Antonin Panenka je bil ofenzivni vezist, ki je slovel po natančnih podajah in učinkovitih prostih strelih ter seveda kot izredno zanesljiv izvajalec enajstmetrovk. Foto: EPA
Antonin Panenka je bil ofenzivni vezist, ki je slovel po natančnih podajah in učinkovitih prostih strelih ter seveda kot izredno zanesljiv izvajalec enajstmetrovk. Foto: EPA
Antonin Panenka
Panenka je prepričan, da je njegov patentirani strel najlažji način za dosego gola z bele točke, a na velikih tekmah si jo upajo uporabiti le pravi velemojstri. Foto: EPA

Na velikih nogometnih tekmovanjih so že velikokrat o zmagovalcu odločale enajstmetrovke. A redko katero izvajanje strelov z bele točke je imelo takšen vpliv, kot ga je imela "loterija" v finalu evropskega prvenstva 1976 v Beogradu.

Na eni strani je bila svetovna prvakinja Zahodna Nemčija, na drugi pa Češkoslovaška, ki je med tekmo povedla z 2:0, a so vztrajni Nemci izenačili v zadnji minuti tekme. Po podaljških so sledile enajstmetrovke. Prvih sedem izvajalcev je zadelo, nato pa je Ulli Höness poslal žogo čez prečko. Zmaga in naslov evropskih prvakov je bil tako na nogi Antonina Panenke.

Takrat 28-letni Pražan je vzel dolg zalet, nato pa namesto "bombe" mirno spodkopal žogo in po sredini z visoko in počasno žogo ukanil Seppa Maierja, ki se je vrgel na svojo levo stran. Češkoslovaška je postala prvak stare celine, ob tem pa je bil na veliki sceni predstavljen najbolj znan udarec z 11 metrov. A rojstvo "panenke" sega nekaj let nazaj in v okolje kluba Bohemians Prage.

Krive igre za pivo ali čokolado
"Po vsakem treningu sva se z vratarjem šla igro, kdo bo boljši pri enajstmetrovkah. Običajno sva igrala za čokolado ali pivo. Ker je bil Zdenek Hruška zelo dober vratar, me je ta igra stala preveč. Tako sem občasno pred spanjem razmišljal, na kakšen način ga lahko premagam, da mu vrnem za moje poraze," se zdaj 63-letni Čeh spominja zametkov ideje o "panenki".

"Če zakasnim z udarcem in žogo le rahlo spodkopljem, bo vratar, ki se vrže v kot, nemočen, saj ne bo mogel še enkrat skočiti v zrak. To je postalo izhodišče za moj pristop k 11-m. Počasi sem začel preizkušati udarec na treningih in v igrah s Hruško. Stranska posledica je bila, da sem začel zaradi piva pridobivati na teži," se šali Panenka.

"Šlo je za naslov, ne za smešenje"
Počasi je začel vezist Bohemiansa uporabljati ta udarec tudi na tekmah: sprva prijateljskih in manj pomembnih, na koncu pa tudi že v češkoslovaški ligi. Vrhunec je Panenka s premetenim strelom doživel v Beogradu 1976.

"Mislim, da Sepp Maier ni dobro sprejel tega. Bil je, in mogoče je še danes, zbegan in vznemirjen. Mislim, da še zdaj ne mara slišati mojega priimka," se junak ČSFR-ja spominja reakcije nemške vratarske legende. "Nikakor ga nisem skušal osmešiti. Ne vem za nikogar, ki bi si v trenutku, ko se odloča o naslovu evropskega prvaka, skušal ponorčevati iz nasprotnika," Panenka zavrača razmišljanja, da se je s strelom ponorčeval z nekoliko ošabnih Nemcev, ki so bili prepričani v zmago.

Panenka - preprost recept
"Nasprotno, izbral sem takšen udarec z 11-me, ker sem se zavedal, da je to najlažji in najbolj preprost način, da dosežem gol. To je čisto preprost recept," je o svojem "izumu" prepričan Panenka, ki se je z zmagovito enajstmetrovko zapisal v zgodovino nogometa.