Jaka Bijol je za člansko reprezentanco debitiral oktobra pred tremi leti, od takrat pa je nabral 17 tekem. Večino kot vezist, na zadnjih dveh tekmah v septembru pa je že bil osrednji branilec. Foto: www.alesfevzer.com
Jaka Bijol je za člansko reprezentanco debitiral oktobra pred tremi leti, od takrat pa je nabral 17 tekem. Večino kot vezist, na zadnjih dveh tekmah v septembru pa je že bil osrednji branilec. Foto: www.alesfevzer.com

"Na Malti bo še težje kot doma. Maltežani bodo še bolj agresivnejši. Želeli si bodo nove domače zmage, potem ko so nazadnje slavili s 3:0 proti Cipru," je v spletnem pogovoru ocenil naslednjega nasprotnika Jaka Bijol.

Malta doma namučila Rusijo in razbila Ciper

Bijol je zaigral na zadnjih devetih tekmah Slovenije, na vseh od soočenja z Grki v Atenah ob zaključku Lige narodov. Pri tem je šestkrat začel v prvi postavi, trikrat pa je vstopil s klopi. Foto: www.alesfevzer.com
Bijol je zaigral na zadnjih devetih tekmah Slovenije, na vseh od soočenja z Grki v Atenah ob zaključku Lige narodov. Pri tem je šestkrat začel v prvi postavi, trikrat pa je vstopil s klopi. Foto: www.alesfevzer.com

V precej izenačeni kvalifikacijski skupini H je Malta s 4 točkami trenutno na petem mestu, takoj za Slovenijo, ki je v prvih šestih krogih zbrala 7 točk. Doslej je na papirju najšibkejša reprezentanca skupine odigrala le dve tekmi.

Prvo so konec marca proti Rusiji izgubili z 1:3, pri čemer so po izgubljenem 1. polčasu z 0:2 nato dolgo grozili celo z izenačenjem na 2:2. Na drugi tekmi ciklusa v La Valetti je Malta pripravila podvig, saj je s kar 3:0 premagala Ciper, pri čemer so izkoristili številčno prednost zaradi nediscipliniranih gostov.

Ne preostane drugega kot samo zmage

"Vseeno ne mislim, da bodo igrali kaj drugače kot v Ljubljani," o petkovih nasprotnikih razmišlja Bijol, ki je izpostavil edino preostalo računico slovenske izbrane vrste. "Naredili bomo vse, da dobimo vse tekme do konca. Drugega nam ne preostane. Bo zelo težko, a bomo naredili vse za to," je poudaril 22-letnik iz Vuzenice.

Slovenija ob zaostanku šestih točk za vodilnima reprezentancema Hrvaške in Rusije ni več odvisna od sebe, saj tudi 12 točk v preostalih štirih krogih kvalifikacij ne bo zadostovalo, če ne bo kakšnega spodrsljaja Rusov, ki prihajajo v ponedeljek na gostovanje v Slovenijo.

Kot reprezentant še ni igral v Ljudskem vrtu

A Ljudskega vrta se Rusi ne spominjajo radi, slovenski reprezentanti pa upajo, da jim bo dal zagona v boju za nujne zmage. "Se izredno veselim tekme v Ljudskem vrtu, kjer še nisem igral, odkar sem v reprezentanci. Upam, da bo tudi nov zagon za vse. Da bo stadion lepo poln," je v spletnem druženju z mediji dejal Bijol.

Upa, da ga tudi selektor zdaj vidi kot branilca

Jaka Bijol je bil po prihodu v Moskvo pri CSKA-ju na nekaterih tekmah celo podporni napadalec, predvsem pa vezist za vse naloge. Po trenerski menjavi je pristal na stranskem tiru, šel kot posojeni igralec v 2. nemško ligo k Hannovru, po vrnitvi pa si je zdaj kot branilec izboril mesto v udarni postavi
Jaka Bijol je bil po prihodu v Moskvo pri CSKA-ju na nekaterih tekmah celo podporni napadalec, predvsem pa vezist za vse naloge. Po trenerski menjavi je pristal na stranskem tiru, šel kot posojeni igralec v 2. nemško ligo k Hannovru, po vrnitvi pa si je zdaj kot branilec izboril mesto v udarni postavi "rdeče armade" in je po algoritemskih ocenah četrti najboljši nogometaš kluba. Foto: Reuters

Ravno na tekmi z Malto je selektor Matjaž Kek prvič v osrčje obrambe postavil Jako Bijola. Nekdanji član Brava in Rudarja se je namreč s tekočo sezono pri svojem klubu CSKA Moskvi iz obrambno naravnanega vezista prelevil v osrednjega branilca. V prvem krogu nove sezone je kot rezervist še odigral 7 minut na sredini, od 2. kroga ruske Premier lige dalje pa igra celotne tekme v osrčju obrambe.

"V klubu igram zdaj kot osrednji branilec, kjer mi gre dobro, uspešno igram. Upam, da tako tudi selektor mene vidi tako in v tej vlogi. Zagotovo pa nisem pozabil igrati kot vezist, kjer sem igral večino kariere," je o svoji igralski preobrazbi dejal Bijol, ki ima v novi vlogi vse opaznejši delež pri slovitem ruskem klubu.

Če si slab, ti tudi borbenost ne pomaga

A kot osrednji branilec v reprezentanci je bil tudi žrtev porazne slovenske igre v Splitu, ko se je Hrvaška poigrala in razbila Slovenijo s 3:0. Po tekmi je selektor Kek namenil izbrancem in tudi sebi kopico (samo)kritičnih besed. Na pomanjkanje borbenosti pa ima Bijol jasno stališče: "Borba pride, ko dobro stojiš na igrišču. Mi pa smo bili slabi."

Slovenski nogometaši trenirali v Ljudskem vrtu
Podkast Žoga je okrogla: Zadnja priložnost