Sepp Blatter je na čelu Fife od leta 1998. Foto: EPA
Sepp Blatter je na čelu Fife od leta 1998. Foto: EPA
Ob dodelitvi SP-ja
Naslednje nogometno svetovno prvenstvo bo poleti leta 2010 v Južnoafriški republiki. Foto: EPA

"Če se v Fifi odločimo, da sistem rotacije obvelja, bi moral biti mundial čez 11 let v Severni Ameriki, kjer so tri države, kjer ga lahko pripravijo - ZDA, Mehika in Kanada," je zavrnil predvidevanja, da bi se največji športni dogodek vsakih 12 let vrnil v Evropo.

Angleški vpliv premalo
Na obisku v Londonu so se okrepila ugibanja, da bo Anglija le dobila organizacijo prestižnega turnirja, potem ko je pred leti tesno izgubila dvoboj z Nemčijo za pripravo 17. svetovnega prvenstva, ki so ga med tem Nemci že izredno uspešno spravili pod streho. "Razumem prizadevnost angleške zveze in politike, ki jo podpira, a v svetovnem nogometu vsem ponujamo enake možnosti," je bil odkrit Švicar.

Po Južni Afriki Brazilija, nato ...
Po Nemčiji bo spektakel čez štiri leta prvič na črni celini, v Južnoafriški republiki, za 2014 pa velja, da pripada Južni Ameriki, ki najpomembnejšega zbora nogometašev ni gostila že od leta 1978, ko je bilo prvenstvo v Argentini. Fifa bo južnoameriškega prireditelja izbrala novembra v Durbanu, ko bodo izžrebane tudi kvalifikacijske skupine za Južno Afriko. Za velikega favorita velja Brazilija, katero podpirajo preostali Južnoameričani, z izjemo Kolumbije, za katero pa Bletter verjame, da kandidira bolj zaradi boljše prepoznavnosti v nogometu.

Evropa na vrsti šele leta 2022
"Rotacijo svetovnega prvenstva razumemo kot privilegij. Vsaka od celinskih zvez ima pravico oz. možnost, da prevzame to sladko breme nase. Seveda mora izbrana država ustrezati vsem zahtevam, tako da Oceanija, zdaj ko je Avstralija v azijski zvezi, nima realnih možnosti," je sistem obrazložil nesporni krmar svetovnega nogometa. Torej se Evropi naslednji nogometni veledogodek obeta šele leta 2022.

Bo Newcastle vzel odškodnino za Owna?
Mednarodna nogometna zveza je Newcastlu ponudila 2,2 milijona švicarskh frankov kot odškodnino za poškodbo Micheala Owna na SP-ju v Nemčiji v 1. minuti tekme med Švedsko in Anglijo. Srake so zahtevale kar 6,2 miljona funtov, čerpav od angleške zveze že v celoti prejemajo nogometaševo plačo.

T. G.