Slaven Bilić je izpolnil osnovni cilj, zdaj so na vrsti Turki. Foto: EPA
Slaven Bilić je izpolnil osnovni cilj, zdaj so na vrsti Turki. Foto: EPA
Niko Kranjčar
Niko Kranjčar (desno) se je takole boril prejšnji četrtek, ko so Hrvati z 2:1 premagali Nemce. Foto: EPA
Fatih Terim
Kakšno taktiko pripravlja Fatih Terim? Foto: EPA
Arda Turan
Arda Turan (v belem dresu) je končal preobrat proti Švici (2:1) in začel preobrat proti Češki (3:2). Foto: Reuters

Z našega stališča nismo naredili še nič spektakularnega, saj je bila uvrstitev med najboljših osem naš osnovni cilj, preden se je prvenstvo začelo.

Slaven Bilić

Pobudo želimo prevzeti že od začetka. V prvem polčasu smo na vseh treh tekmah razočarali, mislim pa, da se je to zgodilo tudi zaradi tega, ker smo hoteli opaziti tekmečeve šibke točke, da bi jih lahko napadli v drugem delu.

Mehmet Topal
Rüstu Recber
Rüstu Recber (levo) bo stopil v vrata namesto kaznovanega Volkana Demirela. Foto: EPA

V Nottinghamu so se po izjemnem prodoru in zadetku Gorana Vlaovića v 86. minuti zmage z 1:0 veselili Hrvati. 12 let pozneje je pred obema ekipama še mnogo bolj pomembna tekma, četrtfinale Eura 2008.

Vlaović: Dvakratni preobrat ne more biti naključen
Če kdo, potem je prav danes 35-letni Vlaović več kot primeren, da rojake opozori pred preveliko evforijo, ki je naše južne sosede zajela po treh zmagah v predtekmovanju. "Turki nimajo posebnega stila igre. Ker se trdo borijo in se nikoli ne predajo, pa jih je težko prebiti. Dvakrat so se že rešili iz nemogoče situacije in to ne more biti naključno. Zanašajo se na navdih posameznikov in jih je težko čuvati," pred petkovim velikim obračunom na Dunaju razmišlja nekdanji odlični napadalec iz Nove Gradiške.

Potem ko so Hrvati z maksimalnim izkupičkom prepričali še zadnje neverne Tomaže, ki so po prvem mestu v kvalifikacijski skupini (pred Rusi in Angleži) še dvomili vanje, bo zdaj toliko večji šok, če se proti izmučenim in "pretepenim", a še zdaleč ne zlomljenim Turkom, ne bodo uvrstili v polfinale.

Rakitić pozdravil koleno
"Nimamo se za odkritje prvenstva, čeprav mnogi še vedno tako mislijo. Z našega stališča nismo naredili še nič spektakularnega, saj je bila uvrstitev med najboljših osem naš osnovni cilj, preden se je prvenstvo začelo," pravi selektor Slaven Bilić, ki mu je nekaj sivih las povzročala le poškodba kolena Ivana Rakitića, a si je nogometaš Schalkeja pravočasno opomogel in brez težav oddelal četrtkov trening. Darijo Srna je prav tako pozdravil stegensko mišico in bi moral začeti tekmo. V napadu bo morda že od prve minute zaigral tudi Ivan Klasnić, ki se je z dobro igro in zadetkom izkazal proti Poljakom.

O hrvaškem uspehu je prepričan tudi poljski selektor Leo Beenhakker, ki je v ponedeljek spoznal moč rezervne hrvaške postave, ki je njegove varovance ugnala z 1:0: "Imajo veliko nadarjenih igralcev. Če bodo še naprej igrali kot moštvo in ne tako, da bodo posamezniki želeli pokazati, kako dobri so, bodo zelo nevarni za vsakogar."

Kranjčar: Nadzorovati bo treba igro na sredini igrišča
Niko Kranjčar
meni, da bo recept za zmago dobljena bitka na sredini igrišča. "Povezati moramo čim več podaj, zadržati žogo v svojih nogah in nadzorovati igro na sredini igrišča. Zmaga v skupini nam je dala veliko samozavesti in verjamemo, da lahko napredujemo v polfinale. Imamo veliko dobrih posameznikov in veliko priložnost, da se uvrstimo naprej, če prikažemo igro, kot jo znamo," dodaja nogometaš Portsmoutha.

Terim ostal brez "pol" ekipe
Turki so iz fizično in psihično utrujajoče bitke proti Čehom, v kateri jim je uspela čudežna vrnitev (3:2), izšli kot junaki, a so vstopnico za četrtfinale "drago plačali". Zaradi poškodb in kazni je selektor Fatih Terim ostal kar brez sedmih nogometašev. Luknjo bo težko zakrpati.

Vratarja Volkana Demirela, ki je v nedeljo prejel rdeči karton, bo zamenjal izkušeni Rüstu Recber, Mehmeta Aurelia pa bo v sredini vezne linije najbrž nadomestil Gokdeniz Karadeniz. Poškodovani so vezist Tumer Metin (dimlje), kapetan Emre Belozoglu (kita v podkolenskem pregibu) ter branilci Servet Cetin (koleno), Gokhan Zan (koleno) in Emre Gungor (meča).

Turki tokrat obljubljajo agresivno igro od začetka
Kljub težavam je dal ekipi veliki preobrat proti Čehom veliko dozo samozavesti. Terim že več dni poudarja, da je največja prednost Turkov, da se nikoli ne predajo. Igralci hkrati poudarjajo, da si ne smejo več privoščiti, da bi spet preveč zaostali.

"Tega ne želimo več ponoviti. Pobudo želimo prevzeti že od začetka. V prvem polčasu smo na vseh treh tekmah razočarali, mislim pa, da se je to zgodilo tudi zaradi tega, ker smo hoteli opaziti tekmečeve šibke točke, da bi jih lahko napadli v drugem delu," ocenjuje vezist Mehmet Topal. Branilec Sabri Sarioglu mu pritrjuje v napovedi, da bo tokrat treba napasti od začetka: "Proti Hrvaški bomo začeli agresivno, z visokim ritmom."

Poleg tekme na Euru 1996, kjer je Bilić igral, Terim pa sedel na klopi, sta reprezentanci odigrali še dve prijateljski srečanji. Obakrat sta se razšli z remijem, nazadnje 31. marca 2004 v Zagrebu z 2:2.


Petek ob 20.45:
HRVAŠKA TURČIJA ---------- verjetni postavi: ---------- 1 Pletikosa 1 Rüstu 5 Čorluka 22 Ham. Altintop 3 Šimunić 2 Cetin 4 R. Kovač 15 Asik 22 Pranjić 3 Balta 11 Srna 10 Karadeniz 10 N. Kovač 18 Kazim 14 Modrić 6 Topal 7 Rakitić 14 Turan 19 Kranjčar 17 Sanli 18 Olić 8 Nihat --------------------------------------- Sodnik: Roberto ROSETTI (Italija)

M. R.

Z našega stališča nismo naredili še nič spektakularnega, saj je bila uvrstitev med najboljših osem naš osnovni cilj, preden se je prvenstvo začelo.

Slaven Bilić

Pobudo želimo prevzeti že od začetka. V prvem polčasu smo na vseh treh tekmah razočarali, mislim pa, da se je to zgodilo tudi zaradi tega, ker smo hoteli opaziti tekmečeve šibke točke, da bi jih lahko napadli v drugem delu.

Mehmet Topal