Muro v četrtek čaka spopad z nekdanjim evropskim prvakom PSV-jem. Foto: www.alesfevzer.com
Muro v četrtek čaka spopad z nekdanjim evropskim prvakom PSV-jem. Foto: www.alesfevzer.com

Mura je premagala enega najuspešnejših danskih klubov Aarhus, zdaj pa v tretjem krogu kvalifikacij Lige Europa pričakuje dvoboj z nekdanjim evropskim prvakom; na Fazanerijo prihaja nizozemski PSV. Čeprav je trener Ante Šimundža na zadnji tekmi državnega prvenstva spočil nekatere nosilce igre, Prekmurci ostajajo na vrhu lestvice prve lige. Mura sledi začrtanim smernicam, dobro delo pa jo uvršča v sam vrh slovenskega nogometa.

"Mura je najbolj organizirana med vsemi ekipami v slovenski ligi," pravi Jože Pepevnik. "Ante Šimundža iz igralcev, ki v drugih okoljih ne bi toliko igrali, dela izjemno zanesljive nogometaše. Da iz takšnih nogometašev narediš tako zanesljive ekipne igralce, je velik uspeh za trenerja."

Celjani si bodo pot v zadnji krog kvalifikacij Lige Evropa poskušali zagotoviti v Armeniji, kamor potujejo po neodločenem izidu v Ljudskem vrtu proti Mariboru. "Točka proti Mariboru je vedno uspeh," pravi Marko Cirman. "Naslovu prvaka je sledil zaspan začetek nove sezone. Všeč mi je bilo, da so Celjani igrali bolj direktno kot na prejšnjih tekmah. To je tista iskrica, ki je manjkala. Mislim,da so lahko pred potjo v Armenijo optimistični. Odlično bi bilo, če bi si zagotovili tekmo proti Crveni Zvezdi."

Manj uspešna je bila v evropskih kvalifikacijah Olimpija, ki jo je po podaljšku v Stožicah premagal Zrinjski Mostar. "Veliko napak je bilo, igralci so igrali apatično, individualno in nič kaj srčno," je dejal Boštjan Janežič. "Uči se še Dino Skender. Ni mu lahko, ampak svojega prihoda v klub ni upravičil."

V drugem polčasu je bil v ospredju tudi začetek sezone v najmočnejših evropskih ligah. V Nemčiji je Bayern München s kar 8:0 premagal Schalke. Za Borussio Dortmund, ki je s 3:0 ugnala Borussio Mönchengladbach, pa je tekmo v prvi postavi začel 17-letni Jude Bellingham, ki je svoj debi upravičil s podajo za gol.

"Bellingham je izjemen talent. Razlog, zakaj se je odločil za prestop v Borussio Dortmund in ne kam drugam, denimo v Manchester United je, da bo v Nemčiji dobival več priložnosti za igro," pravi Aljaž Golčer, ki ob tem izpostavlja tudi podoben primer Jadona Sancha, ki že nekaj časa navdušuje v Dortmundu.

Voditelj Luka Petrič je omizje ob koncu povprašal tudi o občutkih med spremljanjem sobotnega kronometra na kolesarski dirki po Franciji. Vabljeni k poslušanju.

Žoga je okrogla S03E03: Elegantna Mura in banana Olimpija