Aleksander Čeferin pravi, da bo Fifa morala opraviti s korupcijo. Foto: BoBo
Aleksander Čeferin pravi, da bo Fifa morala opraviti s korupcijo. Foto: BoBo
Čeferin: Ne bomo vedeli, če je bila Uefa enotna
Blatter ostal na vrhu Fife

vnovični izvolitvi Seppa Blatterja tak izid pričakoval. Platini in Figo si še vedno želita spremembe v Fifi.

Po Čeferinovem mnenju je bila vnovična izvolitev 79-letnega Švicarja, ki je na čelu največje mednarodne panožne krovne zveze že od leta 1998, absolutno pričakovana. V povezavi z zadnjim škandalom neposredno pred prvenstvom, priprtji vidnih članov Fife in številnimi preiskavami v več državah pa Čeferin pravi: "Fifa bo morala narediti veliko korakov k spremembi ugleda. V tem trenutku je prevelika povezava med Fifo in korupcijo. Upam, da vrh Fife ve, kako bodo to naredili."

Ni skrivnost, da je glavni nasprotnik Blatterja prav Evropa in Uefa s predsednikom Michelom Platinijem. A prav v odnosu Uefe do Blatterja Čeferin vidi enega izmed temeljnih kamnov, da Švicar neovirano vlada svetovnemu nogometu. "Evropa v odnosu do drugih zvez deluje arogantno, nastopa z višine. Uefa se mora pokazati z druge plati, potem bi jih lažje prepričali o spremembah. Če si jemlješ pravico, da imaš samo ti prav, in si obenem aroganten do drugih, potem se to da politično izkoristiti."

"Uefa je preveč agresivna"
Čeferin pravi, da je recept popolnoma preprost: "Na eni strani je bogata Evropa, ki vam želi vse vzeti, na drugi strani smo drugi, je geslo, s katerim se ljudi zlahka animira. To je napaka evropske zveze, ki je preveč agresivna." Prav nič pozitivno Čeferin v predvolilnem času ne vidi niti poskusov vmešavanja nekdanjih nogometnih zvezdnikov in politikov. "To povzroči odpor pri drugih. Kar zadeva politike, pa ne vidim prav nobene potrebe po vmešavanju v nogomet."

V povezavi z zadnjim škandalom pa Čeferin poudarja, da se zveze nimajo pravice postaviti na raven policije in sodstva. "To naj poteka po pravilih in tudi Uefa mora biti pri svojem odnosu do tega prožnejša. Seveda pa je res, da je ime Fife v tem trenutku umazano." Mediji nekaterih evropskih nogometnih velesil že napovedujejo nadaljnje zaostrovanje na relaciji Fife in Uefe, to pa pogojujejo tudi z mesti, ki jih bo Fifa namenila Uefi za nastop na svetovnih prvenstvih 2018 in 2022 na sobotnem zasedanju. "Ti odnosi se bodo zanesljivo še zaostrili, a bistvenega vpliva na nogomet v širšem pogledu ne bodo imeli. Razmišlja se tudi o bojkotu SP-ja, a majhne in srednje države v to ne bomo privolile in k sreči smo v Uefi v večini."

Čeferin je dogajanje na kongresu in dejanja Uefe pojasnil tudi v Odmevih. Pogovor si poglejte ob strani.


Uefa podpirala spremembe

Veliki nasprotnik Blatterja je bil tudi Platini. Predsednik Uefe je po volitvah povedal: "Ponosen sem, da je Uefa podpirala in branila gibanje za spremembe v Fifi. Spremembe so nujne in ključne, da ta organizacija pridobi kredibilnost. Čestitam prijatelju princu Aliju za odlično kampanjo in zahvaljujem se vsem nacionalnim zvezam, ki so ga podpirale."

Luis Figo, ki je bil tudi eden izmed kandidatov, a je vmes odstopil, da ne bi delil glasov, ki so proti Blatterju, je bil po izvolitvi Švicarja zelo razočaran: "Za nami je še en črn dan v Zürichu. Fifa je izgubila, a najhuje je, da je izgubil nogomet, in vsi, ki jim ni mar zanj, so izgubili. Blatterjev odziv, ko je dejal, da ni mogel nadzirati vseh, je bil zelo ciničen. To žali inteligenco vsakogar. Te osebe, ki jih Blatter promovira skozi leta, so se zavzele v tej dekadentni organizaciji. Če bi mu bilo res mar za nogomet, ne bi znova kandidiral. Če ima le malo spodobnosti, bo v prihodnjih dneh odstopil."

Čeferin: Ne bomo vedeli, če je bila Uefa enotna
Blatter ostal na vrhu Fife