Sepp Blatter takoj po novi izvolitvi. Foto: Reuters
Sepp Blatter takoj po novi izvolitvi. Foto: Reuters
Michel Platini, Ali bin Al Husein
Michel Platini, velik nasprotnik Blatterja, in protikandidat Ali bin Al Husein. Foto: Reuters
Blatter kljub obtožbam pokazal svojo moč
Blatter ostal na vrhu Fife
Blatter ob aferi napovedal spremembe

Švicar je tako dobil še peti mandat in bo Fifo vodil še štiri leta. V prvem krogu glasovanja sicer ni bilo zmagovalca, saj nobenemu kandidatu ni uspelo dobiti dveh tretjin glasov. Blatter jih je prejel 133, jordanski princ Ali bin Al Husein pa 73. V drugem krogu bi odločala absolutna večina. 79-letnemu Blatterju, ki Fifo vodi od leta 1998, so po prvem krogu manjkali le trije glasovi. To je bil tudi znak, da je Jordanec najavil umik. Blatter ostaja predsednik do leta 2019, za tedaj pa je najavil umik.


"Nogomet sproža čustva, ki morajo obstati, tudi za nas. Moramo popraviti svoj ugled in to moramo začeti jutri,"
je ob izvolitvi povedal Blatter in tik pred volitvami prevalil krivdo za zadnjo afero, v kateri je bilo priprtih sedem visokih funkcionarjev Mednarodne nogometne zveze, na posameznike. "Krivci, če jih bo sodišče obsodilo, so posamezniki, kar ni celotna organizacija." Švicar je obenem pozval prav vse kandidate na kongresu k dejavnemu sodelovanju: "Pozivam vas k ekipnemu duhu. Tukaj smo zbrani, da rešimo težave."

"Nisem popoln, a pravi, da popravimo Fifo"
"Še naprej bom na čelu te ladje, ki se ji reče Fifa. Ponovno bomo zapluli v mirne vode in ga prinesli tja, kamor nogomet sodi. Vendar pa nas čaka težko delo. Če se spomnite volitev pred štirimi leti, sem moral rešiti kar nekaj težav. Takrat sem vas izzval. Tokrat vas ne bom, a tudi zdaj je pred nami nekaj težav, saj moramo imeti v konfederacijah boljšo sestavo
," je povedal Blatter.

Švicar je dejal, da bo poskrbel, da se Fifa "popravi": "Prevzel sem odgovornost, da spravimo Fifo na pravo pot. Obljubim, da jo bom svojemu nasledniku predal v dobrem položaju, močno Fifo. Moja starost ni težava. To sem povedal že na začetku volitev, kajti rad imam svoje delo. Nisem popoln, nihče ni, vendar bomo skupaj naredili dobro delo in popravili Fifo."

Zaostreni odnosi med Fifo in Uefo
Tokratni kongres je dva dni pred volitvami pretresla afera, ki je Blatterjevim nasprotnikom, predvsem iz Evrope, dajala optimizem za morebiten uspeh v boju za predsedniški stolček največje krovne športne organizacije na svetu. A tudi iz tega škandala se je Blatter podobno kot iz prvega velikega korupcijskega škandala izvil kot zmagovalec. Zdaj vse kaže, da se bodo odnosi med "svetovnim in evropskim" nogometom še zaostrili. Predsednik Evropske nogometne zveze Francoz Michel Platini namreč že pred volitvami ni izključil možnosti, a bo Uefa vse svoje klube umaknila s tekmovanj pod okriljem Fife. Kot možnost so nekateri vidni člani Uefe omenjali tudi možnost, da evropski člani izstopijo iz izvršnega odbora Fife. Odločitev o tem bo znana v prihodnjih dneh.

Verjetno bo za ureditev ali zaostritev razmer pomembna tudi sobotna odločitev o številu mest za Evropo na naslednjih dveh nogometnih svetovnih prvenstvih 2018 in 2022. Sicer pa je današnje zasedanje trajalo kar 10 ur, ki ga je ob času kosila prekinila tudi grožnja z bombo. Predtem so bila vse glasnejša ugibanja o tem, ali Blatter današnji dvoboj lahko izgubi, saj so ZDA, Avstralija Nova Zelandija in Tunizija zamenjale strani in Blatterju obrnile hrbet. Dodaten optimizem so nasprotnikom dali nekateri najvidnejši evropski politiki, tudi britanski premier David Cameron in nemška kanclerka Angela Merkel, ki sta pozivala k novemu začetku v svetovnem nogometu. Zgodba vsekakor še ni končana, saj v številnih državah proti članom Fife potekajo preiskave.

Predsedniki Fife:
Robert Guerin
(Francija) 1904-06
Daniel Burley Woolfall (Anglija) 1906-18
Jules Rimet (Francija) 1921-54
Rodolphe William Seeldrayers (Belgija) 1954-55
Arthur Drewry (Anglija) 1955-61
Stanley Rous (Anglija) 1961-74
Joao Havelange (Brazilija) 1974-98
Joseph Blatter (Švica) 1998-

Blatter kljub obtožbam pokazal svojo moč
Blatter ostal na vrhu Fife
Blatter ob aferi napovedal spremembe