Drava je zadnji dve sezoni končala na skromnem devetem mestu. Lani so kar 17 krogov čakali na zmago, nato pa so se s 7 zaporednimi zmagami otresli neposrednega izpada in v dodatnih kvalifikacijah izločili še Aluminij iz Kidričevega. Foto: Marko Madžarac
Drava je zadnji dve sezoni končala na skromnem devetem mestu. Lani so kar 17 krogov čakali na zmago, nato pa so se s 7 zaporednimi zmagami otresli neposrednega izpada in v dodatnih kvalifikacijah izločili še Aluminij iz Kidričevega. Foto: Marko Madžarac
Franci Gajšek
Franci Gajšek velja za enega najpremožnejših Slovencev, v zadnjih tednih pa se ubada predvsem s likvidacijo in prestrukturiranjem novomeškega Laboda. Foto: Labod
Adnan Zildžović
39-letni Adnan Zildžović, ki je v preteklosti vodil Krko in Belo Krajino, je januarja postal trener 'kurentov', s katerimi je podpisal enoinpol letno pogodbo. Foto: MMC RTV SLO
Razburkana Drava pred začetkom sezone

Po porazu na prvi tekmi (2:3) za popolnitev PrveLige Telekoma Slovenije za sezono 2009/20010 so se "kurenti" na povratni tekmi znesli nad sosednjim Aluminijem s 7:0 in nekako le rešili že drugo zaporedno porazno sezono. Zdaj se na Ptuju ukvarjajo z vprašanjem, kako na novih temeljih prenoviti klub, ki je kljub slabim izidom užival spodobno podporo navijačev (v povprečju 1.000 gledalcev na tekmo).

Vabljeni k branju:
- Predstavitev Kopra

Znižanje plač in večji bonusi
Novi predsednik kluba Franci Gajšek ni zadovoljen z motivacijo in dosežki nogometašev, ki so na koncu lanske sezone v zadnji četrtini sezone (7 zaporednih zmag) celo osvojili največ točk izmed vseh klubov. Prenovljeno vodstvo, v katerem je mesto direktorja zasedel nekdanji dolgoletni predsednik Robert Furjan, se je odločilo za znižanje plač, ob tem pa naj bi se zvišali bonusi za dosežke. "Plače in nogometaši so razdeljeni v 6 razredov, močan je stimulacijski del za nastope in končne nagrade," bistvo sistema povzema Furjan.

Nosilci igre pod vprašanjem
Na drugi strani najpomembnejši igralci, katerim klub dolguje 2 mesečni plači, večinoma še niso sprejeli aneksov k pogodbam in iščejo morebitne nove klube. "Imam sklenjeno 3-letno pogodbo in si niti malo ne mislim nižati plače," razmišlja kapetan Aleš Čeh. Vodstvo ne popušča in si na vsak način želi za vsaj 30 odstotkov znižati proračun, ki je lani znašal 1,3 milijona evrov. V letu 1933 ustanovljenem klubu so pesimistični glede razpleta in ne verjamejo, da bi lahko zadržali jedro moštva.

"Cilji so izjemno fleksibilni in odvisni od tega, koliko ekipe bo v naslednji sezoni ostalo na Ptuju," je nejasnost položaja vidna tudi v cilju za novo sezono, ki jo bo Drava v petek odprla s tekmo v Domžalah.

Zmagovite priprave
Kljub težavam priprave pod vodstvom trenerja Adnana Zildžovića potekajo nemoteno že od sredine junija in glede na izide pripravljenih tekem tudi uspešno. Drava je za začetek s 3:2 premagala celjskega tretjeligaša Simer Šampion, nato pa remizirala z Mariborom (0:0), sledili sta dve zmagi nad hrvaškima prvoligašema Medjimurjem (1:0) in Osijekom (2:1), v soboto pa so z visokih 7:0 odpravili še tretjeligaša iz Kranja.

Kdo je odšel in kdo prišel?
Klub sta zapustila vratar Tomaž Murko in Hrvat Igor Radetić, v Olimpijo sta odšla Brazilec Joao Gabriel da Silva in nekdanji slovenski reprezentant Senad Tiganj. Ptujčane zapušča tudi z 48 goli najboljši strelec Drave v I. SNL Sead Zilič, ki je bil na preizkušnji pri romunskem Rapidu iz Bukarešte, v igri naj bi bil tudi klub iz druge francoske lige. Lucas Horvat se seli v Interblock. Borut Semler je bil na preizkušnji v nemški 3. ligi (Aue), zanimanje obstaja tudi za Roka Kronavetra in Dorisa Kelenca.

Drava se je okrepila z Damirjem Zagorškom (Stojnci), Rokom Marinićem (Primorje) in Miho Bratuškom (Maribor/posoja). Na preizkušnji so še Marko Marc, Marko Trojak in Gorazd Zajc. Iz mladinskega pogona so se članom pridružili Perger, Roškar in Pečnik.

Odločilno poletje
Na Dravskem polju se obeta še pestro poletje. Moštvo je pripravljeno, a zaradi vprašanja pogodb tudi še ne dokončno oblikovano in ravno prvi krogi sedme sezone med slovensko elito bi znali odločilno vplivati na prihodnost prvoligaškega nogometa v najstarejšem slovenskem mestu.
Toni Gruden

Razburkana Drava pred začetkom sezone