Milenko Ačimovič, trenutno najboljši strelec vijoličastih, je ob odhodu z igrišča v 90. minuti doživel stoječe ovacije šesttisočglave množice, ki se je v snežnem metežu zbrala na Franz Horr Stadionu. Foto: EPA
Milenko Ačimovič, trenutno najboljši strelec vijoličastih, je ob odhodu z igrišča v 90. minuti doživel stoječe ovacije šesttisočglave množice, ki se je v snežnem metežu zbrala na Franz Horr Stadionu. Foto: EPA
Milivoje Novakovič, Matthias Jaissle
Kapetan in prvi strelec Kölna ter Slovenije je v tednu dni zabil tri gole, a doživel tudi tri poraze. Foto: Reuters
Aleksander Radosavljevič
29-letni Aleksandar Radosavljevič se je z dobrimi igrami v Rusiji po šestih letih ponovno prebil do slovenske izbrane vrste. Foto: MMC RTV SLO
Branko Ilič je letos v Premieri Division igral le zadnjih devet minut srečanja proti Realu iz Madrida, ob tem ima še dve odigrani tekmi v španskem pokalu. Foto: Reuters

31-letni Ljubljančan na začasnem delu pri dunajski Austrii se je proti Riedu dvakrat vpisal med strelce, najprej je v 13. minuti rutinirano izkoristil najstrožjo kazen, nato pa je sedem minut pred koncem postavil končni izid 3:1. Dunajski "plajmejker" je na s snegom pobeljenem igrišču elegantno izigral "ofsajd zanko", sprejel globinsko podajo, nato pa po šprintu čez pol igrišča zabil osmi prvenstveni gol. Austria s petimi točkami zaostanka za vodilnim Salzburgom zaseda četrto mesto.

Nova stresel le vratnico
Od Kekovih fantov je bil še najnevarnejši Milivoje Novakovič, ki je s Kölnom gostil Hoffenheim Vedada Ibiševića. "Nova" je v 26. minuti z leve strani prodrl proti sredini in z roba kazenskega prostora zadel vratnico, odbitka pa presenečeni Vučičević ni znal poslati v prazno mrežo. Zamujeno so gostje hitro kaznovali, v nadaljevanju se je razigral še najboljši strelec Bundeslige, ki je zabil 15. in 16. prvenstveni gol, in "kozlički" so doživeli sedmi letošnji poraz (1:3). Mišo Brečko zaradi petih kartonov ni mogel igrati.

Handanovič v pol ure štirikrat premagan
Po prvem polčasu v Firencah je bil Samir Handanovič med junaki obračuna Fiorentina - Udinese, nato pa je v nadaljevanju doživel eno najbolj bolečih lekcij v karieri. "Viole" so Sarmi v 27 minutah zabile kar štiri gole in slavile s 4:2. Najprej je Mutu z 11-metrovko prodal "panenko", zatem je dva mojstrska gola zabil Montolivo (prva letos), piko na i pa je postavil Gilardino. Belo-črni iz Furlanije so zašli v krizo, na zadnjih štirih tekmah v Serii A so trikrat izgubili in le enkrat remizirali ter s 1. mesta zdrsnili na sedmo.

Slab teden je tudi za Jasminom Handanovičem, ki je bil po reprezentančnem debiju poražen tudi v Serii B. Njegova Mantova, za katero je branil vso tekmo, je izgubila v Anconi z 2:1. Zlatko Dedič je pri zmagi Frosinoneja nad Ascolijem z 2:0 sodeloval do 66. minute in zapravil dve zreli priložnosti.

Kapetan ostaja zadnji na Otoku
Robert Koren
je doživel nov boleč poraz. West Bromwich je proti neposrednemu tekmecu za obstanek Stoke Cityju klonil z 0:1. Junak gostiteljev je v 84. minuti postal Mamady Sidibe. "Robo" je odigral vseh 90 minut in je bil na slabi tekmi med boljšimi na igrišču; v 55. minuti je po podaji iz kota z glavo zapravil lepo priložnost za prvi premierligaški gol.

Predzadnji Sochaux je na gostovanju pri zadnjem Valenciennesu osvojil deseto točko (2:2), s katero sta oba kluba prehitela St. Etienne. Bojan Jokič je bil po solidni predstavi iz nepojasnjenih vzrokov zamenjan ob polčasu, medtem ko je Valter Birsa srečanje preživel na rezervni klopi.

Konec sezone in leta za "Rusa"
S sezono sta po "Švedih" Miranu Burgiču in Andreju Komcu končala tudi preostala dva legionarja, ki igrata v prvenstvih, omejenih s koledarskim letom. Aleksandar Radosavljevič je 30. krog ruskega prvenstva spremljal s klopi, njegov Tom Tomsk pa je sezono končal na 13. mestu. Bojeviti Kranjčan je sodeloval na 24 tekmah, na katerih je v povprečju igral 62 minut, nabral pa si je tudi pet rumenih kartonov. Mesto nižje je v 16-članski ligi končal Himki Nastje Čeha, ki je sezono sklenil s 4 goli in 4 rumenimi kartoni na 22 srečanjih (povprečno igral 73 minut). Posebej pomembna sta bila zadetka ob koncu sezone, s katerima je klubu iz moskovskega predmestja pomagal pri obstanku v vse močnejši ruski elitni ligi.

Ilič obsedel na klopi
Zdaj pa še pogled k manj bleščeči, a kar stalni statistiki slovenskih reprezentantov - poškodbam in neigranju. Branko Ilič (Betis) je po dolgem času celo sedel na klopi za rezerve med prvenstveno tekmo v Santanderju (1:2). Šibki členi Kekove vrste na obračunu z BiH-om Boštjan Cesar (Marseille), Mitja Mörec (Cska Sofija) in Mirnes Šišič (Olympiacos) so ostali zunaj kadrovske kombinatorike. Marko Šuler je počival zaradi izključitve v prejšnjem krogu, Zlatan Ljubijankič (KAA Gent) pa še ni bil pripravljen za igranje. S poškodbo se ukvarja tudi reprezentančni kandidat Tim Matavž (Emmen).

Toni Gruden