Zambrotta je po svoji napaki lahko le nemočno opoazoval, kako je Mutu dosegel gol. Foto: Reuters
Zambrotta je po svoji napaki lahko le nemočno opoazoval, kako je Mutu dosegel gol. Foto: Reuters
Gol Panuccija
Panucci je takole spravil žogo mimo romunskega vratarja. Foto: Reuters
Obramba Buffona
Buffon je obranil sumljivo določeno 11-metrovko Mutuja. Foto: Reuters
Luca Toni
Luca Toni se je prehitro veselil gola, ki ga je sodnik zaradi domnevnega prepovedanega položaja razveljavil. Foto: Reuters
Victor Piturca
Romunski selektor je bil po koncu tekme zadovoljen s točko. Foto: Reuters

V tekmi skupine C v Zürichu so azzurri morali zaigrati napadalno. Imeli so žogo več v svojih nogah (53:47), izvajali so kar 12 kotov, a so bili Romuni nevarnejši v strelih (10:15, v okvir 4:5). Smola se je tokrat držala svetovnih prvakov. Najprej je bil regularen gol Tonija razveljavljen, potem pa je sodnik Tom Henning Ovrebo še sporno pokazal na belo točko.

Buffon in vratnica reševala svetovne prvake
Italijani so tekmo začeli zelo odločno. Na začetku 10. minute je Mauro Camoranesi podal v sredino, kjer se je žoga od Alessandra Del Piera odbila do Simoneja Perrotte, v zadnjem trenutku pa je Dorin Goian posredoval pred napadalcem Juventusa. Romuni so odgovorili z nevarnim napadom. Adrian Mutu je z leve strani prišel povsem sam pred Gianluigija Buffona, ki je romunskemu napadalcu ubranil 100-odstotno priložnost. Dve minuti zatem je Gabriel Tamas z diagonalnim strelom pošteno ogrel dlani italijanskega vratarja. V 20. minuti je Italijane pred zaostankom za gol rešila vratnica. Po prostem strelu Cristiana Chivuja se je žoga od Christiana Panuccija odbila v okvir vrat.

Radoi jo je hudo skupil
Po trku Mirela Radoija in Razvana Rata, je bila poškodba prvega tako huda, da ga je moral selektor zamenjati z Nicolaem Dico. Romuni so postajali vse bolj nevarni, priložnosti pa so se nizale tudi pred golom romunskega vratarja Bogdana Lobonta. V 27. minuti je z glavo mimo vratnice streljal Luca Toni.

Na drugi strani je z velike razdalje z levico proti italijanskem golom močno ustrelil Rat. Buffon se je moral pošteno stegniti, da je žogo odbil. Po prekršku nad Del Pierom je igralec Juventusa s prostega strela močno ustrelil, a žoga je zletela visoko nad romunskimi vrati.

Gol Tonija neupravičeno razveljavljen
V 39. minuti se je po podaji Tonija Perrotta preveč zapletel in zapravil še eno priložnost. Po podaji s kota je Bogdan Lobont odbil strel Tonija, le nekaj trenutkov kasneje pa se je še enkrat izkazal potem ko so Italijani silovito pritisnili proti njegovemu golu. Po kotu je v tretji minuti sodnikovega podaljška Toni zadel, stranski sodnik pa je dvignil zastavico, ker naj bi bil v prepovedanem položaju. Počasni posnetek je pokazal, da se je sodnik zmotil in oškodoval azzure. "Ponavadi ne govorim o sodnikih ... recimo, da je imel sodnik danes slab dan. Smešno je, da so videli Panuccija izven igrišča na tleh na tekmi proti Nizozemski, niso pa videli igralca (Tonija), ki je pritekel in ni bil v prepovedanem položaju", je po tekmi enega ključnih trenutkov komentiral italijanski strateg.

Zambrotta se je osmešil
V odmoru noben od selektorjev ni opravil menjave. Grobo napako italijanske zadnje vrste je v 55. minuti izkoristil Mutu, ki je izkoristil začetniško napako Gianluce Zambrotte. Novi član Milana mu je žogo z glavo podal tik pred noge. Žalost Italijanov ni trajala dolgo. V naslednji minuti je Giorgio Chiellini z glavo v romunskem kazenskem podaljšal žogo na drugo vratnico, kjer je Panucci z bližine le še podstavil nogo.

Mutu zapravil enajstmetrovko
Italijani so bili v nadaljevanju bližje vodstvu, potem pa je v 81. minuti sodnik Tom Henning Ovrebo pokazal na belo točko. Panucci naj bi po njegovem mnenju nepravilno oviral Daniela Niculaeja. Gianluigi Buffon je obranil strel Mutuja, ki je streljal preveč po sredini gola.

Obeta se dramatičen razplet
Do konca srečanja so varovanci Roberta Donadonija vse moči usmerili v napad, a jim ni uspelo prebiti strnjene obrambe Romunov. Italija ima po dveh krogih šele točko in reši jo lahko le zmaga nad Francijo v ponovitvi finala svetovnega prvenstva pred dvema letoma.

"Zaslužili bi si zmago, a nismo imeli sreče", je bil po tekmi razočaran Donadoni, nekoliko drugačnega mnenja pa je bil romunski strateg Victor Piturca. "Rezultat je pravičen. Uspeli smo iztržiti točko in čeprav smo nadzorovali večino tekme in zgrešili enajstmetrovko, moramo neodločen izid sprejeti kot pozitiven rezultat", je bil prepričan Romun.


SKUPINA C, Zürich:

ITALIJA          1 - 1         ROMUNIJA
Panucci 56. Mutu 55. --------------------------------------- 1 Buffon 1 Lobont 19 Zambrotta 2 Contra 4 Chiellini 15 Goian 2 Panucci 4 Tamas 3 Grosso 3 Rat 20 Perrotta 5 Chivu 10 De Rossi 8 Codrea 21 Pirlo 6 Radoi *
16 Camoranesi 7 Petre **
9 Toni 10 Mutu ***
7 Del Piero 21 D. Niculae
---------------------------------------
* 58./Cassano * 25./Dica
** 77./Quagliarella ** 59./Nicolita
*** 85./Ambrosini *** 88./Cocis
Sodnik: Tom Henning Ovrebo (Norveška)

T. V.