona. "Prava" okrepitev je Martin Pregelj, vrnila pa sta se še Davor Klarica in Darko Kremenovič.

"Smo precej pomlajeni, pa tudi do neke mere neizkušeni. Dela se dobro in telesno bomo zanesljivo dobro pripravljeni pričakali novo sezono. Priprave v Tolminu so nam lepo uspele. Razpoloženje je dobro, neko popoldne smo se tako v zares sproščenem ozračju udeležili tudi raftinga. Bolj izkušeni fantje znajo mladim dati na igrišču tudi dober nasvet, med seboj se igralci lepo razumejo in lahko ugotovim, da smo dober kolektiv. To pa je zelo pomembno. Ostali smo brez kar nekaj igralcev in v letošnji sezoni je poleg obstanka v ligi glavni cilj uveljavitev treh do štirih domačih mladih fantov. Okolje in naši navijači bodo morali biti potrpežljivi. Letos bo pač tako," možnosti Koprčanov ocenjuje trener Igor Benedejčič.

CMC Publikum
Lani največje razočaranje je letos bolj previdno v napovedih. Igralski kader je doživel velik pretres. Odšli so Mitja Brulc, Dragan Čadikovski, Sašo Fornezzi, Andrej Kvas, Vladislav Lungu in Andrej Pečnik, dres Celjanov pa bodo v novi sezoni nosili Jaka Štromajer, Damir Hadžič in Dejan Rusič. Na trenerski klopi je Janeza Zavrla zamenjal Ivan Matkovič.

"Najprej se moramo uvrstiti v ligo za prvaka, potem pa bomo razmišljali naprej. S pripravami doslej sem zelo zadovoljen, tudi igra in pristop na prijateljskih tekmah sta bila na zavidljivi ravni. Sem velik optimist in upam na privlačno igro svojih varovancev ter dober obisk celjskega občinstva," razmišlja Matkovič.

Domžale
V Domžalah upajo na ponovitev lanske sezone, ko so končali na sedmem mestu. Prvotni cilj ostaja uvrstitev v ligi, ob izkušnjah iz prejšnje sezone pa ne bi bilo nič čudnega, če bi se Domžalčani po koncu znašli v zgornjem delu lestvice.

Ljubljana
V taboru prvoligaša iz Spodnje Šiške si želijo predvsem boljši začetek sezone kot lani, ko so začeli zelo slabo. Finančne težave v klubu naj bi bile preteklost, na podlagi novih temeljev pa Ljubljana upa, da bo že v kratkem lahko sposobna tekmovati z najboljšimi moštvi. Ljubljana bo v novi sezoni brez Selvada Kujoviča, Sanija Trga, Tadeja Šteharnika, Ehada Goge, Igorja Bukovca, Janeza Zavrla in Denisa Reziča, nova okrepitev pa je Denis Šudlič iz BiH-a.

"Ekipa je takšna, kot je. Preveč si seveda nismo mogli izmišljevati, pravih orodij, da bi lahko obdržali najboljše, tudi nimamo, tako da smo lahko zadovoljni s tem, kar imamo. Lepo bi bilo pridobiti kakšnega kakovostnega igralca sredine igrišča in pa klasičnega napadalca. Bili smo blizu Zoranu Pavloviču, zdaj lahko le upamo, da bo vsaj Senad Tiganj ostal v Šiški," je napovedi razkril trener Safet Hadžič.

Drava
Drava je preteklo sezono uspešno prestala prvoligaški krst. Letos računajo na mirnejšo končnico - obstanek naj bi si zagotovili že prej. Uprava v počitnicah ni stala križem rok in v klub je privabila Težačkega, Čeha, Preaca, Miljatoviča, Alibabiča in Lunderja.

"Rekel bi, da je to zame nekaj novega, vendar se človek kaj hitro privadi na novo vlogo, čeprav te kdaj še potegne, da bi tudi zaigral. Mi smo se dobro in marljivo pripravljali. Tudi okrepili smo se na tistih mestih, kjer smo mislili, da je to potrebno. Pripravljalna srečanja so eno, prvenstvena pa povsem nekaj drugega. Naša želja je, da bi čim bolje zaigrali v novem prvenstvu. Čas bo svoje prinesel, saj že ta petek igramo prvo srečanje v Celju. Upam in predvsem želim si, da bi bilo manj poškodb kot v preteklem prvenstvu, ter da bi se vse izšlo po naših željah," je povedal pomočnik trenerja Boris Klinger

Zagorje
Po enajstih letih se Zagorje vrača v prvoligaško druščino. Uvrstitev v elitno ligo je za Zagorje prišla nenadejano, saj sta Rudar Velenje in Šmartno odpovedala nastop v prvi ligi. Cilj novega prvoligaša je, da se postavi na ustrezno organizacijsko raven, če bodo temu sledili še dobri izidi, pa bodo toliko bolj veseli.

"Naš cilj je ustvariti igro, s katero bomo dostojen partner večini nasprotnih ekip. Želimo dokazati, da smo sposobni igrati moderen in prepoznaven nogomet, ki bo značilen za Zagorje. Takšna igra pa naj bi bila tudi priložnost za uveljavitev nekaterih igralcev v slovenskem prostoru. Upam, da bomo s skupnimi močmi kos odgovornosti in da bodo igralci sposobni izkoristiti ponujeno priložnost," meni strateg Zagorja Bahrija Hadžič.

Bela krajina
Podobno kot Zagorje se je tudi Bela krajina nepričakovano znašla med prvoligaši. V Črnomlju jim je uspelo zadržati najboljše igralce iz pretekle sezone, klub pa so okrepili Damir Mostarlić, Amel Mujakovič in Marko Pokleka. Da Belokranjci mislijo resno, so potrdili tudi na nedavno odigrani prijateljski tekmi s Panathinaikosom, ko so šele v zadnjih minutah izgubili z 1:0.

"Glede na to, da smo novinci in da nimamo izkušenj s tako močnim tekmovanjem, je jasno, da se bomo znali veseliti vsake točke, naš cilj pa je seveda obstanek v ligi. Med pripravami smo imeli kar nekaj težav s poškodbami, kljub temu pa smo dobro delali. Naša ekipa je ena najmlajših v ligi, kljub temu pa verjamem, da nam bo uspelo doseči zastavljene cilje. S tem bi še dodatno poskrbeli za popularizacijo nogometa v naši regiji," je optimističen trener Tomaž Kavčič.