Razočaranje francoske reprezentance po porazu v finalu letošnjega EP-ja v nogometu je bilo veliko. Foto: Reuters
Razočaranje francoske reprezentance po porazu v finalu letošnjega EP-ja v nogometu je bilo veliko. Foto: Reuters

Mislim, da smo bili boljša ekipa. Imeli smo smolo. To je nogomet. V podaljških so nas 'ubili'. Občutek je grozen. Prava nočna mora. Zares grozno.

Andre-Pierre Gignac
Antoine Griezmann
Antoine Griezmann je s šestimi zadetki prvi strelec prvenstva. Foto: Reuters
Andre-Pierre Gignac
Andre-Pierre Gignac še zlepa ne bo prebolel grenkobe poraza v finalu. Foto: Reuters

Francija je včeraj dihala s svojo reprezentanco, pričakovala je naslov evropskega prvaka, a so 'galski petelini' klonili pred Portugalci (1:0), ki so z golom Ederja v 109. minuti prvič postali prvaki stare celine.

Francozi so na domačem prvenstvu igrali dobro, v izločilnih bojih so s preobratom izločili Irce (2:1), nato so se znesli nad Islandci (5:2), v polfinalu pa so z 2:0 premagali še Nemce. Do zadanega cilja jim je zmanjkala še ena zmaga, a ustavili so se pred zadnjo oviro.

Deschamps: Zapravili smo veliko priložnost
Ko je Cristiano Ronaldo zapustil zelenico, so se možnosti Francozov za naslov prvaka še povečale, a gostitelji prvenstva nikakor niso našli poti mimo dobro postavljene portugalske obrambe, na čelu z razpoloženim vratarjem Ruijem Patriciem. "Seveda smo nad razpletom finala vsi razočarani. Toda s tem porazom ne smemo pozabiti na dobro delo, ki smo ga opravili v zadnjih dveh letih. Vseeno moram poudariti, da smo zapravili veliko priložnost za naslov evropskega prvaka," je po grenkem porazu dejal francoski selektor Didier Deschamps, ki izgovorov ni želel iskati v utrujenosti, saj je imela njegova ekipa po polfinalni tekmi le dva dneva počitka.

"Četudi smo bili nekoliko utrujeni, to ne sme biti izgovor. Priigrali smo si nekaj zrelih priložnosti za zadetek, zadnjo je zapravil Gignac. Na koncu so o zmagovalcu odločale malenkosti, tekma je bila zelo izenačena. Imeli smo priložnosti, tako kot Portugalci, a na našo žalost so oni zadeli, mi pa ne," je še povedal nekdanji kapetan modrih.

Griezmann: Kruto, a tudi sijajno
Prvi strelec prvenstva Antoine Griezmann, ki je v polfinalu z dvema zadetkoma pokopal Nemčijo - na prvenstvu je v 555 minutah za Francijo zadel šest golov in podelil še dve podaji za zadetek -, je bil po tekmi razočaran, ker s svojimi soigralci ni mogel dvigniti pokala Henrija Delaunaya. "Kruta, a tudi sijajna. Tako bi opisal našo pot na prvenstvu. Doživeli smo nekaj nepozabnih trenutkov, hkrati pa tudi najhujšega. Iz tega se bomo pač morali nekaj naučiti. Vseeno pa moram poudariti, da smo danes dali vse od sebe in si nimamo ničesar očitati. Ponosen sem na naš kolektiv, vrnili se bomo močnejši," je povedal napadalec madridskega Atletica, ki je v finalu zapravil dve lepi priložnosti. "V nasprotju s tekmo z Nemčijo nam tokrat ni uspelo zatresti mreže. Škoda. Zadeli smo okvir gola, tudi sam sem skoraj zadel. Njihov vratar je igral izjemno," je še dodal.

Sissoko: Poraz moramo nekako prebaviti
Odlično je v finalu igral Moussa Sissoko, ki se je po razočaranju po zadnjem žvižgu glavnega sodnika Marka Clattenbruga zahvalil navijačem za bučno podporo s tribun. "Navijači so nam vedno stali ob strani in to zelo cenimo. Na koncu nam je zmanjkalo nekaj sreče, a poraz moramo sprejeti, druge možnosti ni. Vrniti se moramo močnejši," je dejal vezist Newcastle Uniteda. Sklenil je: "Tak je pač nogomet. Lahko igramo še tako lep nogomet, pa bomo na koncu izgubili. Ta poraz moramo nekako prebaviti, saj smo si naslova prvaka na domačem prvenstvu res močno želeli. Razočaranje v slačilnici je veliko, saj menimo, da smo odigrali dobro tekmo."


Gignac: Prava nočna mora. Zares grozno.

Še najbolj potrt je bil po tekmi napadalec Andre-Pierre Gignac, ki je v 78. minuti zamenjal Olivierja Girouda in v izdihljajih rednega dela srečanja zatresel okvir gola. "Mislim, da smo bili boljša ekipa. Imeli smo smolo. To je nogomet. V podaljških so nas 'ubili'. Občutek je grozen. Prava nočna mora. Zares grozno," je poudaril igralec napadalec Tigres UANL-ja in zaključil: "Poraz moramo požreti, a to bo zelo težko storiti. Imeli bomo ušive počitnice. Hitro se bomo morali pobrati, saj nas kmalu čaka kvalifikacijski ciklus za naslednje svetovno prvenstvo."

Francija bo vozovnico za Rusijo 2018 skušala dvigniti v kvalifikacijski skupini A, v kateri so še Nizozemska, Švedska, Bolgarija, Belorusija in Luksemburg.

Štart Payeta, po katerem je moral C. Ronaldo z igrišča


Zadetek Ederja za zmago Portugalske v finalu


Veselje Portugalcev po zadnjem žvižgu sodnika


Podelitev medalj in pokala Portugalcem

Mislim, da smo bili boljša ekipa. Imeli smo smolo. To je nogomet. V podaljških so nas 'ubili'. Občutek je grozen. Prava nočna mora. Zares grozno.

Andre-Pierre Gignac