Junak četrtfinalne zmage Xabi Alonso skupaj s Cescom Fabregasom in Andresom Iniesto po prvem zadetku. Foto: EPA
Junak četrtfinalne zmage Xabi Alonso skupaj s Cescom Fabregasom in Andresom Iniesto po prvem zadetku. Foto: EPA
Franck Ribery, Xavi Hernandez, Sergio Busquets, Xabi Alonso
Največ preglavic je Špancem povzročal Franck Ribery. Zvezdnik Bayerna je na sliki obdan z vezisti Španije Sergiom Busquetsom, Xavijem Hernandezom in Xabijem Alonsom. Foto: EPA
Lauernt Blanc, Vicente Del Bosque
Vicente Del Bosque je s Španijo že osvojil svetovno prvenstvo, pred štirimi leti, ko je "furija" postala evropski prvak, pa je bil selektor še Luis Aragones. Foto: EPA
Cesc Fabregas, Fernando Torres
Cesc Fabregas je znova dobil priložnost pred Fernandom Torresom. Napadalec Chelseaja je v igro vstopil v drugem polčasu in znova dokazal, da ni v pravi formi. Foto: EPA
Španci brez težav opravili s Francozi


"Moštvo je bilo odlično. Osebno sem res vesel teh dveh golov. Nismo si ustvarili veliko priložnosti, a smo ves čas imeli tekmo pod nadzorom," je po tekmi povedal najbolj zaslužen za slavje Španije Xabi Alonso, ki je dosegel oba zadetka. Bask je dres "furije" oblekel 100. in jubilej proslavil na najlepši možni način. Najprej je po natančni podaji Jordija Albe zadel z glavo, kar je rekordni 20. zadetek z glavo na tem prvenstvu, prav ob koncu tekme pa je postavil piko na i s strelom z bele točke. Enajstmetrovko je po prekršku Anthonyja Reveillereja priboril Pedro Rodriguez.

Strelov oziroma nevarnih priložnosti si nobeno izmed moštev ni pripravilo veliko. Tako je recimo Iker Casillas v vratih Španije moral posredovati le enkrat. Po prvem zadetku je "furija" povsem umirila igro. Obramba je naredila le nekaj manjših napak, vezna vrsta na čelu s Xavijem Hernandezom, Sergiom Busquetsom in Xabijem Alonsom pa je povsem zagospodarila na sredini igrišča in tako že na začetku onemogočila pripravo francoskih napadov. Vrsta Vicenteja Del Bosqueja je osmič zapored v izločilnih bojih na velikih tekmovanjih tekmo končala brez prejetega zadetka. S to zmago so Španci prekinili urok in Francijo premagali prvič v sedmih poskusih na velikih tekmovanjih.

Del Bosque znova brez pravega napadalca
"Od začetka pa vse do konca smo imeli tekmo povsem pod nadzorom. Iker je komaj da imel nekaj dela. Zdaj je glavno, da se dobro pripravimo na naslednjo tekmo," je Del Bosque misli že usmeril na sredin polfinalni obračun s Portugalsko, ki bo prav tako v Donecku. Selektor je jasno spregovoril tudi o igri Xabija Alonsa: "Xabi je pravi moštveni igralec. Zna pomagati na bokih in v obrambi, prav tako pa je eden naših glavnih nogometašev v napadu. Če govorimo o Xabiju in Busquetsu, ki igrata na položaju zadnjega veznega, sploh nista tako obrambno usmerjena. Oba sta zelo nevarna tudi v napadu."

"Mislim, da ni povsem res, da z igranjem z napadalcem dobiš večjo širino. Želeli smo dominirati v posesti in si tako ustvarjati priložnosti. Mislim, da je končni rezultat povsem pravičen. Močni smo bili predvsem po levi strani, kjer sta bila nevarna Jordi Alba in Iniesta. Tu se je tudi ustvarila akcija za prvi zadetek. Dobro smo igrali kot moštvo, in prav to je Francozom povzročalo največ težav," je še pristavil Del Bosque, ki je tekmo znova začel brez klasičnega napadalca. Najbližje francoskim vratom je tako igral Cesc Fabregas.

Načrt se Blancu ni posrečil
Laurent Blanc
je v prvo postavo uvrstil kar dva desna bočna branilca, Mathieuja Debuchyja in Reveillereja, da bi ustavil na tem prvenstvu izjemno razpoložena igralca, Andresa Iniesto in Jordija Albo. Francoskemu selektorju se načrt ni izšel, saj je vodilni zadetek Španija dosegla prav po akciji na levi strani, ko je bočni branilec Valencie kaznoval napako Debuchyja in lepo podal v kazenski prostor, kjer se je odlično znašel Xabi Alonso.

Blanc je po tekmi povedal, zakaj se je odločil za tako začetno postavo, in priznal, da je Španija v tem trenutku pač boljše moštvo: "Načrt je bil, da se prvi polčas konča z 0:0. Dobro smo analizirali špansko igro in se pripravili nanje, še posebej na njihovo izjemno močno levo stran, žal pa smo zadetek dobili ravno s te strani. Kar obžalujem, je to, da smo že tako zgodaj dobili gol. Treba je biti realen in priznati, da je Španija enostavno boljša ekipa."

Nasri se je znova sprl z novinarji
"Dati dva gola, ko imaš zelo malo žogo v posesti, je zelo težko. Ponudili sta se nam dve, morda tri zrele priložnosti, a smo bili v zaključkih nekoliko nespretni," je še povedal Blanc, ki je dodal, da sta zanj glavni favoritinji za preboj v finale Nemčija in Španija. Galski petelini evropsko prvenstvo zapuščajo z zmago, remijem in dvema porazoma, se jim je pa prvič po letu 2006 na velikem tekmovanju uspelo prebiti do izločilnih bojev.

Za incident je po koncu tekme poskrbel Samir Nasri. Vezist Manchester Cityja, ki je v igro vstopil šele v drugem polčasu, najprej ni želel govoriti z novinarji, nato pa se je začel z njimi prepirati. Predstavnike sedme sile je Nasri kar nekajkrat grdo užalil. Francoski reprezentant se je z novinarji skregal že po tekmi z Anglijo, ko je zadel za 1:1.

Španci brez težav opravili s Francozi