Novopečeni član Tottenhama je hladnokrvno izvedel najstrožjo kazen in poskrbel za prve tri hrvaške točke. Foto: Reuters
Novopečeni član Tottenhama je hladnokrvno izvedel najstrožjo kazen in poskrbel za prve tri hrvaške točke. Foto: Reuters
Hrvaško veselje
Sanjski začetek Eura za slovenske južne sosede; proti Avstriji so povedli že v 4. minuti. Foto: Reuters
Stipe Pletikosa
Stipe Pletikosa je v zadnje pol ure spravljal avstrijske napadalce v obup. Foto: Reuters
Roman Kienast in Rene Aufhauser
Roman Kienast bi kmalu postal avstrijski narodni junak, a je žoga za las zgrešila cilj. Foto: Reuters
Stipe Mesić in Alfred Gusenbauer
Avstrijski premier Alfred Gusenbauer je moral športno čestitati hrvaškemu predsedniku Stipetu Mesići. Foto: EPA

Šok za domače navijače je sledil že v tretji minuti, ko je Rene Aufhauser v svojem kazenskem prostoru podrl Ivico Olića, zaradi česar je glavni sodnik Pieter Vink nemudoma pokazal na belo točko. Ostri protesti Avstrijcev niso zalegli, odgovornost je prevzel Luka Modrić, ki je s strelom po sredini zanesljivo premagal Jürgena Macha, ki se je prehitro vrgel v svojo desno stran.

Tekmo ste lahko v živo spremljali tudi v naši posebni aplikaciji, kjer najdete obilo zanimivih informacij.

Rdeči ušli rdečemu kartonu
V nadaljevanju so Hrvati nadzorovali potek igre, Avstrijci pa so imeli le sem ter tja kakšen preblisk iz prekinitve. V 28. minuti se je Nizozemec Vink usmilil Emmanuela Pogatetza, ki bi si za prekršek nad Olićem zaslužil drugi rumeni karton; prvega je dobil zaradi protesta ob najstrožji kazni. V 35. minuti je rdeča obramba pozabila na Mladena Petrića, ki je povsem neoviran poslal žogo visoko pod oblake. Ob koncu polčasa so Avstrijci pokazali zobe, a je bil Joachim Standfest z glavo premalo natančen, še prej pa je odličen predložek Martina Harnika Josip Šimunić v zadnjem trenutku izbil v kot.

Avstrijci prevzeli vajeti v roke
Po odmoru so varovanci Josefa Hickersbergerja začeli odločneje in so nekajkrat ogrozili goste s predložki, a manjkal je pravi zaključni strel. S tremi menjavami je Hickersberger premešal karte na igrišču in Avstrijci so zagospodarili, Hrvati pa so se umaknili na obrambne okope. Do konca se je igralo le še na hrvaška vrata, izenačenje pa je viselo v zraku.

Kienast skoraj izenačil v 93. minuti
V 79. minuti je Harnik našel Ivico Vastića, ki je z glavo močno streljal s 16 metrov, Stipe Pletikosa pa je žogo ukrotil šele v drugem poskusu. Gostitelji so še bolj stisnili varovance Slavena Bilića v kot, v 86. minuti je z 18 metrov z leve strani močno streljal Korkmaz, a se je "splitska hobotnica" vnovič izkazala. V izdihljajih srečanja je avstrijski kapetan Andreas Ivanschitz poslal uporaben predložek, Roman Kienast je streljal z glavo, a je žoga le za nekaj centimetrov zgrešila hrvaška vrata.

Šest proti ena v strelih v okvir vrat
Hrvaška je osvojila dragocene tri točke z enim samim (!) strelom v okvir vrat, medtem ko so soprireditelji EP-ja šestkrat našli pot do Pletikose. Hrvate v drugem krogu v četrtek čaka srečanje z Nemčijo, Avstrijci pa si bodo rane skušali zaceliti na tekmi s Poljsko. Na dunajskih mestnih ulicah se je začela "fešta", na kateri sodeluje preko 50 tisoč hrvaških navijačev, podobno bučno pa je tudi v mestih na Hrvaškem. V nasprotju z Dunajem je bolj napeto v Celovcu.

Slaven Bilić, selektor Hrvaške: "Zadovoljen sem s tem, da smo na uvodnem srečanju osvojili tri točke. V prvem polčasu smo bili boljši in bi morali voditi za kakšen gol več. Nisem povsem srečen z dogajanjem v nadaljevanju. Čeprav smo bili potisnjeni v obrambo, smo imeli nekaj obetavnih protinapadov."

Martin Stranzl, branilec Avstrije: "Poraz je grenak. Po začetnih 25 minutah smo dobro zaigrali, a na žalost nismo zadeli. Zgodaj so dobili najstrožjo kazen, kasneje sta bili dve priložnosti, ko bi sodnik lahko piskal igranje z roko."

 
 
 
AVSTRIJA        0 - 1           HRVAŠKA
Modrić 4./11-m --------------------------------------- 21 Macho 1 Pletikosa 2 Standfest 5 Ćorluka 15 Prödl 4 R. Kovač 4 Pogatetz 3 Šimunić 3 Stranzl 22 Pranjić 12 Gercaliu ** 11 Srna 10 Ivanschitz 10 N. Kovač 6 Aufhauser 14 Modrić 19 Säumel * 19 Kranjčar * 20 Harnik 21 Petrić ** 9 Linz *** 18 Olić *** ---------------------------------------
* 61./Vastic * 61./Knezević
** 69./Korkmaz ** 72./Budan
*** 74./Kienast *** 83./Vukojević
Sodnik: Pieter VINK (Nizozemska)

T. G.