Estonci so se z drugo zmago v gosteh (lani oktobra so s 3:1 slavili v Beogradu) znova vrnili v igro za nastop na evropskem prvenstvu. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Estonci so se z drugo zmago v gosteh (lani oktobra so s 3:1 slavili v Beogradu) znova vrnili v igro za nastop na evropskem prvenstvu. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Valter Birsa
Valter Birsa v prvem polčasu ni pokazal veliko, v nadaljevanju pa je poslal nekaj nevarnih žog pred gol. Foto: Sandi Fišer/MMC RTV SLO
Slovenija - Estonija
Slovenski navijači nimajo razlogov za zadovoljstvo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Takega razpleta v razprodanih Stožicah ni nihče pričakoval, saj so Kekovi varovanci zadnje dni zagotavljali, kako so dobro trenirali, kako bodo napadli z vso močjo in se z novimi tremi točkami še bolj učvrstili na 2. mestu skupine C.

Estonci so povedli po uspešno izvedeni enajstmetrovki starega znanca naših igrišč Konstantina Vasiljeva. V drugem polčasu je bila slovenska igra boljša, Tim Matavž je izenačil in za nekaj minut vlil upanje, toda v 81. minuti je Ats Purje s 16 metrov matiral Samirja Handanovića. Naslednjo tekmo kvalifikacij bo Slovenija igrala v torek v Firencah proti Italiji.
Nemogoča igra v prvem polčasu
Slovenci si v prvem polčasu niso priigrali nobene priložnosti. Igra nikakor ni stekla, vezna linija je bila slaba, Milivoje Novaković in Tim Matavž sta bila povsem odrezana, medtem ko je Estonija igrala pametno, se čvrsto branila in stavila na protinapade. V 29. minuti je švicarski sodnik upravičeno pokazal na belo točko, potem ko je Samir Handanović zrušil Sergeja Zenjova, ki je prejel lepo globinsko podajo odličnega Vasiljeva s skoraj sredine igrišča. Pri pokrivanju Zenjova je zamudil Branko Ilić. Na tribunah so se slišali žvižgi, navijači tako neprepričljive Slovenije na domačem igrišču že zlepa niso videli.
Matavž poskusil z glavo, Vršič po tleh
Drugi polčas je le prinesel odločnejšo predstavo Slovenije. Matavž je resno zapretil po strelu z glavo, na drugi strasni pa se je priložnost ponudila Vunku, ki je s šestih metrov ustrelil čez gol. Kek se je odločil za prvi menjavi in v igro poslal Dareta Vršiča in Zlatana Ljubijankića. Vršič se je za zaupanje zahvalil z odličnim strelom, potem ko je pred gol podal Birsa, toda izkazal se je estonski vratar.

Končno izenačenje, nato pa nov šok

V 65. minuti je Slovenijo rešil Samir Handanović, ki je najprej ubranil prosti strel Kruglova, po odbiti žogi pa še poskus Vunka. Ko so navijači že izgubljali potrpljenje, se je estonska mreža le zatresla. Akcija je potekala po levi strani, veliko delo je opravil Ljubijankić, na pravem mestu pa je bil pred golom Tim Matavž. Zdelo se je, da je vse pripravljeno za popoln preobrat, sledil pa je nov šok. V 81. minuti je Ats Purje obrnil Bojana Jokića in sprožil s 16 metrov ter matiral Handanovića.
Srbija ima zdaj enako število točk kot Slovenija
Tudi preostali dve tekmi v skupini C sta se končali z zmago gostov. Srbija je z 1:0 zmagala na Severnem Irskem, Italija pa z istim izidom na Ferskih otokih. Srbi, s katerimi se bodo Slovenci pomerili na zadnji tekmi kvalifikacij 11. oktobra v Mariboru, imajo zdaj s tekmo manj enako število točk kot Slovenija (11), Estonija jih je zbrala 10.

Matjaž Kek: "Težak in boleč poraz te generacije! V prvem polčasu nismo dobro igrali, preveč je bilo visokih žog, s katerimi nismo imeli možnosti po zadetku, nato pa smo zaspali. V drugem polčasu je bilo več agresivnosti, več gibanja, tudi menjave so dvignile ritem. Izenačili smo po velikih mukah, nato pa izgubili. Takšne stvari se dogajajo, jaz svojim fantom nimam česa zameriti. Naredili smo vse, dobro trenirali, a je bila najbrž želja po uspehu prevelika. V prvem polčasu nismo odigrali dobro, v drugem pa smo vse stavili v napad, a se ni izšlo. Razočaranje pri fantih je ogromno! Moram poudariti: Stožice so bile danes prave, mi pa nismo upravičili pričakovanj."

Tim Matavž: "Prvi polčas smo odigrali slabše, drugega malo bolje, pripravili smo si tudi nekaj priložnosti. Ampak nismo zadeli, nismo bili dovolj skoncentrirani, če bi bili, bi mogoče dosegli kakšen gol več. V to tekmo smo šli na zmago, naslednji dve tekmi sta težki, ampak ekipi nista nepremagljivi. Vse moramo dati od sebe in osvojiti vseh šest točk."

Tarmo Rüütli, selektor Estonije: "Malo mi je žal za vašo ekipo, ampak tak je pač šport. Obe ekipi sta imeli svoje priložnosti. Mi smo svoje izkoristili, predvsem iz protinapadov. Veseli smo, potem ko smo doma s Slovenijo izgubili z avtogolom v zadnji minuti, pa seveda še toliko bolj. Tako pač je v nogometu, kjer ne zmaga vedno boljši."

Vabljeni k pregledu statističnega portala o slovenski nogometni reprezentanci. Med številnimi podatki lahko preverite, da je Slovenija z Estonijo igrala šestkrat, zmage pa se je veselila kar petkrat!

Kvalifikacije za EP 2012

Skupina C:
SLOVENIJA - ESTONIJA 1:2 (0:1)
16.000; Matavž 78.; Vasiljev 29./11-m, Purje 81.

Slovenija: S. Handanović ; Brečko, Ilić, Cesar, Jokić; Birsa, Koren, Radosavljević ( 56./Vršič) , Iličić ( 82./Pečnik); Matavž , Novaković ( 56./Ljubijankić).

Estonija: Pareiko; Rähn, Piiroja ( 74./Stepanov), Kruglov ( 69./Purje ), Dmitrijev , Zenjov ( 61./Ahjupera), Vunk, Vasiljev , Klavan, Jääger, Teniste.

Sodnik: Stephan Studer (Švica)

FERSKI OTOKI - ITALIJA 0:1 (0:1)
Cassano 11.

SEVERNA IRSKA - SRBIJA 0:1 (0:0)
Pantelić 67.

Torek ob 20.45:
ITALIJA - SLOVENIJA (Firence)

Ob 20.30:
ESTONIJA - SEVERNA IRSKA

SRBIJA - FERSKI OTOKI

7. oktobra:
SRBIJA - ITALIJA
SEVERNA IRSKA - ESTONIJA

11. oktobra:
SLOVENIJA - SRBIJA (Maribor)
ITALIJA - SEVERNA IRSKA


Lestvica:

ITALIJA 7 6 1 0 15:1 19
SLOVENIJA 8 3 2 3 10:6 11
SRBIJA 7 3 2 2 9:9 11
ESTONIJA 8 3 1 4 9:12 10
SEVERNA IRSKA 7 2 3 2 7:4 9
FERSKI OTOKI 9 1 1 7 5:23 4