Najboljši strelec prvenstva Antoine Griezmann je v izločilnih bojih v sijajni formi. Foto: Reuters
Najboljši strelec prvenstva Antoine Griezmann je v izločilnih bojih v sijajni formi. Foto: Reuters
Bastian Schweinsteiger
Takole je z roko v kazenskem prostoru igral Bastian Schweinsteiger. Foto: Reuters

Francozi so prekinili črno serijo proti Nemcem in jih na velikem tekmovanju premagali prvič po letu 1958. Elf, ki se je drugič zapored na evropskem prvenstvu poslovil v polfinalu, je šestič na velikih tekmovanjih igral proti gostiteljem turnirja, ob tem petič v polfinalu, in prvič klonil. Francija se je aktualnim svetovnim prvakom oddolžila tudi za poraz na zadnjem svetovnem prvenstvu, ko je četrtfinale odločil Mats Hummels.

Osrednji branilec Nemčije je zaradi kartonov manjkal. Prav tako sta bila iz udarne enajsterice odsotna Mario Gomez in Sami Khedira. Nemška obramba je naredila napako pri drugem golu, ob prvem pa jo je napravil Bastian Schweinsteiger, ki je v začetni postavi zamenjal Khediro. Na drugi strani Didier Deschamps ni imel težav pri sestavi prve postave, le v osrčju obrambe je prednost pred Adilom Ramijem dobil Samuel Umtiti in znova upravičil zaupanje.

Griezmann je Francijo popeljal v nedeljski finale, v katerem se bo na pariškem Stade de Franceu pomerila s Portugalsko. Napadalec Atletica je v sijajni formi in je s šestimi goli najboljši strelec prvenstva. Zdaj jih je dosegel na turnirjih najboljših reprezentanc stare celine že toliko kot Thierry Henry in celo več kot Zinedine Zidane. Omenjeni legendi francoske izbrane vrste sta blestela ob zadnjem evropskem slavju galskih petelinov leta 2000 na Nizozemskem in v Belgiji. Dve leti prej so postali svetovni prvaki, obakrat z zdajšnjim selektorjem v kapetanski vlogi Deschampsom, leta 1984 pa so prvič postali evropski prvaki. Ti dve lovoriki na velikih tekmovanjih so osvojili na domači zelenici.

Francozi so odločno začeli in po visokem pritisku do prve priložnosti prišli v sedmi minuti, ko sta si dve dvojni podaji izmenjala Griezmann in Blaise Matuidi. Benedikt Höwedes in Mesut Özil sta v obrambi napravila napako, izvrstni francoski napadalec pa je prišel do velike priložnosti. Natančno je meril, a strel ni bil dovolj močen in z obrambo se je izkazal Manuel Neuer. Po desetih minutah je počasi stekla nemška igra in elf je začel prevzemati pobudo. V 14. minuti je z leve podajal Julian Draxler, žoga pa se je od pete Bacaryja Sagnaja odbila do Emreja Cana, ki je s slabšo levo nogo poskusil z volejem, strel se je odbil od tal, odlično pa je reagiral Hugo Lloris.

Po roki Schweinsteigerja Francozi povedli
Nemčija je bila nato nevarnejša. Nevarno je z 20 metrov poskusil Schweinsteiger, a je Lloris odbil prek vrat. V 32. minuti je Joshua Kimmich z desne podal prek vrat, kjer sta bila v nevarnem položaju Draxler in Thomas Müller, toda Umtiti je posredoval v zadnjem trenutku. Dimitri Payet in Paul Pogba sta s prostega strela preizkusila Neuerja, a sta oba strela letela preveč po sredini za morebitno večjo nevarnost za nemška vrata. Še eno lepo priložnost je imel Griezmann, ko je Umtiti z natančno podajo v prostor zaposlil Patrica Evraja, ki je našel napadalca Atletica, ta pa je nekoliko z leve zadel zunanji del mreže.

V 42. minuti je Olivier Giroud na sredini dobil skok z Jeromom Boatengom ter sam stekel proti vratom. Höwedes ga je ujel in z drsečim startom je preprečil strel Girouda. Toda Griezmann je vendarle v prvem polčasu pršel do petega gola na prvenstvu. Po kotu je z glavo streljal Evra, tik za njim pa je skočil Schweinsteiger, ki ga je žoga zadela v roko. Brez oklevanja je Nicola Rizzoli pokazal na belo točko, s katere je mrežo zatresel Griezmann.

Griezmann kaznoval napako nemške obrambe
Po poskusih Girouda, ki je bil znova prepočasen, in Griezmanna na začetku drugega dela so znova Nemci prevzeli pobudo, a v 60. minuti so ostali še brez drugega centralnega branilca s sicer udarne postave Boatenga, ki ga je zamenjal Shkodran Mustafi. Po nemški pobudi pa so v 72. minuti galski petelini povišali prednost. Kimmich je v kazenskem prostoru naredil veliko napako in izgubil žogo. Povsem na levi strani je Pogba preigral Mustafija, nato pa poslal predložek, ki ga je prestregel Neuer, a je le odbil žogo, pritekel je Griezmann in jo iznajdljivo s konico nogometnega čevlja poslal med nogama nemškega vratarja v mrežo.

Nemci so nato vse sile usmerili v napad, a je francoska obramba zdržala. Kimmich je le dve minuti pozneje z roba kazenskega prostora lepo zavrtinčil žogo, toda zatresel le okvir vrat. V 76. minuti je bil nevaren poskus Draxlerja s prostega strela, a je Lloris posredoval. Takoj po prihodu v igro v 79. minuti se je priložnost ponudila velikemu upu nemškega nogometa Leroyju Saneju, a je žoga zletela mimo vrat. Nenatančen je bil z glavo tudi Höwedes, po podaji Mustafija in strelu z glavo Kimmicha pa je v 93. minuti s panterskim skokom posredoval Lloris. Lepo priložnost za Francijo je imel še Griezmann, ki pa je v protinapadu meril naravnost v Neuerja.


Polfinale, Marseille:
Nemčija - FRANCIJA 0:2 (0:1)
67.000; Griezmann 45+2./11-m, 72.


Lyon:
PORTUGALSKA - Wales 2:0 (0:0)
58.000; C. Ronaldo 50., Nani 53.

Griezmann z bele točke kaznoval napako "Schweinija"

Griezmann povišal vodstvo na 2:0