Bojan Prašnikar je v Cottbusu velik junak, saj je moštvo prevzel po osmih krogih preteklega nemškega prvenstva, ko je le redkokdo verjel, da mu bo uspelo obstati v prvi ligi. Foto: Reuters
Bojan Prašnikar je v Cottbusu velik junak, saj je moštvo prevzel po osmih krogih preteklega nemškega prvenstva, ko je le redkokdo verjel, da mu bo uspelo obstati v prvi ligi. Foto: Reuters

V vsakem primeru mi je zdaj nemška reprezentanca veliko bližje, saj sem sestavni del tega nogometa. Navijal bom za Nemce!

Bojan Prašnikar
Svoje varovance je želel pripeljati na priprave v Maribor, a se je zataknilo. Foto: MMC RTV SLO

Mislim, da bo prisotna izjemna disciplina v igri, kajti po dolgi sezoni, ki je za vsemi igralci, je zelo pomembno, kako so uspeli ekipo osvežiti v teh 14 dneh po končanih državnih prvenstvih in s kakšnimi motivi bodo šle reprezentance na tekmovanje.

Ottmar Hitzfeld in Bojan Prašnikar
V letošnji sezoni je Prašnikar ukanil tudi Ottmarja Hitzfelda, saj je Cottbus sredi marca z 2:0 premagal Bayern. Foto: Reuters
Bojan Prašnikar
Na treningu Cottbusa bo kmalu kar nekaj novih imen. Foto: EPA
Miroslav Klose
Če bo Miroslav Klose zadeval kot na zadnjem svetovnem prvenstvu, se utegne Euro 2008 razplesti tudi po željah Prašnikarja. Foto: EPA
Bojan Prašnikar
Prašnikar je na mestu selektorja slovenske reprezentance leta 2002 nasledil Srečka Katanca, vendar mu moštva ni uspelo pripeljati na evropsko prvenstvo, potem ko je bila v dodatnih kvalifikacijah usodna Hrvaška. Foto: EPA
Francozi spadajo med favorite prvenstva. Morda pa bodo presenetili Španci in končno na velikem tekmovanju prišli do konca. Foto: EPA

Nekdanji selektor naše izbrane vrste je bil med prvenstvom na Portugalskem nedvomno še pod vtisom velike zamujene priložnosti, da bi lahko tudi sam okusil slast sodelovanja na tem velikem tekmovanju. Pot na Iberski polotok sta mu preprečila premalo pogumna predstava na povratni tekmi dodatnih kvalifikacij proti Hrvaški za Bežigradom in zadetek Dada Prša, ki sta ga žal prebudila iz sanj po obetavnemu remiju na Maksimiru (1:1). Tik pred evropskim prvenstvom se je nato še na nič kaj lep način moral posloviti od slovenske reprezentance, zato je Euro dočakal vse prej kot dobre volje.

Štiri leta pozneje je slika povsem drugačna. Za 55-letnim strokovnjakom je ena najuspešnejših sezon v karieri, saj je z nogometnim "palčkom" iz Vzhodne Nemčije - Energiejem iz Cottbusa - pripravil veliko presenečenje. Moštvo, ki je bil najresnejši kandidat za izpad iz elitne druščine nemškega nogometa, mu je uspelo obdržati v Bundesligi. S tem je postal dobro poznan v eni najbolj nogometnih dežel na svetu, znova pa je postal "car" tudi v Sloveniji. O aktualnem dogajanju v Cottbusu in pričakovanjih pred začetkom Eura je spregovoril posebej za MMC.

Sodeč po tem, da ste tudi v teh dneh stalno na poti med Slovenijo in Cottbusom, vam očitno tudi po koncu sezone v Bundesligi ne zmanjka dela. S čim se največ ukvarjate v tem trenutku?
Kar veliko dela je treba opraviti. Po dobrih analizah, ki smo jih naredili po koncu prvenstva, je treba napraviti načrte za naprej, med drugim vse programe za priprave za jesenski del. Pri nas se bo zgodilo kar nekaj stvari, prišlo bo do kar nekaj sprememb v samem kadru. Pripeljali smo že pet igralcev, nekateri pa bodo tudi odšli. Priprave smo najprej nameravali opraviti v Sloveniji, bilo je že vse pripravljeno, vendar je zaradi težav v hotelu Habakuk v Mariboru prišlo do odpovedi in priprave bomo opravili v Nemčiji.

