Cristiano Ronaldo je prišel v Torinu prav zaradi takih izzivov, ki jih ponuja torkova tekma. Foto: Reuters
Cristiano Ronaldo je prišel v Torinu prav zaradi takih izzivov, ki jih ponuja torkova tekma. Foto: Reuters

Cristiano Ronaldo je na 32 tekmah proti Atleticu dosegel kar 22 zadetkov. Pred dvema letoma je v polfinalu zabil hat-trick za zmago kraljevega kluba s 3:0. V Torinu je prišel le z eno željo ‒ tudi z Juventusom želi dvigniti "pokal z velikimi ušesi". Stara dama že od maja 1996 čaka na naslov evropskega prvaka, leta 2015 in 2017 je izgubila v finalu.

Atletico ima še poseben motiv, saj bo finale na sporedu 1. junija na stadionu Wanda Metropolitano. V prvenstvu ima Barcelona sedem točk naskoka in zdi se, da colchonerosi vso energijo usmerjajo v Ligo prvakov.

"Prepričan sem, da bomo imeli dovolj prostora na povratni tekmi. Treba bo unovčiti vsako priložnost. Juventus ima zelo izkušeno ekipo, ki je vajena igrati tako pomembne tekme. Na takih srečanjih odločajo malenkosti, ki jih je zelo težko razložiti. Včasih je povratna tekma popolnoma drugačna od prve, zato je tudi nogomet tako fantastičen," je pojasnil trener Diego Simeone. Diego Costa in Thomas Partey sta kaznovana, Lucas Hernandez in Filipe Luis pa poškodovana.

Jan Oblak in soigralci so velemojstri obrambne igre in v torek bo stara dama zelo težko dosegla tri zadetke. Foto: Reuters
Jan Oblak in soigralci so velemojstri obrambne igre in v torek bo stara dama zelo težko dosegla tri zadetke. Foto: Reuters

Koke pričakuje popoln napad Juventusa
Vezist Koke je prepričan, da ne bodo podlegli pritisku: "Pričakujem napad Juventusa od prve minute. Imamo zelo izkušeno zasedbo in igrali smo že na stadionih, kjer je bilo peklensko vzdušje."

Tudi Juventus nima popolne zasedbe. Andrea Barzagli, Mattia De Sciglio in Douglas Costa so poškodovani, Alex Sandro je kaznovan, Sami Khedira pa zaradi težav s srcem še kar nekaj časa ne bo stopil na zelenice.

"Vsi komaj čakamo na začetek tekme. Naš cilj je preboj v četrtfinale. Če nam uspe, lahko nato tudi osvojimo Ligo prvakov. Navajeni smo že takih položajev po prvi tekmi, in upam, da bomo doživeli magično noč v Ligi prvakov," je poudaril Giorgio Chiellini.

Odlični branilec bo odigral jubilejno 500. tekmo v dresu stare dame: "Na takih tekmah lahko en dogodek vse spremeni. Začetni izid 0:2 ni katastrofalen in ponuja možnost napredovanja. Odigral bom 500. tekmo za Juventus in upam, da mi bo ostala za vedno v spominu. Če se lahko zdaj spomnim kakšne izmed tistih 499 tekem, je to 0:0 na Camp Nouu proti Barceloni, kjer smo odigrali brezhibno."

Allegri: Ronalda smo pripeljali zaradi takih tekem
"Atletico je trikrat zmagal v Evropski ligi, v Ligi prvakov pa je dvakrat izgubil v finalu. V zadnjem desetletju je ena najmočnejših ekip v Evropi. Na prvi tekmi smo dobro odigrali prvi polčas, nato pa smo se prehitro sprostili, ko smo imeli srečo po njihovi prečki. Dva zadetka smo prejeli ob koncu tekme," je razmišljal trener Massimiliano Allegri.

"Verjamemo, da imamo možnosti za četrtfinale. Ključno je, da iztisnemo vse iz sebe in prikažemo vrhunsko predstavo, potem ne bomo ničesar obžalovali. Ozračje je prav posebno, to ne bo navadna tekma. Ne smemo narediti nobene napake, Ronaldo pa lahko na tako pomembnih tekmah doseže več zadetkov. Prav zaradi takih tekem smo ga pripeljali," je še dodal strateg Juventusa.

Domenico Tedesco je bil lani junak, letos pa kritike dežujejo z vseh strani. Schalke se nepričakovano bojuje za obstanek. Foto: Reuters
Domenico Tedesco je bil lani junak, letos pa kritike dežujejo z vseh strani. Schalke se nepričakovano bojuje za obstanek. Foto: Reuters

Schalke od drugega mesta do boja za obstanek
Na drugi tekmi torkovega večera se bosta srečala Manchester City in Schalke. Izbranci Pepa Guardiole so prvo tekmo v Gelsenkirchnu dobili s 3:2, potem ko so imeli igralca manj pri zaostanku z 1:2.

