Josip Iličić ima za seboj izredno vihravo sezono, ki pa jo zaključuje v izredni formi: 7 golov na 6 tekmah v zadnjem mesecu dni. Foto: EPA
Josip Iličić ima za seboj izredno vihravo sezono, ki pa jo zaključuje v izredni formi: 7 golov na 6 tekmah v zadnjem mesecu dni. Foto: EPA
Robert Berić
Robert Berić je šele konec marca proti San Marinu odigral prve reprezentančne minute na pravi kvalifikacijski tekmi, tako da ne gre pričakovati, da bi iz prve postave izrinil pri Srečku Katancu prvega napadalca Slovenije Milivoja Novakovića. Foto: www.alesfevzer.com

Med prvoligaškimi strelci Evrope Robert Berić s 27 goli zaseda 8. mesto, v točkovanju za zlato kopačko, pri čemer je prvim ligam glede na moč določen koeficent, pa je s 40,5 točke na izrednem 11. mestu!

Kevin Kampl ob izključitvi v polfinalu nemškega pokala
Pri Salzburgu je Kevin Kampl veliko in redno igral ter redno zadeval gole in podajal. Pri Borussii Dortmund je po zadnji reprezentančni akciji zbral 346 minut na 11 možnih tekmah in prispeval eno podajo/izsiljeno enajstmetrovko. Foto: EPA
Samir Handanović (Inter)
Samir Handanović je letos na 37 ligaških tekmah ohranil nedotaknjeno mrežo Interja 11-krat in prejel kar 47 golov. Lani 16-krat nepremagan in 32 prejetih golov na 36 tekmah Serie A. Foto: EPA
Zlatan Ljubijankić
Zlatan Ljubijankić je maja zaradi zdravstvenih težav izgubil mesto v udarni postavi trenutno vodilnega japonskega kluba Urave. A po dveh golih s klopi se pričakuje, da bo "Zlatan" v sredo začel v prvi postavi Redsov pri Kašivi, nato pa bo šele poletel proti Sloveniji. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Zlata kopačka 2015 pripada Cristianu Ronaldu, ki je skupaj z Lionelom Messijem v svojem nogometnem vesolju, a med najbolj učinkovitimi nogometaši najdemo tudi Slovenca. Med prvoligaškimi strelci Evrope Robert Berić s 27 goli zaseda 8. mesto, v točkovanju za zlato kopačko, pri čemer je prvim ligam glede na moč določen koeficient, pa je s 40,5 točke na izrednem 11. mestu! Za njim so takšni strelci, kot so Carlos Tevez, Diego Costa in Carlos Bacca.

Kaj je prinesel seznam za Anglijo?
Dan po koncu klubske sezone za Slovence po Evropi prinaša reprezentančni seznam selektorja Srečka Katanca za sklepno dejanje sezone 2014/15 - kvalifikacijsko tekmo z Anglijo. Na novinarski konferenci v Ljubljani je Katanec predstavil slovenske adute za dvoboj z vodilno reprezentanco skupine E, ki je z eno nogo že v Franciji 2016.

Izziv za vse prihodnje slovenske strelce
27 prvoligaških golov na 33 tekmah avstrijske Bundeslige v dresu Rapida je zgodovinski mejnik slovenskih nogometašev na tujem. Predtem je bil rekordni dosežek v lasti Tima Matavža, ki je pred štirimi sezonami za PSV dosegel 18 golov. V 1. SNL je boljši strelski dosežek uspel le zdaj na žalost resno obolelemu Zoranu Ubaviču, ko je v krstni sezoni 1991/92 v 40 krogih dosegel 29 golov.

Berić je prav na zadnji tekmovalni dan klubske sezone izdatno popravil že do zdaj rekordne strelske dosežke slovenskih "ladij". Na Koroškem v Volšperku je WAC-u napadalec Rapida v vsega 22 minutah natresel tri gole, in to iz vsega štirih strelov. 23-letnik je najprej v 52. minuti zadel prečko, nato pa v 63., 82. in 85. minuti nanizal tri zaporedne gole: dva z desnico, vmes pa še enega z glavo.