Kot ste že omenili, ste nekaj novih igralcev v vašo ekipo že dobili. Bi koga še posebej izpostavili in lahko dejali, da gre za res pomembno okrepitev?
Vsekakor dopolnjujemo vse vrzeli, ki so se pokazale v spomladanskem delu. Dobili smo desnega bočnega igralca, črnogorskega reprezentanta Sava Pavičevića (do zdaj Vojvodina; op. a.), levega branilca, štirikratnega reprezentanta Turčije Cagdasa Atana (Trabzonspor), drugega najboljšega strelca romunske lige Emila Julo (Otelul Galati), tretjega vratarja Philippa Pentkeja (Augsburg) in veznega igralca Marca Kurtha (Erzgebirge Aue). Iščemo še enega defenzivnega veznega igralca.

Kdo pa zapušča vaše moštvo?
Težko kaj rečem o imenih. Dva mlada reprezentanta, vratar Marco Männel in vezist Arne Feick, bosta odšla na kaljenje v Aue v tretjo ligo. Videli bomo, kaj se bo naprej dogajalo. Imamo štiri igralce, ki so zelo malo igrali in bi bilo za vse verjetno najboljše, če bi prišlo do kakšne spremembe.

Do kdaj boste imeli zapolnjeno moštvo in kdaj začnete priprave na novo sezono?
Priprave začnemo 30. junija. Želeli bi si že takrat imeti popolnjeno ekipo, vendar imamo čas vsekakor še do 1. septembra. O usodi nekaterih igralcev, ki se nam bodo priključili, se bomo odločili med pripravami. Tedaj bo jasno, kakšna bo njihova pot naprej, ali bodo odšli na posojo ali ostali pri nas.

Priprave torej začnete dan po finalu evropskega prvenstva ...
Tako je. Zvečer si še ogledam finale, nato pa takoj nadaljujem pot v Cottbus in popoldne že začnemo priprave.

Kolikor sem lahko prebral na spletu, si boste v nedeljo v Celovcu v živo ogledali tekmo med Nemčijo in Poljsko. Glede na to, da ste zadnje leto preživeli v Nemčiji, boste na letošnjem Euru s kakšnimi posebnimi simpatijami spremljali nemško reprezentanco?
V vsakem primeru mi je zdaj nemška reprezentanca veliko bližje, saj sem sestavni del tega nogometa. Avtomatično je zelo interesantno spremljati, na kakšen način bodo krenili v prvenstvo in kaj bodo tudi pokazali. V vsakem primeru bom navijal za Nemce.

Kaj pa sicer pričakujete od njih? Pred dvema letoma pred svetovnim prvenstvom nanje resneje ni računal nihče, letos so na stavnicah glavni favoriti za naslov.
Mislim, da ne bo tako enostavno. Krog favoritov je izjemno širok. Ni izrazitega favorita in to je lahko problem za vse. Je pa res, da vedno prihajajo v prvi plan Nemčija, Francija in Italija, ki glede na osvojene lovorike kotirajo najvišje in so nekako v prednosti. Na drugi strani pa lahko prvenstvo prinese tudi kakšno presenečenje. Imamo kar nekaj reprezentanc, ki lahko presenetijo v predtekmovanju in izločijo favorita. Je pa dejstvo, da je prvenstvo težko in da je treba odigrati šest tekem v kontinuiteti, kar ni lahko.

Nemce je leta 2006 do uspeha ponesla tudi bučna podpora domačih navijačev. Se lahko kaj podobnega letos zgodi tudi s Švico in Avstrijo, čeprav sta objektivno med najslabšimi reprezentancami na Euru? Lahko pripravita vsaj kakšno manjše presenečenje?
Obe reprezantanci bosta imeli kar veliko težav. V majhni prednosti so Švicarji, ki imajo malo kakovostnejšo ekipo. Je pa res, da v Švici in Avstriji ni take oziroma podobne evforije, kot je bila v Nemčiji. Domači navijači nekako pasivno spremljajo vsa ta dogajanja in mogoče bo ravno Nemčija spet imela največjo podporo svojih navijačev.

