Madrid je pripravil fantastično kuliso ob prihodu novih evropskih prvakov. Foto: EPA
Madrid je pripravil fantastično kuliso ob prihodu novih evropskih prvakov. Foto: EPA
Ples na odru
Novopečeni prvaki so si na odru upravičeno dali duška. Foto: EPA
Fernando Torres
Skromni Fernando Torres, strelec edinega zadetka v finalu, je bil deležen najbolj bučnega aplavza. Foto: EPA

"To je za vse vas," je ob pristanku zavpil kapetan Španije Iker Casillas in ob tem ponosno razkazoval pokal prvakov. Po sprejemu na letališču je španske junake v središče glavnega mesta popeljal dvonadstropni avtobus z odprto streho. Ob 15 kilometrski poti do trga Colon se je trlo na tisoče navijačev, ki so pozdravljali evropske prvake.

Na Kolumbovem trgu je zabava doživela vrhunec, zabavo sta vodila najboljši strelec turnirja David Villa in rezervni vratar Pepe Reina, ki je zabaval prisotne z oponašanjem soigralcev in s petjem, pri čemer so mu pomagali tudi drugi. Celo zadržanega selektorja Luisa Aragonesa so premagala čustva: "Sem človek, ki običajno ne izraža svojih čustev, toda to, kar se dogaja tu, je prevzelo tudi mene."

Tudi Katalonci stiskali pesti za "furio"
Ob drugem naslovu evopskega prvaka je navijala in se zabavala celotna Španija. Celo Katalonci so ponosni na svoje "fante", predvsem na fantastični trio Fabregas, Xavi in Iniesta (sicer ni pravi Katalonec, a je otrok Barcelone), poleg omenjenih sta bila v udarni enajsterici še Capdevila in Puyol. Še najbolj zadržani so po pričakovanjih Baski, ki imajo sicer med "kralji" le enega moža - Xabija Alonsa, čeprav je res, da tokrat vsaj niso odkrito navijali za nasprotnika.

"Potrebovali smo nekaj, kar bi državljane po zelo dolgem času združilo do te mere, in zelo sem vesel, da so nam enotnost prinesli naši nogometaši," je pozdravil dogajanje španski kralj Juan Carlos, ki si je tudi osebno ogledal veliki finale na Dunaju.

Zdaj ali nikoli
"Neverjetno, tega občutka se ne da opisati, saj se nam to še nikoli ni zgodilo. Drug drugemu smo rekli, da moramo pozdraviti naše junake, saj nikoli ne veš, ali bomo zadosti dolgo živeli, da bomo še kaj takega osvojili," je Francisco Ramirez, 28-letni študent iz Toleda, povzel misli nepregledne množice ob sprejemu v Madridu.

Praznični julij
Pred prvaki so še naporni dnevi, saj so sprejemi in slavja po Španiji napovedana še za naslednje dni. Ker se bo špansko prvenstvo začelo šele konec avgusta, bo lahko "fiesta" trajala še ves julij, nekaj prej bodo lahko na trening pobegnili le legionarji iz Anglije.

T. G.