Nejc Pečnik je dosegel najpomembnejši zadetek v karieri. Foto: Reuters
Nejc Pečnik je dosegel najpomembnejši zadetek v karieri. Foto: Reuters
Slovenija
Slovenci so v Moskvi dobili, po kar so prišli - če ne remi, pa vsaj zadetek. Foto: Reuters
Novakovič v Mariboru napoveduje pekel
Iz Moskve z minimalnim zaostankom
Pečnik utišal Lužnike
Biljaletdinov hitro podvojil rusko vodstvo
Mojstrovina in vodilni gol Biljaletdinova

Slovencem je pred okoli 75.000 gledalcev na stadionu Lužniki kazalo slabo, saj so Rusi kljub neprepričljivi igri vodili z 2:0. Obakrat je zadel levokrilni igralec Dinijar Biljaletdinov. Najprej je izigral Marka Šulerja in poslal žogo pod prečko, nato pa je kaznoval še neposrečeno izbijanje Bojana Jokiča. Varovanci Matjaža Keka so proti koncu srečanja vse moči usmerili v napad, kar se jim je obrestovalo v 87. minuti, ko je rezervist Nejc Pečnik 'odbitek' po strelu Roberta Korena pospravil za hrbet Igorja Akinfejeva.

V videonovicah desno si oglejte vse tri zadetke.

Slovenci takoj pokazali zobe
Slovenci so dobro začeli srečanje. Med 6. in 8. minuto so izvajali dva kota in po strelu Šulerja, ki pa je zletel mimo vrat, prvič zapretili. Še nevarneje je bilo v 10. minuti, ko je Valter Birsa zaključil protinapad Milivoja Novakoviča. Vratar Akinfejev je bil na kolenih, a je strel Birse ustavil Vasilij Berezuckij. Pred slovenskimi vrati je bilo prvič nevarno v 13. minuti. Jurij Žirkov je prodrl v kazenski prostor gostov, preigral Šulerja, tako da se je na desni strani sam znašel pred Samirjem Handanovičem, a je ta z odlično obrambo - iztegnjeno nogo - preprečil gol.

Izjave po tekmi si preberite tukaj.

Biljaletdinov prebil slovensko obrambo
Rusi so v nadaljevanju imeli terensko premoč, a brez pravih idej pletli akcije. Kekova četa je že precej od 'Sarminih' vrat ustavljala napade. Handanoviča je ogrel Sergej Ignaševič, ki je v 31. minuti znova sprožil s prostega strela. V 40. minuti je Rusom uspelo najti luknjo v slovenski obrambi. Roman Pavljučenko je na robu kazenskega prostora kratko podal do Biljaletdinova, ki je - tako kot Žirkov - poslal Šulerja v prazno, nato pa z visokim strelom za levo vratnico matiral Handanoviča.

Izide ostalih tekem dodatnih kvalifikacij si oglejte tukaj.

Biljaletdinov še drugič zatresel mrežo
Drugi del se je začel z nevarnim prodorom Žirkova, ki je podal v kazenski prostor, kjer je ustrelil Pavljučenko, a je Boštjan Cesar ustavil strel. Za nov nevaren poskus je v 49. minuti poskrbel Ignaševič, čigar prosti strel je Handanovič obranil. Hud začetni pritisk je obrodil sadove v 51. minuti. Akcijo sta izpeljala Pavljučenko in Andrej Aršavin, zaključil pa znova Biljaletdinov. Prvi poskus je Jokič odbil, drugič pa je član Evertona z nizkim strelom z okoli 10 metrov ugnal Handanoviča.

Pečnik Kekov as iz rokava
Po drugem golu so se Rusi pomaknili nekoliko nazaj, s čimer so omogočili Slovencem napadalnejšo igro. Nekajkrat je bilo pred domačimi vrati vroče po kotih, vendar se mreža Akinfejeva ni zatresla. Vse do 87. minute, ko je z roba kazenskega prostora ustreli Robert Koren, čigar strel je Akinfejev ubranil, a le do rezervista Nejca Pečnika, ki je žogo z glavo potisnil v mrežo. V sodnikovem podaljšku je Šuler celo zamudil priložnost za izenačenje - njegov udarec z desne strani je s parado ustavil Akinfejev.

DODATNE KVALIFIKACIJE ZA SP 2010

PRVA TEKMA


RUSIJA - SLOVENIJA 2:1 (1:0)
75.000; Biljaletdinov 40., 51.; Pečnik 87.

----------------------------------- 
Akinfejev Handanovič
Anjukov Brečko
V. Berezucki Cesar
Ignaševič Šuler
Žirkov Jokič
Denisov Birsa **
Semak * Radosavljevič
Biljaletdinov Koren
Zirjanov Kirm ***
Aršavin Dedič *
Pavljučenko ** Novakovič
-----------------------------------
Sodnik: Claus Bo Larsen (Danska)
* 61./Bistrov        * 67./Ljubijankič
** 80./Sičev ** 77./Stevanovič
*** 82./Pečnik


Povratna tekma bo v sredo v Mariboru ob 20.45.

Novakovič v Mariboru napoveduje pekel
Iz Moskve z minimalnim zaostankom
Pečnik utišal Lužnike
Biljaletdinov hitro podvojil rusko vodstvo
Mojstrovina in vodilni gol Biljaletdinova