Čeprav so napovedi vselej nehvaležne, bi od vas vseeno radi slišali, kdo so trije največji favoriti za končno zmago?
Že prej sem omenil Nemčijo, Italijo in Francijo, ki imajo veliko kvaliteto, vendar ne smemo pozabiti tudi na nekatere druge ekipe, kot je recimo Portugalska. Malo za šalo sem razmišljal, da bo letos mogoče presenetila Španija, glede na to, da po navadi razočara. Mogoče tudi ona lahko pride na vrh. Za nekatere bo že samo predtekmovanje zelo "vprašljivo". Napovedi so res zelo težke.

Zakaj polagate največje upe prav na Nemčijo, Italijo in Francijo?
To so ekipe, ki imajo kontinuiteto, da lahko odigrajo več tekem zapored tudi rezultatsko uspešno. To so ekipe, ki lahko tudi z nekoliko slabšo igro pridejo do dobrega rezultata. To je na velikih tekmovanjih zelo pomembno. Ne moreš namreč odigrati šest tekem zelo dobro. Pomembno je, da tudi takrat, ko odigraš slabo, prideš do dobrega rezultata, ki te potegne naprej. Tega so te reprezentance sposobne.

Se ne bojite, da bi morda Italiji ali Franciji spodletelo že v zelo težki skupini?
Lahko izpadeta tudi obe, saj sta Nizozemska in Romunija izjemni ekipi. Morali se bosta res krepko potruditi, da prideta v četrtfinale.

Slovenci po navadi podrobneje spremljamo tudi naše sosede Hrvate. Kaj mislite, da lahko storijo oni?
Hrvati imajo že nekaj let zelo dobro reprezentanco, ki jo samo nekako nadgrajujejo. Imajo kar solidno ekipo, vendar moram reči, da so imeli v zadnjem letu na marsikateri tekmi kar precej težav. Pri njih je zelo pomemben start. Če bodo uspešno začeli proti Avstriji, se jim naprej odpirajo kar lepe možnosti. Za Hrvate je posebej značilno, da jih lahko evforija zelo dvigne in ponese. Po drugi strani pa velja, da če se bodo na startu opekli, potem bodo imeli težave.

Kaj pričakujete na evropskem prvenstvu od same igre? Morda kakšne novosti v taktičnem smislu?
Mislim, da letos ni za pričakovati kaj bistvenega. Reprezentance so na zadnjih pripravljalnih tekmah dokaj standardno igrale svoje sisteme. Tudi igralski kader je v Evropi zelo dobro poznan, tako da tudi tu kaj posebnega ni za pričakovati. Vsi pač pričakujemo neke nogometne vložke nekaterih vrhunskih, najboljših nogometašev. Sicer pa mislim, da bo prisotna izjemna disciplina v igri, kajti po dolgi sezoni, ki je za vsemi temi igralci, je zelo pomembno, kako jim je uspelo ekipo osvežiti v teh 14 dneh po končanih državnih prvenstvih in s kakšnimi motivi bodo šle reprezentance na tekmovanje.

Si boste poleg nedeljske tekme v živo ogledali še kakšno ali za to ne bo časa? Baje se odpravljate na enotedenski dopust v Turčijo.
Res je, nato pa si nameravam ogledati eno četrtfinalno tekmo. Bom še izbral, katero. Sigurno si bom ogledal tudi finale in morda polfinale.

Kako trenerji sploh dobite vstopnico za tako tekmo, kot je finale. Vas kdo povabi?
Ne. V vsakem primeru je treba najti neko pot oziroma varianto, da si priskrbiš karto. Na neki način si je treba to prislužiti.

Kako ste si jo prislužili vi?
Za tekme nemške reprezentance sem vstopnice dobil prek nemške zveze oziroma prek kluba. Za naprej pa so pač druge variante. Moram reči, da imam kar nekaj dobrih znancev, ki so mi pripravljeni pomagati.

Matej Rijavec

V vsakem primeru mi je zdaj nemška reprezentanca veliko bližje, saj sem sestavni del tega nogometa. Navijal bom za Nemce!

Mislim, da bo prisotna izjemna disciplina v igri, kajti po dolgi sezoni, ki je za vsemi igralci, je zelo pomembno, kako so uspeli ekipo osvežiti v teh 14 dneh po končanih državnih prvenstvih in s kakšnimi motivi bodo šle reprezentance na tekmovanje.