Z Berićem napasti Ligo prvakov
Krčan je resno opozoril nase Evropo, pri tem pa ni skrivnost, da je njegova želja veliko močnejša Bundesliga - tista v Nemčiji. Najbolj prodajani evropski časopis Bild se je tako razpisal, da se zanj resno zanima Hertha Berlin, ki po uspešnem boju za obstanek išče osrednjega napadalca. Bi lahko Berić zamenjal avstrijsko prestolnico za nemško?

"Želimo maksimalno izkoristiti športni uspeh, zaradi česar bomo naredili vse, kar je v človeških zmogljivostih, da bomo obdržali skupaj jedro moštva," je odločen športni direktor Rapida Andreas Müller ob namigovanju, da ga čaka zahtevno poletje, ko se bo moral otepati snubcev za slovenskega napadalca. "Vseeno ne gre samo za mojo odločitev. Če bo prišlo do nespodobne ponudbe, se bo zagotovo moralo odločiti predsedstvo kluba," je Müller potrdil, da bi se z morebitno prodaja Berića moralo strinjati celotno klubsko vodstvo.

Na zeleno-belem Dunaju raje napovedujejo odločen naskok na Ligo prvakov, kjer pa bo Rapid najnižje rangirani neprvak že v zanj uvodnem 3. krogu kvalifikacij.

Pred pol leta žvižgi, zdaj stoječe ovacije
Drugi razigrani Slovenec je Berićev prijatelj iz obdobja pri Interblocku Josip Iličić, ki bo tudi prvi adut Slovenije na soočenju z Anglijo čez 13 dni v Ljubljani na stadionu Stožice. V zadnjem krogu Serie A je bil Iličić najboljši na igrišču, znova je zadel, že sedmič v zadnjih šestih krogih. Jojo je sprožil kar 7 strelov in bil stalna grožnja. Ob igralcu več je bil zamenjan v 70. minuti in s tem deležen stoječih ovacij Artemija Franchija, kjer so se še pred pol leta razlegali žvižgi na račun Kranjčana. A od takrat se je zgodila renesansa, zlasti v klubu, a uspešno se je z golom vrnil tudi v reprezentanco.

Kampl po lastni neumnosti le gledalec
Ob kopici zadetkov in spodbudnih igrah Slovencev v spomladanskih tednih pa vse vseeno ni vse blesteče. Prvi motor reprezentančne igre v dosedanjem delu kvalifikacij Kevin Kampl se je spomladi spopadal s prehodom iz Avstrije v Nemčijo. Po prihodu v Borussio Dortmund je začenjal tekme praviloma v začetni postavi, od marca pa je dal samo še dvakrat le tri podaje, kar je veliko manj, kot so pričakovali v Porurju, kjer so Salzburgu za nemškega Slovenca odšteli 12 milijonov evrov. Pika na i je bila nespametna izključitev v polfinalu nemškega pokala, zaradi česar je lahko samo v obleki s tribune opazoval sobotni finalni poraz Borussie v Berlinu proti Wolfsburgu.

Valencia v boj za nakup Handanovića
Največ prestopnih govoric in novic od Slovencev ustvarja prvi reprezentančni vratar Samir Handanović. Pogajanja z Interjem o novi pogodbi so se že dolgo tega sprevrgle v sago, kjer je bilo očitno, da Sarma ne najde skupnega jezika z neuspešnim milanskim klubom. Inter po skromnem 8. mestu Serie A in neuvrstitvi v Evropo tuhta, kako do denarja za okrepitve - najlažje s prodajo cenjenega vratarja. Že večmesečnim govoricam na Apeninskem polotoku o snubljenju Rome so svoj delež zdaj dodali še Španci - Valencia potrebuje menjavo za huje poškodovanega Diega Alvesa.

Neznačilne napake kot posledica sage?
Klubska negotovost in kopica medijskih zapisov ne vplivata najbolje na Handanovićeve predstave: po dveh porazih z Juventusom in Genoo je sezono sklenil z zmago nad Empolijem, a pri tem je na treh omenjenih tekmah skupaj prejel kar 8 golov in bil med najslabše ocenjenimi igralci Interja. V nedeljo na morebitni zadnji tekmi v dresu Interja Handa sicer ni bil kriv za prva dva gola, a zato je šel na njegov račun tretji zadetek Empolija.

