Slaven Bilić je s svojimi varovanci držal obljubo in je po težki zmagi proti Avstriji presenetil Evropo s slavjem proti Nemčiji. Foto: EPA
Slaven Bilić je s svojimi varovanci držal obljubo in je po težki zmagi proti Avstriji presenetil Evropo s slavjem proti Nemčiji. Foto: EPA
Joachim Löw
Joachim Löw je bil v Celovcu nemočen. Foto: EPA

"Po takšnih predstavah poskušamo ostati na tleh, tako kot ob slabših igrah ne začnemo dvomiti o svojih sposobnostih," je po četrtkovi tekmi dejal selektor Slaven Bilić in dodal, da so njegovi varovanci zelo čustvena skupina igralcev, ki pa po mukah proti Avstriji ni podlegla kritikam.

Uresničili načrt
Hrvaški mediji so po prvi tekmi pošteno okrcali reprezentanco, predvsem Luko Modrića, ki pa je bil proti Nemcem razglašen za igralca tekme. "Držali smo obljubo, da se bomo zelo izboljšali. Navdušeni smo nad zmago. Uresničili smo načrt, po katerem smo želeli na nemške veziste in branilce izvajati čim večji pritisk. Izplačalo se je," je povedal Bilić.

S srcem za Hrvaško in navijače
Bilić je igral na svetovnem prvenstvu leta 1998, ko so Hrvati v četrtfinalu odpravili Nemčijo kar s 3:0, zato se ni mogel izogniti primerjavam s takratno generacijo: "Obe generaciji imata marsikaj skupnega, predvsem to, da s srcem igrata za Hrvaško in naše fantastične navijače. Modrić, Niko Kranjčar in Ivan Rakitić so enako nadarjeni, kot so bili Davor Šuker, Robert Prosinečki in Zvonimir Bonam."

Löw: Potrebna bo temeljita analiza
Povsem drugače kot Bilić je bil po nepričakovanem porazu razpoložen nemški selektor Joachim Löw: "Igralci niso izpolnili načrta. V celoti gledano, smo bili šibki. Ni nam uspelo igrati skozi sredino, preveč smo poskušali z visokimi žogami. Naša igre brez žoge je bila slaba, prav tako kominatorika, pri podajah smo bili premalo natančni. Potreboval bom en dan za temeljito analizo, da bom razumel, zakaj je šlo vse narobe." Hkrati je obljubil, da bo v ponedeljek proti Avstriji vse drugače.

Opozorila pred tekmo niso zalegla
Dotaknil se je tudi rdečega kartona Bastiana Schweinsteigerja ob koncu tekme, ko je nemški nogometaš po prekršku odrinil Jerka Leka. "Pred tekmo sem opozoril igralce, da nas ne smejo sprovocirati. Leko je naredil prekršek od zadaj, toda Bastian se ne bi smel tako odzvati," je dejal Löw.

Hrvati bolj pametni
"Ne morem reči, da so Hrvati boljše moštvo kot mi, a danes so bili pametnejši, imeli so več moštvenega duha in dobro taktiko. Zaprli so nas na sredini igrišča, mi pa nismo našli rešitve, zato so zasluženo slavili," je še dejal strokovnjak iz Schwarzwalda.

M. R.