Nova sezona oddaj Od blizu se začenja z gostom, ki so ga vabili kar tri leta, s Slovencem, ki je predsednik Uefe – Aleksandrom Čeferinom. : Adrian Pregelj
Nova sezona oddaj Od blizu se začenja z gostom, ki so ga vabili kar tri leta, s Slovencem, ki je predsednik Uefe – Aleksandrom Čeferinom. : Adrian Pregelj

Čeferin je govoril o izzivih nogometa v času pandemije, o svojih srečanjih s svetovnimi voditelji in poznanstvih z nogometnimi zvezdniki, o vrtoglavih zneskih, ki se vrtijo na nogometni tržnici, komentiral je govorice o evropski Superligi, spregovoril pa tudi o bolj osebnih temah, med drugim o svojem uporniškem otroštvu. Odgovoril je tudi na izziv voditeljice, ki ga je vprašala, kako dober bi bil za Slovenijo državni voditelj, ki ima takšen telefonski imenik, kot ga ima predsednik Uefe. Prvi Čeferinov odziv je bil, da gre za “zvito vprašanje”.

Pogovor si lahko ogledate v torek, 17. novembra, ob 20.55 na drugem programu Televizije Slovenija.

Nogomet za zdajšnjega predsednika Uefe predstavlja odsev družbe in šolo življenja. Čeferin je takoj v uvodu dejal, da v evropskem nogometu takšnega izziva, kot je koronavirus, še ni bilo. Povedal je, da je vesel, da so do pod okriljem Uefe odigrali več kot 500 tekem brez kakršnega koli incidenta.

Voditeljica je Čeferinu predstavila tudi očitke Guardianovega kolumnista Barryja Glendenninga, ki razmere v evropskih pokalih v času pandemije primerja s Spielbergovim filmom Žrelo, v katerem župan kljub očitni nevarnosti morskih psov ne zapre plaže. Čeferin je odgovoril, da v tem primeru vlogo županov odigrajo države, ki tekmo dovolijo ali pa ne, in poudaril, da je Uefino tekmovanje najvarnejše v Evropi, saj so naredili več kot 100.000 testov, igralci se testirajo pred vsako tekmo. “Je pa seveda nogomet dobrodošel za populiste, ker je pač popularen,” dodaja Čeferin.

Od blizu, pogovorna oddaja z Vesno Milek: Aleksander Čeferin

Govoril je tudi o Vladimirju Putinu, s katerim se je srečal dvakrat, in povedal, da je bil presenečen, kako do podrobnosti je bil predsednik geografsko največje države na svetu pripravljen na sestanek z njim. Tega ne bi mogel reči za številne druge politike na nižji ravni, ki velikokrat niso vedeli, o čem bi se pogovarjali na sestanku.

Tudi tokrat je dejal, da lahko Sloveniji z mesta predsednika Uefe bolj pomaga kot s politične funkcije. Da v Sloveniji vidi velike možnosti in da je velik domoljub, zato je pripravljen ponuditi vse svoje možnosti in stike, ki jih ima s svetovnimi odločevalci, a v dobro države, ne v dobro posameznim politikom.

Med drugim je povedal, da sam Twitterja sploh ne uporablja. Namesto, da beremo članke, beremo komentarje pod njimi, komentiramo, pišemo, bijemo neko imaginarno vojno … To je huda odvisnost. In kar naenkrat začneš verjeti, da je to pravi svet, dejansko pa živiš v virtualnem svetu, je dejal. Prepričan je, da bi morala družbena omrežja dejavneje pristopiti k preprečevanju širjenja ksenofobije, homofobije, rasizma, sovražnega govora nasploh.

Kar se tiče nogometne tržnice, torej vrtoglavih vsot, ki jih za prestop iz enega kluba v drugega dobivajo zvezdniški igralci, je dejal, da se tudi njemu zdi neokusno, da imajo znanstveniki, profesorji in zdravniki tako nizke plače, hkrati pa je tako, da o ceni nogometašev pač odloča trg.

Govoril je o svojem otroštvu, za katero pravi, da je bilo zelo lepo. V osnovni šoli je bil pravi upornik, mama, ravnateljica osnovne šole, ga je vzgajala precej strogo in mu vzgojila občutek za spoštovanje sočloveka, oče pa je pristopal bolj kolegialno in je znal na pravi način doseči, da se je mali upornik lotil izzivov.

Na vprašanje Milekove, kako komentira, da najmlajši poznajo Ronalda in Messija zgolj iz videoigric, in ne iz prenosov nogometnih tekem, je pojasnil, da je eden od večjih izzivov, kako med prenosi nogometnih tekem zadržati pred zasloni mlade gledalce, ki jim popušča koncentracija in si želijo ogledati le največje vrhunce tekem.

Seveda si Vesna Milek ni mogla kaj, da ga ne bi vprašala, kakšni so največji nogometni zvezdniki od blizu. Mnogi bi bili presenečeni, da so ti fantje zasebno popolnoma drugačni kot na igrišču, je dejal in z nasmeškom dodal: “Morda pa so z mano prijaznejši zgolj zaradi moje funkcije?

O Cristianu Ronaldu je povedal, da je veliko bolj skromen, kot ga poznamo iz medijev, da pa je gotovo najbolj tekmovalen igralec, kar jih pozna. Za Zlatana Ibrahimovića je izdal, da je divji le na igrišču, zasebno pa zelo zadržan in nezaupljiv.

Ob koncu pogovora je dejal, da Slovencem manjka optimizma, vere vase in da si želi – čeprav se sliši klišejsko – da bi se imeli bolj radi.

Veliko več pa v intervjuju danes ob 20.55 na TV SLO 2.