Slaven Bilić je v hrvaškh medijih požel samo simpatije. Foto: EPA
Slaven Bilić je v hrvaškh medijih požel samo simpatije. Foto: EPA
Ivan Rakitić
Ivan Rakitić (levo) je prevesil tehtnico na stran Hrvatov. Foto: EPA

Med najzanimivejšimi je zapis novinarja Jutarnjega lista Zdravka Reića: "Zmaga proti favorizirani Nemčiji je njegovo "remake" delo v interpretaciji Luke Modrića in drugih sijajnih igralcev hrvaške nogometne reprezentance. Slaven Bilić je v igro poslal Rakitića, in to je bil tisti "tocco vincente" (zmagoviti dotik, op. p.), dotik, ki je prinesel zmago, saj so se v laboratoriju igre, v vezni vrsti, ustvarile možnosti za nadigravanje."

Bilić je psihično močan
"Hrvaški selektor Slaven Bilić je dobil še eno bitko. Neverjetno je, kako so se po neprepričljivi igri proti Avstriji po medijih in salonih stalnih dvomljivcev začeli spraševati, ali je Bilić res tako sposoben, kot se ga predstavlja. Toda Bilić je močan, predvsem psihično močan, da bi ga zlonamerne kritike zmotile. Glede na to, da ga zelo dobro poznam, lahko rečem, da zna poslušati, to upoštevati in spremeniti, kar je treba," še piše Reić.

Imel je 11 "trenerjev na terenu"
Podobno vzhičen je dopisnik Večernjega lista Igor Flak: "Po šepanju na dunajskem Pratru, ko ni bil na lepi modri Donavi odplesan niti en takt valčka, se je ta rocker (Bilić, op. p.) odločil - igrati nogomet! Po vseh svojih predhodnikih, ki bi se zatekli v mišjo luknjo, ki bi iskali bočne branilce in štoperje, je Nane začutil, da vsi njegovi napadalci, razen Olića, ne zadevajo."

"V svojem laboratoriju je iskal, kako bi agresivnim Nemcem ukradel sredino igrišča. Pomagal mu je bahavi Joachim Löw s tremi napadalci in s Podolskim v vezni vrsti - človekom, ki je edino nevaren in pravi, ko je v kazenskem prostoru! Petrića je postavil na klop, kvintetu veznih igralcev - Srni, N. Kovaču, Modriću, Rakitiću in Kranjčarju, pa rekel - čuvajte žogo! Imel je 11 "trenerjev na terenu", vseh 11 igralcev, ki so taktično odigrali najboljšo tekmo, odkar jih vodi Nane," dodaja Flak.

M. R.