Brazilija je s prepričljivo zmago v Pokalu konfederacij postala prvi favorit za osvojitev naslova svetovnega prvaka (1:3). Na stavnicah ji sledijo Argentina (1:5), Nemčija (1:5,5), Španija (1:7). Foto: EPA
Brazilija je s prepričljivo zmago v Pokalu konfederacij postala prvi favorit za osvojitev naslova svetovnega prvaka (1:3). Na stavnicah ji sledijo Argentina (1:5), Nemčija (1:5,5), Španija (1:7). Foto: EPA
Lionel Messi
Ob Braziliji bo največji pritisk na Argentini: bo Lionelu Messiju uspelo popeljati svojo reprezentanco tretjič na vrh sveta in se postaviti ob bok največjim vseh časov? Foto: EPA
Stadion v Sao Paulu
Veliko razočaranje za Fifo je, da Brazilija ni zmogla do prvotnega roka zgraditi vseh stadionov. Šele mesec pred prvenstvom bosta tako dokončana stadiona v Sao Paulu in Curitibi, zelo slabo je stanje podporne infrastrukture v Ciuabi. Foto: Reuters
Španija, svetovni prvak 2010
Naslov svetovnega prvaka brani Španija, ki je bila nesporna nogometna vladarica zadnjih šestih let. Od zadnje obrambe naslova sicer mineva 52 let. Foto: Reuters
Še 100 dni do svetovnega prvenstva v nogometu

V nekaj več kot treh mesecih morajo Brazilci dokončati še štiri stadione, urediti drugo infrastrukturo, počistiti mesta in prepričati domačo javnost, naj se vzdrži množičnih protestov, ki so zaznamovali že lanski Pokal konfederacij, generalko za SP 2014.

Podpora SP-ju pada iz meseca v mesec
Po zadnjih anketah je v Braziliji vse manj tistih, ki podpirajo organizacijo tega športnega velespektakla. Trenutno le 52 odstotkov brazilskih državljanov podpira SP, kar je najmanjši delež, odkar so tej južnoameriški velikanki dodelili prvenstvo. Največjo podporo je imel novembra 2008, ko je bilo kar 79 odstotkov Brazilcev za SP.

Po velikih težavah pri gradnji stadionov, nespoštovanju rokov ter eksploziji stroškov in odstopov od izvedbe pomembnih infrastrukturnih projektov pa je podpora padla. Na srečo brazilskih oblasti 63 odstotkov vprašanih meni, da mora med nogometnim SP-jem v državi vladati mir.

Veliko slabše pripravljeni kot Južna Afrika
"Do začetka SP-ja je še 100 dni, povsem dovolj, da se vse pravočasno uredi. Zavedamo se težav, ki obstajajo, ampak sem prepričan, da bodo vsa dela končana v predvidenem roku. SP je že zdaj uspeh, Brazilija bo izvrstna gostiteljica," je dejal predsednik Mednarodne nogometne zveze Sepp Blatter.

V Braziliji se zavedajo, da jim ne bo uspelo ponoviti organizacijske popolnosti prvenstva 2006 v Nemčiji, a Brazilci pravijo: "V Nemčiji je bila organizacija res vrhunska, a vse drugo je bilo slabo. V Braziliji bo organizacija slaba, ampak vse drugo vrhunsko."

Zunanji opazovalci na čelu s člani Fife pa odkrito govorijo, da priprave na največji športni spektakel na svetu niso tako slabo potekale že desetletja. "Južna Afrika je bila neprimerno bolje in veliko prej pripravljena na svetovno prvenstvo," je bila pred meseci uničujoča kritika Brazilije, domnevne vzhajajoče gospodarske velesile sveta.

