24-letni Mahmoud Hassan oz. Trezeguet je bil junak uvodne tekme afriškega prvenstva, ki prvič poteka s 24 reprezentancami. Foto: EPA
24-letni Mahmoud Hassan oz. Trezeguet je bil junak uvodne tekme afriškega prvenstva, ki prvič poteka s 24 reprezentancami. Foto: EPA

V 41. minuti je Hassan je povsem upravičil vzdevek, katerega ima tudi napisanega na dresu. Po levi strani je krilni napadalec Egipta skoraj sam preigral ožjo zimbabvejsko obrambo, pri dvojni podaji je bil udeležen bočni branilec Ajman Ašraf, na koncu pa je Trezeguet z natančnim zavitim strelom poslal žogo v desni kot mreže, vratar Zimbabveja Edmore Sibanda je bil nemočen. Sibanda je bil sicer najboljši posameznik uvodne tekme, saj je zbral kar 8 obramb, pri čemer je 4-krat ustavil strele prvega zvezdnika prvenstva Mohameda Salaha.

Prvič s 24 reprezentancami, finale 19. julija
Gre za že 32. prvenstvo afriškega pokala narodov, kot je uradno ime tekmovanja, že petič je v v Egiptu po letih 1959, 1974, 1986 in 2006. Naslov prvaka brani Kamerun, ki je pred dvema letoma v Gabonu v finalu z 2:1 ugnal prav Egipčane. Letošnje afriško prvenstvo je prvo v razširjeni verziji, namesto 16 igra 24 ekip. Turnir poteka na šestih stadionih v štirih mestih (Kairo, Aleksandrija, Ismailia in Suez), finale bo v petek 19. julija v glavnem mestu.

Naslov brani Kamerun, ki bi moral gostiti turnir
Najuspešnejša država na afriških pokalih narodov (AFCON) je prav Egipt, ki ima sedem naslovov prvaka, zadnjega iz leta 2010. S petimi naslovi mu sledi Kamerun, ki brani afriško krono po zmagoslavju pred dvema letoma v Gabonu. Ravno Kamerunci bi morali gostiti letošnji AFCON, a so mu ga odvzeli zaradi zamud pri obnovi in gradnji stadionov ter turnir zaupali Egipčanom.

Egipt vs Zimbabve( id: 17826793 datum: 22.5.2019)