Mojster za finalne tekme - Rafa Benitez. Foto: EPA
Mojster za finalne tekme - Rafa Benitez. Foto: EPA
Fernando Torres
Kljub nenehnim navijaškim zbadljivkam je Fernando Torres v letošnji sezoni zabil spoštovanja vrednih 22 golov. Foto: EPA
Oscar Cardozo
Benfica je v zadnjem tednu izgubila dve ključni tekmi v sodnikovem podaljšku. Foto: EPA
Chelsea rešil sezono z Evropsko ligo

Sedemesečno službovanje na vroči londonski klopi je bilo zanj vse prej kot prijetno. Navijači so ga pričakali na nož, ga skorajda na vsaki tekmi pozivali k odstopu, vendar ko povlečemo črto, sezona na koncu niti ni bila tako slaba. Resda je Londončanom spodrsnilo v finalu svetovnega klubskega prvenstva in v skupinskem delu Lige prvakov, toda v Londonu bodo tudi v prihodnji sezoni gledali Ligo prvakov, vitrine pa so obogatene z novo lovoriko.

Benitezovih devet zmag v 12 finalih
Dejstvo je tudi, da se v finalih ne splača staviti proti Benitezu. Španski strateg je od 12 finalov izgubil le tri - svetovno klubsko prvenstvo 2012, finale Lige prvakov proti Milanu leta 2007 in finale angleškega ligaškega pokala 2005 proti Chelseaju. Benitez je popeljal Londončane v elitni klub z Juventusom, Barcelono, Ajaxom in Bayernom, ki so osvojili lovorike v vseh evropskih pokalih - Pokal prvakov/Liga prvakov, Pokal pokalnih zmagovalcev in Evropska liga/pokal Uefa.

"Letos smo dosegli 145 golov, to je klubski rekord. Moraš pa zmagati, preden ljudje dojamejo, da delo opravljaš dobro. Zdaj smo zmagali, in ljudje bodo rekli: 'Da, to je kar dobro'," je dejal Benitez in dodal: "To je ekipa v tranziciji z veliko mladimi igralci, zato je bilo na začetku zelo težko. Zadovoljen sem, ker so vedeli, da imajo trenerja, ki odhaja po koncu sezone, pa so še vedno pokazali izjemno predanost." Beniteza naj bi po koncu sezone zamenjal Jose Mourinho, Španca pa povezujejo z Evertonom in Malago.

Torres in Mata prva izpopolnila "slam"
Zadoščenje v sinočnjem finalu je dobil podobno ali pa še bolj kritizirani Fernando Torres, ki je Londončane popeljal v vodstvo v 59. minuti. Španec je zabil 22. gol v sezoni, kar je bolje od veliko bolj opevanih Wayneja Rooneyja, Carlosa Teveza, Sergia Aguera, Maria Gomeza, Gonzala Higuaina, Karima Benzemaja, Davida Ville in Maria Balotellija. "V naših vrstah imamo precej igralcev, ki so v letošnji sezoni pokazali velik napredek. Fernando je eden izmed njih," je Benitez pohvalil Torresa, ki je poleg soigralca Mate zdaj edini na svetu, ki je osvojil svetovno in evropsko prvenstvo, Ligo prvakov in Evropsko ligo.

Zgodba o prekletstvu Benfice, ki traja že 51 let
Najbolj razočarani navijači v svetovnem merilu so v zadnjem tednu zagotovo privrženci Benfice. "Rdeči" so v soboto v sodnikovem podaljšku izgubili ključno prvenstveno tekmo proti Portu in mu prepustili vodstvo na lestvici, zdaj pa so v sodikovem dodatku klonili še v finalu Evropske lige. Benfica je izgubila že sedmi zaporedni evropski finale (5-krat Pokal prvakov, 2-krat Pokal Uefa/Evropska liga) in najbolj goreči navijači so prepričani, da se bo uresničila prerokba njihovega nekdanjega trenerja Bele Guttmana. Znameniti madžarski strateg je leta 1962 po osvojitvi drugega zaporednega naslova v Pokalu prvakov od uprave kluba zahteval povišanje plače, a so ga zavrnili. Jezen je odvihral iz pisarne in zavpil: "V naslednjih stotih letih Benfica ne bo osvojilia evropske lovorike." Prekletstvo, ki še vedno traja.

Chelsea rešil sezono z Evropsko ligo