Sepp Blatter zatrjuje, da je prihodnost nogometa kot vsesvetovnega športa odvisna od sprejetja t. i. igralskih kvot. Foto: Reuters
Sepp Blatter zatrjuje, da je prihodnost nogometa kot vsesvetovnega športa odvisna od sprejetja t. i. igralskih kvot. Foto: Reuters
Evo Morales na ledeniku
V kampanjo za odpravo višinskega pravila se je dejavno vključil tudi bolivijski predsednik Evo Morales. Foto: EPA
JAR 2010
Pred časom so se prireditelji 19. svetovnega prvenstva spopadali z zaostanki pri gradnji, zdaj pa jim skrbi povzročajo nasilni nemiri. Foto: EPA

Izvršni odbor Mednarodne nogometne zveze je pred rednim kongresom obravnaval predlog predsednika Seppa Blatterja o uvedbi kvote, ki bi od klubov zahtevala, da je v začetni enajsterici najmanj šest domačih igralcev. "Zavarovati želimo reprezentance in državna prvenstva. Ne želimo se zaplesti v pravne spore, želeni cilj bomo dosegli s pogajanji." Odborniki so soglasno sprejeli Švicarjev predlog.

Več kot samo pogovori
Pred časom so pričakovali, da bo kongres odločal že o dokončnem sklepu, zaradi pomislekov Michaela Platinija in Uefe pa bodo kogresniki glasovali o predlogu, po katerem bo Fifa raziskala vse možnosti, kako bi lahko udejanjili kvote brez sporov z delovskimi zakonodajami Evropske unije in nekaterih drugih držav. "Ne gre samo za pogovore. Prihodnji teden se sestanem s predsednikom Evropskega parlamenta Hans-Gert Pötteringom," je goreče razlagal Blatter o naslednjih korakih projekta. Po tolmačenju Fife pravilo o šestih domačih igralcih v začetni enajsterici ne bo kršilo zakonodaje EU-ja, saj ne bo omejevalo število tujih igralcev v klubih, pravilo naj bi postopoma uveljavili do leta 2012.

Azijski prvaki na hladnem
Irak je bil zaradi vmešavanja politike suspendiran za 12 mesecev. Prejšnji teden je iraška vlada razpustila vodstvo Olimpijskega komiteja Iraka in vseh nacionalnih zvez. Vlada ima zdaj do četrtka možnost, da spremeni svojo odločitev in omogoči Iraku sodelovanje na kvalifikacijah za svetovno prvenstvo v Južnoafriški republiki 2010. Iraška reprezentanca je lani napisala nogometno pravljico in presenetljivo slavila na azijskem prvenstvu ter poskrbela za vsedržavno slavje v sicer versko in nacionalni razdeljeni državi, ki jo pretresa vojna.

Zelena luč za "nebeški" La Paz
Izvršni odbor je imenoval posebno znanstveno komisijo, ki bo proučila posledice igranja nogometa v ekstremnih okoliščinah (vročina, vlaga, višina) in bo tudi predlagala ukrepe. Do takrat je začasno suspendiran sklep o prepovedi igranja nad 2750 m, kar bo Ekvadorju in predvsem Boliviji omogočilo, da bodo prihajajoče kvalifikacijske tekme gostili v Quitu oziroma La Pazu.

Klubski mundial tudi v Dubaju
Fifa je še sporočila, da bo svetovno klubsko prvenstvo v letih 2009 in 2010 v Združenih arabskih emiratih, nato se bo tekmovanje za dve leti znova vrnilo na Japonsko. Dolgoletni predsednik Fife je še dodal, da bi se lahko potem prvenstvo preselilo tudi v Evropo ali Ameriko.

Pretreseni nad nemiri v JAR-u
Za konec se vodilni možje najpomembnejše postranske stvari na svetu niso mogli ogniti nemirom v Južni Afriki. V nasilju nad priseljenci je umrlo najmanj 56 ljudi, na ulicah pa je morala posredovati celo vojska. "Grozno. Zelo smo zaskrbljeni in obžalujemo dogodke. Vseeno zaupamo Južnoafričanom, da bodo uredili težave in se odlično pripravili na svetovno prvenstvo čez dve leti," vodstvo Fife verjame v ureditev razmer in uspešno svetovno prvenstvo v JAR-u 2010.

T. G.