Ronaldo: "Komaj čakam, da se vse skupaj začne"
Legendarni brazilski nogometaš Ronaldo je v imenu Brazilcev izrazil zadovoljstvo, da bo njegova domovina gostila ta dogodek: "Do začetka SP-ja je le še 100 dni. Težko je verjeti, da je samo še toliko časa. Spomnim se svojih čustev, ko sem izvedel, da bo Brazilija gostila SP. Priznam, loteva se me podobna živčnost, kot se me je pred pomembnimi tekmami. Lionel Messi, Cristiano Ronaldo, Neymar ... Komaj čakam, da se vse skupaj začne."

Čeprav so imeli Brazilci sedem let časa za organizacijo, pa štiri stadione še gradijo, dela pred številnimi objekti prav tako še niso končana. Poleg tega precej dela čaka tudi tiste, ki urejajo letališča.

Najbolj skrbita dva stadiona

Brazilci so obljubljali, da bo vseh 12 stadionov končanih do konca preteklega leta, a uresničili so le polovico napovedi. Na dveh stadionih bodo dela končali šele mesec dni pred prvo tekmo SP-ja - eden izmed teh je Arena Corinthians v Sao Paulu, kjer bosta Brazilija in Hrvaška 12. junija odprli nogometni SP. Lokalni organizatorji pravijo, da bo objekt Itaquerao, kot mu pravijo Brazilci, končan do konca aprila, a pri Fifi pričakujejo konec del šele v maju.

Drugi stadion, na katerem zamujajo dela, je Arena da Baixada v Curitibi. Trenutno je končanih 85 odstotkov del, zaradi česar je objektu grozil celo "izbris" s seznama stadionov - gostiteljev tekem SP-ja. A Fifa se je odločila za tveganje, in tako Curitiba ostaja v programu. Številni pravijo, da zgolj zaradi pritiskov brazilske predsednice Dilme Rousseff. Nekaj skrbi povzroča tudi mesto Ciuaba, ki leži na vlažnem območju. Tamkajšnji stadion ni končan, prav tako tudi dela pred njim in v okolici.

Sicer pa bodo s krajšo slavnostjo 100 dni do nogometnega SP-ja danes proslavili tudi v Ljubljani, in sicer na brazilskem veleposlaništvu v središču slovenskega glavnega mesta.

NOGOMETNI SP V ŠTEVILKAH

2350
- golov je bilo doseženih v kvalifikacijah.

820 - tekem je bilo odigranih v kvalifikacijah.
100 - rdečih kartonov so nogometaši dobili v kvalifikacijah.
24 - je število reprezentanc, ki so igrale na SP-ju 2012 in bodo igrale tudi na SP-ju 2014.
20 - SP v Braziliji bo 20. po vrsti, prav Brazilija pa je edina reprezentanca, ki je nastopila na vseh.
10 - naslovov svetovnega prvaka so osvojile reprezentance iz Evrope, enega manj moštva iz Južne Amerike.
9 - število reprezentanc, ki so nastopile na SP-ju v Braziliji leta 1950 in bodo igrale tudi letos (Brazilija, Čile, Italija, Anglija, Mehika, Španija, Švica, Urugvaj, ZDA).
6 - število brazilskih mest, ki bodo drugič gostila tekme SP-ja (Belo Horizonte, Curitiba, Porto Alegre, Recife, Rio de Janeiro, Sao Paulo).
5 - število držav, ki so po dvakrat gostile SP: Brazilija (1950, 2014), Mehika (1970, 1986), Italija (1934, 1990), Francija (1938, 1998), Nemčija (1974, 2006).
4 - število svetovnih prvenstev v Južni Ameriki. Urugvaj je bil gostitelj leta 1930, Brazilija 20 let pozneje, Čile 1962, Argentina pa 1978.
3 - število svetovnih prvakov v skupini D (Anglija, Italija, Urugvaj). Prvič se bo zgodilo, da bodo trije nekdanji prvaki igrali v isti skupini.
1 - edini debitant v Braziliji bo Bosna in Hercegovina, ki je tako postala 77. reprezentanca na nogometnih SP-jih.

Še 100 dni do svetovnega prvenstva v nogometu