Skratka: dva ključna igralca Slovenije na priprave za Anglijo prihajata hladna, medtem ko so nekateri drugi Katančevi izbranci v izredni, nekateri celo v življenjski formi.

Hat-trick Roberta Berića za konec klubske sezone

Iličić potrdil izjemno strelsko formo


Ljubijankić kot rezervist do "dvojčka" (2. gol od 4:40)

Bratanović zablestel še na praškem derbiju
Otrok Rudarja je v izrednem slogu sklenil sezono na Češkem, kjer je zadel še na tretji tekmi zapored in prispeval zadnjih pet golov Bohemiensa. Po "hat-tricku" proti češkemu prvaku Viktorii Plznu je 22-letnik poskrbel še za enega najlepših golov sezone, in to na mestnem derbiju pri podprvaku Sparti. Elvis Bratanović je letos na 27 tekmah dosegel 7 golov.


Grbec v Argentini utrl pot do zmage
Drugi prvoligaški gol v Argentini je dosegel argentinski Slovenec Javier Grbec. Na gostovanju pri Nuevi Chicago je v 74. minuti zadel za vodstvo Temperleyja, na koncu so gostje slavili z 2:0 in se v mamutski 30-članski Primeri Division povzpeli na 20. mesto. 29-letni Grbec, ki je v domovini svojih starih staršev igral za Dravo in Aluminij, je sicer v celoti odigral šele drugo tekmo v sezoni, ki je vezana na koledarsko leto.


NOGOMETNA REPREZENTANCA po izboru selektorja Srečka Katanca za San Marino (23+1)
Ime, PriimekKlub (država)TekmaIgralni čas (x,y)Opombe
VRATARJI (3)
Samir HandanovićInternazionale (ITA)Inter - Empoli 4:3vso tekmo (5,9)
2 obrambi, 2. najslabša ocena Interja; 8. mesto Serie A
Jan OblakAtletico Madrid (ŠPA)* konec prvenstva *

-

3. mesto La Lige = Liga prvakov
Nejc VidmarDomžaleOlimpija - Domžale 0:2/na klopi; 3. mesto PLTS = Evropska liga
BRANILCI (9)
Siniša AnđelkovićPalermo (ITA)Roma - Palermo 1:2/na klopi; 11. mesto Serie A
Mišo BrečkoKöln (NEM)

* konec prvenstva *

-12. mesto Bundeslige
Boštjan Cesar (c)Chievo (ITA)Fiorentina - Chievo 3:0/

kartoni; 14. mesto Serie A

Branko IlićPartizan (SRB)* konec prvenstva *-Prvak Srbije = Liga prvakov
Luka KrajncCesena (ITA)Torino - Cesena 5:0

vso tekmo (5,7)

2. najslabša ocena; 19. mesto = izpad iz Serie A
Dominic MarohKöln (NEM) * konec prvenstva *-12. mesto Bundeslige
Martin MilecStandard Liege (BEL)* konec prvenstva *-4. mesto Pro League = Evropska liga
Petar StojanovićMaribor

Maribor - Koper 0:0

/izven postave; prvak Slovenije = Liga prvakov
Andraž StrunaPAS Giannina (GRČ)* konec prvenstva *-6. mesto Superlige
VEZISTI (9+1)
Valter BirsaChievo (ITA)Fiorentina - Chievo 3:0

67' (1:0) (6,0)

1 posredovanje; 14. mesto Serie A
Željko Filipović *Maribor

Maribor - Koper 0:0

/

poškodovan; prvak Slovenije = Liga prvakov
Kevin KamplBorussia Dortmund (NEM)BVB - Wolfsburg 1:3 (P)

