Dodelitev mundiala Braziliji so navdušeno pozdravili tudi v Sao Paulu, ki je glavni kandidat za otvoritveno tekmo. Foto: EPA
Dodelitev mundiala Braziliji so navdušeno pozdravili tudi v Sao Paulu, ki je glavni kandidat za otvoritveno tekmo. Foto: EPA

Po Mehiki (1970/1986), Franciji (1938/1998), Nemčiji (1974/2006) in Italiji (1934/1990) je Brazilija peta država, ki bo drugič gostila mundial. Nazadnje je bil SP v Južni Ameriki leta 1978 (Argentina). Brazilija, edina udeleženka na vseh 18 SP-jih, je najboljše nogometaše gostila že leta 1950.

Prvenstvo bo odigrano na osmih do desetih stadionih, čeprav zaenkrat niti eden ne zadovoljuje varnostnih kriterijev Fife. V infrastrukturo bodo morali Brazilci vložiti kar 1,1 milijarde dolarjev. Na razglasitvi v Zürichu je bilo v brazilski delegaciji več kot 160 ljudi, med njimi tudi selektor Dunga in član zmagovite ekipe 1994 Romario. Manjkal pa je Pele.

"Organizirati svetovno prvenstvo je zahtevna naloga in na naših ramenih je ogromna odgovornost. Toda ne dvomim, da bomo pripravili pravi spektakel," je povedal brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva. Brazlija je bila edina kandidatka južnoameriške konfederacije, ki je bila po t. i. rotacijskem sistemu na vrsti, da pripravi SP. Rotacijski sistem so v ponedeljek ukinili.

"Čeprav je bila Brazilija edina kandidatka, je bila dodelitev prvenstva težka. Morala je zadovoljiti iste kriterije, kot da bi bilo kandidatov več," je povedal predsednik Fife Sepp Blatter. Odločitev izvršnega odbora je bila soglasna.

Ženski SP leta 2011 bo v Nemčiji
Fifa je na zasedanju v Zürichu odločila, da bo Nemčija leta 2011 gostila svetovno prvenstvo v nogometu za ženske. Nemška nogometna zveza je v glasovanju dobila več glasov, kot njena tekmica Kanada. Prva tekma bo v Berlinu, finale pa v Frankfurtu ob Maini.

R. K.