Samir Handanovič je v Moskvi ustavil nekaj težkih strelov. Tudi v Mariboru se mu bržkone obeta precej dela. Foto: EPA
Samir Handanovič je v Moskvi ustavil nekaj težkih strelov. Tudi v Mariboru se mu bržkone obeta precej dela. Foto: EPA
Matjaž Kek
Koliko neprespanih noči je za Matjažem Kekom? Foto: Reuters
Slovenija
Slovenski nogometaši so zdravi, dobro pripravljeni in razpoloženi za tekmo kariere. Foto: Reuters
Zlatko Zahovič
Zlatko Zahovič: Sem eden izmed 2 milijonov Slovencev, ki verjame v uspeh. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Slovenci opravili še zadnji trening
Rusi prišli dokončat delo
Slovenci pripravljeni za tekmo leta
V Mariboru poostreni varnostni nadzori

Selektor slovenskih nogometašev je dejal, da enajstmetrovk še niso vadili, a tudi to bo prišlo na vrsto na torkovem zadnjem treningu v Kidričevem. "Odločeni in prepričani smo, da se bomo v sredo veselili mi, čeprav se zavedamo, kako težka naloga nas čaka. Merimo se namreč z velikanom," pravi Kek, ki verjetno začetne enajsterice ne bo menjal. Z Rusi se niso ukvarjali: "Za to gre preveč energije. Vemo, kakšna je njihova kakovost."


Kek: Ljudski vrt 12. igralec

Mariborčan na slovenski klopi pričakuje tudi veliko pomoč s tribun. "Ljudski vrt bo za nas vsekakor velik adut, tribune bodo naš 12. igralec. V sredo bo vsa Slovenija navijala za naše nogometaše, ne samo tisti, ki jih nogomet zanima."

"Prihaja najtežja tekma in tega se vsi dobro zavedamo, zato bo treba pokazati največ doslej," dodaja vratar Samir Handanovič, ki je bil edini izmed reprezentantov na novinarski konferenci na Ptuju.

Celoten stadion prvič pod videonadzorom
Na sredini tekmi bo prvič izpeljan tudi celoten sistem videonadzora nad stadionom, s čimer bo še bolje poskrbljeno za varovanje ljudi in premoženja.

Medvedjev bo, Putina ne bo
Poleg slovenskega predsednika vlade Boruta Pahorja in države Danila Türka bo na tribunah tudi ruski predsednik Dimitri Medvedjev, medtem ko premierja Ruske federacije Vladimirja Putina kljub nekaterim ugibanjem ne bo, so za MMC zagotovili na Nogometni zvezi Slovenije.

DODATNE KVALIFIKACIJE ZA SP 2010
POVRATNA TEKMA

Sreda ob 20.45 (prenos TV SLO 2 in MMC)
SLOVENIJA - RUSIJA 1:2
Tekmo bo sodil Norvežan Terje Hauge.

V odebeljenem tisku je rezultat prve tekme.


Spodaj je še nekaj izjav članov slovenske 'zlate generacije', ki je igrala na svetovnem prvenstvu leta 2002.

Zlatko Zahovič:
Po prvi tekmi, po kateri imamo dober, aktiven izid, in ob dejstvu, da smo v Ljudskem vrtu nepremagljivi, sem eden izmed tistih dva milijona Slovencev, ki verjamejo v odhod v Afriko.

Sašo Udovič:
Možnosti so vsekakor odprte, tako kot na vsaki tekmi. Z domačim občinstvom bo treba narediti še dodaten pritisk na Ruse. Igralci se morajo maksimalno angažirati, še predtem pa regenerirati. Psihološko smo v boljši situaciji, saj je lažje napadati kot se braniti. Posebej ob tem, da so se Rusi ustrašili, kar se je videlo v zadnjih 15 minutah, ko so oni padli, mi pa smo se dviginili. To je naša prednost.

Marinko Galič:
Mislim, da smo zdaj mi favoriti, ne glede na to, da imajo Rusi res izjemno reprezentanco. Tehnično so dobro podkovani in so na prvi tekmi pokazali vrhunsko igro, zaradi česar bi lahko bil izid tudi drugačen. Če pa pogledamo zadnjih sedem minut, bi lahko bilo celo izenačeno. Gol je bil zlata vreden, saj nam odpira velike možnosti in bo lažje igrati v Mariboru.

Darko Milanič:
Imamo upanje, nič še ni odločeno, dvoboj je odprt. Naloga ni lahka, imam občutek, da Rusi lahko odigrajo bolje, a tudi Slovenci so pokazali ob koncu, da lahko igrajo bolje in jih na koncu tudi premagajo.

Miran Pavlin:
Res je izid dober, aktiven, vendar je lahko 1:2 tudi zelo varljiv izid, saj so Rusi vseeno zmagali tekmo, kar pomeni, da jim v Mariboru ni treba zmagati. Oni se bodo zaprli, tukaj bodo Aršavin in drugi hitri, okretni napadalci, ki bodo zelo nevarni. Tukaj morajo naši dati poudarek, da ne pride do teh protinapadov, ker če oni dosežejo prvi gol, bo zelo težko.

Aleš Čeh:
Dvorezen meč - ali že zgodaj tvegati in napasti ter jim dati veliko prostora za njihov napad oziroma se malce umaknit in čakati na protinapade. Mislim, da bo selektor ubral ustrezno taktiko, on je tisti, ki odloča o postavitvi na igrišču. Lahko je reči, bomo stisnili Ruse, samo na igrišču to ni lahko.

Milan Osterc:
Po mojem mnenju je treba najbolj paziti na njihov hitri prehod v protinapad. Treba se je hitro vračati. Rusija je zelo močna v tej hitri igri, posebej ko se vključijo dodatni trije ali celo štirje igralci. Naši morajo dobro zapirati prostor.

Zdenko Verdenik, nogometni strokovnjak:
Hiddinka po prvi tekmi zagotovo boli glava, mogoče ga je celo strah in ne vem povsem, kaj ga čaka. Ko se Rusi postavijo na svojo polovico, lahko igramo proti njim, saj smo zadosti močni v duelih. A ko se izgubi žogo, sledi hiter protinapad, v katerih nam ni vedno uspelo slediti Rusom.

Slovenci opravili še zadnji trening
Rusi prišli dokončat delo
Slovenci pripravljeni za tekmo leta
V Mariboru poostreni varnostni nadzori