/

kartoni, poraz v finalu pokala; 7. mesto = Evropska liga

Andraž KirmOmonia (CIP)* konec prvenstva *-4. mesto 1. Division = Evropska liga
Jasmin KurtićFiorentina (ITA)Fiorentina - Chievo 3:0/kartoni; 4. mesto Serie A = Evropska liga
Dejan LazarevićSassuolo (ITA)Sassuolo - Genoa 3:1/na klopi; 12. mesto Serie A
Aleš MerteljMariborMaribor - Koper 0:0vso tekmo v 62' - 8. karton; prvak Slovenije = Liga prvakov
Rajko RotmanIstanbul Baseksehir (TUR)Marsin - Istanbul 2:2

/

izven postave; 4. mesto Süper Lig = Evropska liga
Benjamin VerbičCeljeRudar - Celje 1:3/izven postave - prestopil v Köbenhavn
NAPADALCI (3)
Josip IličićFiorentina (ITA)Fiorentina - Chievo 3:070' (8,1) v 12' za 1:0 - 8. gol, 7 strelov, 4. mesto = Evropska liga
Robert BerićRapid Wien (AVT)Grödig - Rapid 0:2
WAC - Rapid 0:5
80' (0:0)
vso tekmo
v 83' - 24. gol; v 63' 0:2, v 82' 0:3, v 85' 0:4 - 25., 26., 27. gol! 2. Bundeslige = LP
Milivoje NovakovićNagoja Grampus (JAP)Nagoja - Jamagata 0:0;
Nagoja - Kobe 0:4
87' (0:0)
/
10. mesto po prvem delu J1 lige; izven postave
"Katarske ladje" - vpoklicani dodatno za tekmo s Katarjem
Roman BezjakLudogorec Razgrad (BLG)

Ludo. - Beroe 1:1

/zunaj ekipe, selitev k Rijeki
Tim MatavžAugsburg (NEM)* konec prvenstva *-5. mesto Bundeslige = Evropska liga
Nik OmladičEintracht Braunschweig (NEM II)* konec prvenstva *

-

6. mesto 2. Bundeslige

"Ladje na obzorju"

Bojan JokićVillarreal (ŠPA)

* konec prvenstva *

-6. mesto La Lige = Evropska liga
Rene KrhinCordoba (ŠPA)* konec prvenstva *-20. mesto = izpad iz La Lige
Zlatan LjubijankićUrava Reds (JAP)

Tosu - Urava 1:6
Kašiva - Urava 3:3

69' (1:3)
23' (1:1)
v 78' za 1:4 in v 88' za 1:6 - 4. in 5. gol - 1. mesto po prvem delu J1; poškodba gležnja
Nejc PečnikJEF United (JAP II)

Gunma - JEF 2:0

71' (2:0)

/

Miral SamardžićRijeka (HRV)

Dinamo - Rijeka 4:0

vso tekmo2. mesto HNL = Evropska liga
Dalibor StevanovićTorpedo Moskva (RUS)

Torpedo - Saransk 2:0

vso tekmo (7,5)3 streli, 3 zračni dvoboji; 15. mesto = izpad iz Premier lige
Etien VelikonjaLierse (BEL)* konec prvenstva *

-

16. mesto = izpad iz Pro League
Haris VučkićRangers (ŠKO II)Rangers - Motherwell 1:3
Motherwell - Rangers 3:0
vso tekmo
vso tekmo
/; v 38' - 5. karton - brez napredovanja v Premiership

* - vpoklican, a zaradi poškodbe moral odpovedati

V tabelo za igralnim časom so dodane ocene statističnega portala WhoScored.

Ocene so decimalne od 1 do 10 po študijskem sistemu, izhodišče pa znaša 6,0. Vrednosti se določajo na podlagi dogodkov in dejavnosti nogometaša (od golov, ključnih podaj, podaj, preigravanj do posredovanj in napak ter kazni). WhoScored pokriva 11 svetovnih lig in obe evropski tekmovanji. Pri opombah o najvišji ali najnižji oceni se ne upoštevajo rezervisti.

Med prvoligaškimi strelci Evrope Robert Berić s 27 goli zaseda 8. mesto, v točkovanju za zlato kopačko, pri čemer je prvim ligam glede na moč določen koeficent, pa je s 40,5 točke na izrednem 11. mestu!