Čeferin vodi Uefo od leta 2016. Foto: EPA
Čeferin vodi Uefo od leta 2016. Foto: EPA

Aleksander Čeferin je bil gost Delove spletne konference Športni dogodki kot posel, kjer so govorili tudi o nogometni Superligi. "Ne sme nas voditi le dobiček. Koncept nogometne Superlige, ko lahko pride skupina milijarderjev in kupi, kar hoče, tudi del naše kulture in zgodovine, je izjemno nevaren," je opozoril Čeferin.

Sorodna novica Deveterica skesancev z Uefo podpisala sporazum o reintegraciji

Uefa večino vrača v razvoj
"Nogomet je res najzanimivejši, po drugi strani pa ga je najtežje kupiti, ker ima za seboj tako moč navijačev kot družbe. V razvoj nogometa Uefa vrača 86 odstotkov svojih sredstev, na področju klubskega nogometa pa 93,5 odstotka vseh dohodkov. Zame je to pravi sistem. Šport je in mora biti posel, zato upam, da bo šport generiral še večje finančne zneske. Težava pa je, če gre pri tem za dobičke posameznikov," je dejal predsednik Uefe.

Prejšnje izkušnje so dobre
11. junija se bo začelo evropsko prvenstvo, ki bo potekalo v 11 mestih, organizacija zaradi pandemije predstavlja kar nekaj težav, hkrati pa tudi priložnost za vrnitev k normalnosti: "V času najhujše pandemije smo uspešno organizirali nekaj več kot 1300 mednarodnih tekem brez kakršnega koli resnega incidenta."

Sorodna novica Reforma Lige prvakov samo manjše zlo od Superlige

Navijači so bistveni del
Razgovoril se je tudi o tem, da so navijači pogrešali ogled tekem v živo: "Imeli so več časa, bili so več doma. A dejstvo je, da digitalno spremljanje športa ne bo nikoli enako kot v živo. Navijači so bistven del vsakega športnega dogodka."

Azija gospodarsko zelo močna
Nogomet je velik posel in zelo dobra naložba, še pravi Čeferin: "Azija je gospodarsko verjetno najmočnejša celina, naložba v šport pa je zanimiva. Vsak dan na Uefo dobivamo ponudbe za različne naložbe, in to z neomejenimi zneski. Skladi, banke z vsega sveta ponujajo neomejene zneske, ker je šport zelo zanesljiva naložba." Kot poudarja, je šport naložba, vrednote zdravja so se povezale z vrednotami športa: "V interesu odločevalcev bi moralo biti, da organizirajo čim več športnih dogodkov, ker bi to prineslo več pozitivne energije med ljudi, ne le v Sloveniji, ampak nasploh."