Jasmin Kurtić (prvi z leve) je malo pred koncem tekme imenitno izvedel prosti strel in postavil končni rezultat 1:1. Foto: Reuters
Jasmin Kurtić (prvi z leve) je malo pred koncem tekme imenitno izvedel prosti strel in postavil končni rezultat 1:1. Foto: Reuters
Vasilios Torossidis in Andraž Kirm
Slovenija je naivno dobila zadetek, je prepričan Slaviša Stojanović. Foto: Reuters
Prijateljski remi Slovencev in Grkov

Vezist Vareseja je z izjemnim prostim strelom izenačil na 1:1 in na idealen način debitiral v slovenski članski reprezentanci. Pustil je povsem drugačen vtis kot Mirnes Šišić, ki je na desnem krilu dobil prednost pred Valterjem Birso. "Verjel sem vase. Nekdanji trener pri Palermu Delio Rossi mi je vedno govoril: edino vodilo do uspeha je delo, delo in samo delo. Tega sem se držal in se nisem obremenjeval."

Kdo je še zadel ob debiju?
23-letni Kurtić je deveti igralec v zgodovini slovenske reprezentance, ki je dosegel zadetek ob debiju. To je uspelo še Igorju Benedejčiču, Vladu Miloševiću, Sašu Udoviču, Amirju Kariću, Nastji Čehu, Senadu Tiganju, Zlatanu Ljubijankiću in kot zadnjemu Daretu Vršiču 2. junija 2007 na tekmi proti Romuniji v Celju.

Kurtićev klub Varese je sezono v italijanski drugi ligi po 42 krogih končal na petem mestu z 71 točkami in ga zdaj čakajo kvalifikacije za preboj v Serie A. Varese bo v sredo najprej doma igral proti Veroni, v soboto pa še v gosteh. Zmagovalec iz tega dvoboja se bo za zadnjo vstopnico za prvo ligo pomeril z boljšim iz dvoboja Sampdoria - Sassuolo. V Serie A sta se že uvrstila Pescara in Torino (oba po 83 točk).

Kurtić, ki ima na hrbtu številko osem (kot nekdanji kapetan Robert Koren), je zadetek poklonil svoji družini. V prvem polčasu je bil še malce pod pritiskom, nato se je sprostil: "Drugačno je vzdušje, če imaš za seboj navijače in ni pritiska. Žogo daš na tla in igraš. To smo naredili. V prvem polčasu smo morda res imeli zavoro, potem smo igrali kot Barcelona, po tleh."

Tisto o Barceloni ne gre jemati preveč resno. Selektor Slaviša Stojanović je po sedmih mesecih še vedno brez zmage na klopi slovenske reprezentance, toda s tem, kar je opravil zadnji teden, je vseeno lahko kar zadovoljen. V drugem polčasu je Slovenija pokazala bojevito igro in si priigrala nekaj priložnosti. Zmage bomo precej bolj potrebovali jeseni, ko se bodo začele kvalifikacije za svetovno prvenstvo.

ZDA so s 5:1 (2:1) premagali Škotsko, Landon Donovan pa je s hat-trickom seštevek reprezentančnih golov povišal na 49. Vse kaže, da je selektor Jürgen Klinsmann po desetih mesecih že uresničil obljube, saj je napovedal drugačen slog igre in predvsem zmage. Sobotna v Jacksonvillu na Floriji je bila že peta zaporedna.


Naivno dobili zadetek
"Več kot zasluženo smo iztržili neodločen rezultat. Zadnjih 20 ali 25 minut smo bili z vstopom Ljubijankića in Iličića konkretnejši. V oči bode naiven gol, ki je prišel v nepravem trenutku. Zakaj v nepravem? Jokič je zahteval menjavo, saj je bil brez orientacije. Imel je razbito glavo, krvavel je. Zadetek smo dobili, ko smo pripravljali menjavo. To je bilo naivno, tako ne smemo izpasti," je povedal Stojanović.

Naslednjo prijateljsko tekmo bo članska reprezentanca odigrala 15. avgusta v Stožicah proti Romuniji.

Prijateljski remi Slovencev in Grkov