Ne prvi kapetan Carles Puyol ne rezervni Xavi nista prva dvignila trofeje, temveč Eric Abidal. Kakšen trenutek! Francoski branilec je bil še pred dvema mesecema operiran zaradi tumorja na jetrih, tokrat pa celo začel tekmo. Foto: Reuters
Ne prvi kapetan Carles Puyol ne rezervni Xavi nista prva dvignila trofeje, temveč Eric Abidal. Kakšen trenutek! Francoski branilec je bil še pred dvema mesecema operiran zaradi tumorja na jetrih, tokrat pa celo začel tekmo. Foto: Reuters
Nogometaši Barcelone
Nogometaši Barcelone proslavljajo četrti naslov v Ligi prvakov, do katerega so prišli z igro neštetih podaj in velikansko premočjo v posesti žoge. Nasprotniki so bili nemočni, hvalnice številnih strokovnjakov, da gre za eno najboljših moštev v zgodovini, niso iz trte izvite. Foto: Reuters
Lionel Messi
"Fantastičen, neustavljiv, genialen ..." Superlativov za Lionela Messija kar noče zmanjkati. Brez dvoma najboljši igralec na svetu, tokrat je bil še v idealni dnevni formi. Uspevalo mu je tako rekoč vse, kar si je zamislil. Foto: Reuters
Barcelona, Ferguson
Rojeni zmagovalec Alex Ferguson je znova moral čestitati nogometašem Barcelone za zasluženo zmago. Skoraj tri desetletja mlajši Pep Guardiola ga je spet nadigral, razočaranja legendarni Škot seveda ni skrival. Foto: Reuters
David Villa
David Villa je celotno drugo polovico sezone iskal strelsko formo, s superzadetkom pa sklenil odlično sezono Kataloncev. Foto: Reuters
Wayne Rooney, Victor Valdes
Victor Valdes je bil ob strelu Wayna Rooneyja v 34. minuti nemočen. To je bil njegov prvi gol v karieri proti španskim ekipam po 624 minutah igre. Foto: Reuters
Barcelona - Manchester United
Navijači obeh klubov so se pred začetkom tekme predstavili s svojima sloganoma. Barcelonini so oblikovali napis 'Radi imamo nogomet', Unitedovi pa 'Spomin na '68'. Takrat so prvič postali evropski prvaki. Foto: Reuters

Spektakularna ponovitev finala izpred dveh let (2:0) je potrdila trenutno premoč katalonskega superšampiona na vrhu Evrope. To sta njihov tretji naslov v zadnjih šestih sezonah, prvega so osvojili prav tako na Wembleyju leta 1992, in že šesta zmaga v sedmih evropskih finalih proti angleškim ekipam! Manchester United se je španskih prvakov nestrahopetno lotil, imel ob polčasu še aktiven rezultat (1:1), večji del drugega polčasa pa bil povsem ohromljen.

Messi in Villa prevesila tehtnico
Najboljši igralec na svetu Lionel Messi, zadel je že v finalu pred dvema letoma, in David Villa sta z zadetkoma v 54. in 69. minuti dokončno prevesila tehtnico na stran Blaugrane. V vodstvo jo je povedel Pedro v 27. minuti, za rdeče vrage je izenačil Wayne Rooney.

Statistika

Barcelona

Man Utd

Streli 163
Streli v okvir vrat121
Prekrški516
Posest žoge63 %37 %
Koti60
Pretečeni kilometri108,1103,1


Barca povedla po akciji Xavija in Pedra
Tekma se je začela podobno kot pred dvema letoma v Rimu, saj so Angleži prevzeli pobudo. Katalonci v prvih minutah niso pošteno prišli do žoge, nato pa le razvili svojo igro. Naveza Xavi-Pedro je v 15. minuti tudi prva zapretila, ko se je hitronogi napadalec po podaji katalonskega kapetana z desne strani ob levi vratnici sam znašel pred nasprotnim golom, a žogo poslal mimo vrat. Sledila sta dva neugodna strela Ville v 19. in 21. minuti, nato pa prvi veliki trenutek na tekmi. Xavi je z zunanjim delom stopala na desni strani znova lepo našel Pedra, ki je zadel s strelom po tleh ob levi vratnici.

Pedro zna zadevati v finalih
To je bil že tretji zadetek španskega reprezentanta v finalih. Predtem se je med strelce vpisal v evropskem superpokalu 2009 proti Šahtarju in v finalu klubskega prvenstva istega leta proti Estudiantesu iz La Plate.