Lani je Schalke presenetljivo osvojil drugo mesto v Bundesligi. Trener Domenico Tedesco je prejemal pohvale z vseh strani. 33-letnik je iztisnil maksimum iz svojih varovancev, večino tekem pa je dobil z obrambno taktiko. Igra Schalkeja je bila izključno usmerjena na končni izid, številne tekme so modri dobili z 1:0. V letošnji sezoni se je vse obrnilo, tekmeci so se pripravili na takšno taktiko in Schalke se bojuje za obstanek. Po porazu proti Fortuni iz Düsseldorfa z 0:4 pred desetimi dnevi se je Tedescu pošteno zatresel stolček, v petek v Bremnu so njegovi izbranci prikazali velik napredek, a je bil Werder vseeno boljši s 4:2. Po 25. krogih ima Schalke le 23 točk. Stuttgart na 16. mestu ima le štiri manj.

"Seveda smo v torek popolni avtsajderji. Potrebujemo res poseben dan. Minimalno možnost je treba vzeti resno, predaje vnaprej seveda ni," je povedal Tedesco.

Guardiola: Lahko bi izpadli že po prvi tekmi
Pep Guardiola je bil seveda precej zgovornejši na novinarski konferenci. Kevin De Bruyne, Vincent Kompany, Fernandinho in Nicolas Otamendi bodo manjkali, vseeno pa bo imel na voljo zelo močno zasedbo.

"Na prvi tekmi smo se znašli v zaostanku z 1:2, imeli pa smo še igralca manj. Tudi z nekaj sreče smo celo zmagali. V normalnih okoliščinah bi morda prejeli še kakšen zadetek in končali z Ligo prvakov. Veliko stvari se lahko še zgodi v 90 minutah, Liga prvakov je prav posebno tekmovanje, ker je konkurenca v odločilnih bojih zares močna in kaznuje se vsaka najmanjša napaka," je dejal Guardiola, ki je že osvojil ligaški pokal, tudi v Premier ligi pa ima City točko naskoka pred Liverpoolom osem krogov pred koncem.

Simeone previden pred povratno tekmo v Torinu

Osmina finala, povratne tekme:
Torek ob 21.00:
MANCHESTER CITY - SCHALKE 3:2

Verjetni postavi:

Man. City: Ederson, Walker, Stones, Laporte, Zinčenko, Bernanrdo Silva, Gundogan, Silva, Sterling, Agüero, Sane.

Schalke: Fährmann, Stambouli, Sane, Nastasić, McKennie, Konopljanka, Rudy, Oczipka, Bentaleb, Embolo, Burgstaller.

Sodnik: Clement Turpin (Francija)


JUVENTUS - ATLETICO MADRID 0:2

Verjetni postavi:

Juventus: Szczesny; Caceres, Bonucci, Chiellini, Bernardeschi, Can, Pjanić, Matuidi, Cancelo, Mandžukić, Ronaldo.

Atletico: Oblak, Arias, Gimenez, Godín, Juanfran, Koke, Rodrigo, Níguez, Lemar, Griezmann, Morata.

Sodnik: Björn Kuipers (Nizozemska)


Sreda ob 21.00:
BARCELONA - LYON 0:0

Verjetni postavi:

Barcelona: ter Stegen, Sergi Roberto, Pique, Lenglet, Jordi Alba, Rakitić, Busquets, Arthur, Messi, Suarez, Coutinho.

Lyon: Lopes, Dubois, Denayer, Marcal, Mendy,; Tousart, Ndombele, Traore, Fekir, Terrier, Depay.

Sodnik: Szymon Marciniak (Poljska)


BAYERN - LIVERPOOL 0:0

Verjetni postavi:

Bayern: Neuer, Rafinha, Süle, Hummels, Alaba, Jevi Martinez, Thiago, Gnabry, James Rodriguez, Ribery, Lewandowski.

Liverpool: Alisson, Alexander-Arnold, Matip, van Dijk, Robertson, Wijnaldum, Fabinho, Henderson, Salah, Firmino, Mane.

Sodnik: Daniele Orsato (Italija)


Odigrano prejšnji teden:
Borussia (D) - TOTTENHAM 0:1 (0:0) 0:3
Kane 49.

Real Madrid - AJAX 1:4 (0:2) 2:1
Asensio 70.; Ziyech 7., Neres 18., Tadić 62., Schöne 72.
RK: Nacho 94./Real Madrid

Paris SG - MANCHESTER UNITED 1:3 (1:2) 2:0
Juan Bernat 12.; Lukaku 2., 30., Rashford 94./11-m

PORTO - Roma * 3:1, 2:1 (1:1) 1:2
Soares 27., Marega 53., Telles 117./11-m; De Rossi 37./11-m
* - po podaljšku

Izidi prvih tekem so v krepkem tisku. Žreb četrtfinala bo v petek ob 12.00.