Rooney izbral pravi trenutek za prvi gol Špancem
Na ekspresno vrnitev angleških prvakov ni prav nič kazalo, saj je imela Barca v trenutku izenačenja poleg igre kar 165 podaj več od nasprotnika (265:100). Vendar Wayne Rooney je izbral pravi trenutek za prvi gol v karieri proti španskim ekipam. V 34. minuti si je izmenjal dvojno podajo z Ryanom Giggsom in z lepim strelom Victorju Valdesu ni pustil nobenih možnosti. Giggs je bil v času podaje za nekaj centimetrov v prepovedanem položaju, a je sodniška piščalka ostala nema.

Kakšna premoč ob polčasu: 226 podaj več od nasprotnika
Barcelona je po izenačenju znova začela graditi svojo igro in prišla do nove priložnosti v 43. minuti, vendar je Messi žogo po povratni podaji Ville pred gol zgrešil. Statistika polčasa je govorila sama zase: 365 uspešnih podaj Barcelone proti 139 Uniteda, Španci so imeli kar 67 odstotkov žogo v svoji posesti. Barca je v okvir vrat sprožila osem strelov, United dva.

Messi v 54. minuti znova vzel stvari v svoje roke
Katalonci so v drugem delu nadaljevali tam, kjer so končali prvega, in znova povedli v 54. minuti. Stvari je v svoje roke vzel Messi, ki je z dih jemajočimi akcijami paral živce Unitedovim branilcem in po samostojni akciji zadel s strelom po tleh z 18 metrov. To je bil njegov prvi zadetek na angleških tleh, 53. v sezoni in 12. v letošnji sezoni Lige prvakov, s čimer je izenačil rekord Ruuda van Nistelrooyja iz sezone 2002/03.

Villa z natančno odmerjenim strelom postavil piko na i
Messi je z novim prodorom zapretil tudi v 69. minuti, ko ga je angleška obramba ustavila, vendar je do žoge prišel Sergio Busquets. Ta je podal do Ville, ki je s fino odmerjenim strelom z roba kazenskega prostora še tretjič premagal Edwina van der Sarja. Pri 40 letih je s to tekmo sklenil bogato kariero.

MVP v celoti zablestel po treh mesecih
Popularen napadalni trojček Blaugrane M(essi)-V(illa)-P(edro) se je prvič v celoti prebil med strelce na isti tekmi po treh mesecih in tekmi španskega prvenstva proti Mallorci.

Zanimivosti o letošnjem finalu:
- Barcelona je za celotno sezono v L. prvakov zaslužila 126 milijonov evrov, United 73,
- Viktor Kassai je bil s 35 leti najmlajši sodnik v evropskih finalih,
- vstopnica naj bi na črnem trgu že včeraj dosegla 2.300 evrov, danes celo 5.500 evrov,
- finale si je prek TV-zaslonov ogledalo 300 mio. ljudi, kar je dvakrat več kot lani,
- oba kluba sta prvi naslov v Ligi prvakov osvojila na starem Wembleyju, United leta 1968, Barca 1992.

Šok za Barcine navijače: kapetan Puyol na klopi
Alex Ferguson
je tekmo začel z napadalnim tandemom Rooney-Hernandez, tako da je Darren Fletcher ostal na klopi, niti tam pa ni bilo prostora za vodilnega strelca letošnje sezone angleškega prvenstva Dimitarja Berbatova. Pep Guardiola se je v obrambi presenetljivo odločil za Erica Abidala, prvega kapetana Carlesa Puyola pa pustil na klopi.

Guardiola: Odigrali smo briljantno tekmo
Guardiola je bil seveda nadvse zadovoljen z velikim uspehom: "Gledalci, ki so spremljali tekmo, so lahko videli, da nismo le zmagali, ampak odigrali briljantno tekmo. Smo seveda izredno zadovoljni, ampak za zmago v Ligi prvakov moraš zares ogromno delati." Na drugi strani je Ferguson odkrito priznal: "Premagala nas je fantastična ekipa, vendar sem vseeno mislil, da se bomo bolje odrezali. Ampak navsezadnje moramo to sprejeti, izgubili smo proti boljši ekipi. To je najboljše moštvo, proti kateremu smo igrali."

Finale, London, Wembley
BARCELONA - MANCHESTER UNITED 3:1 (1:1)
87.695; Pedro 27., Messi 54., Villa 69.; Rooney 34.

Barcelona: Valdes ; Alves ( 88./Puyol), Pique, Mascherano, Abidal; Xavi, Busquets, Iniesta; Pedro ( 92./Afellay), Messi, Villa ( 86./Keita).

Manchester United: van der Sar; Fabio ( 69./Nani), Ferdinand, Vidić, Evra; Carrick ( 77./Scholes), Giggs, Valencia , Park; Rooney, Hernandez.

Sodnik: Viktor KASSAI (MAD)