Cristiano Ronaldo je dočakal svoj trenutek na reprezentančni ravni. Foto: Reuters
Cristiano Ronaldo je dočakal svoj trenutek na reprezentančni ravni. Foto: Reuters

Ko je moral Cristiano zapustiti igrišče, smo bili vsi v šoku. Ob polčasu je nato dvignil ekipo z govorom. Dejal nam je, da je prepričan, da bomo zmagali, in poudaril, da moramo držati skupaj in se boriti do zadnjega atoma moči. Vse skupaj je bilo res neverjetno.

Cedric Soares
Cristiano Ronaldo
V izdihljajih tekme je C. Ronaldo takole spodbujal soigralce na zelenici in jim pomagal ohraniti zbranost. Foto: Reuters
Fernando Santos
Portugalski selektor Fernando Santos je na prvenstvu blestel s taktičnimi zamislimi in pametnimi menjavami. Foto: Reuters

Ta je končno dočakal slavo tudi na reprezentančni ravni, potem ko je na klubski osvojil že vse, kar se osvojiti da. Nogometni superzvezdnik je moral zaradi poškodbe zelenico zapustiti že v prvem polčasu, a je viden pečat pustil tudi z bodrenjem soigralcev s klopi, s katere je v zaključku tekme s selektorjem vodil ekipo do premiernega naslova evropskih prvakov.

Portugalska na letošnjem prvenstvu nogometnih sladokuscev sicer ni navdušila. Na celotnem turnirju je vodila zgolj 73 od 720 minut, a je kljub vsemu ostala edina neporažena ekipa in je na koncu zasluženo postala ena izmed desetih reprezentanc z naslovom prvaka stare celine.

Eder: C. Ronaldo mi je dvignil samozavest
Glavni junak finala je bil Eder, ki je v igro vstopil v 79. minuti namesto Renata Sanchesa in postal šesti rezervni igralec, ki je zadel v finalu evropskega prvenstva. Pred tem je to uspelo Oliverju Bierhoffu, Sylvainu Wiltordu, Davidu Trezegeutu, Juanu Mati in Fernandu Torresu. "Cristiano Ronaldo mi je dejal, da bom dosegel zmagoviti zadetek. Dvignil mi je samozavest," je po tekmi dejal Eder, ki je z razdalje silovito sprožil in z nizkim strelom premagal nemočnega Huga Llorisa. "Toda to je bil zadetek, za katerega je garala vsa ekipa. Letos smo bili spektakularni. Zelo lepo je, ko ti vsi čestitajo. Takoj ko sem izvedel, da bom vstopil v igro, sem vedel, da se mi bo ponudila priložnost. Selektor je verjel vame in mi zaupal," je še dodal 28-letni napadalec, ki si kruh služi v Lillu.

CR7: Zelo, zelo sem srečen!
Prvi zvezdnik Portugalske Cristiano Ronaldo si je od finalnega nastopa veliko obetal, a je doživel hladen tuš, ko je moral že v prvem polčasu zaradi poškodbe zapustiti zelenico. V zaključku tekme je bodril svoje soigralce in skupaj s selektorjem vodil ekipo. "Portugalska si je ta uspeh zaslužila po dolgih letih trdega dela. Nihče ni verjel v nas. Na klubski ravni sem osvojil že vse, kar se osvojiti da, manjkala mi je le še lovorika z reprezentanco," je dejal CR7, ki si je po zadnjem sodnikovem žvižgu večkrat obrisal solze sreče. "Zelo, zelo sem srečen. To je nekaj, kar sem želel doseči že dolgo - vse od poraza v finalu leta 2004. Boga sem prosil, naj mi ponudi še eno priložnost. Portugalski navijači si to zaslužijo, mi vsi si to zaslužimo," je še dodal.

Sklenil je: "Premagali smo Francijo. To je eden najlepših trenutkov v moji karieri. Vedno sem želel osvojiti lovoriko z reprezentanco in doseči zgodovinski uspeh. To mi je zdaj uspelo. Zame je to edinstven in nepozaben trenutek."

Cedric: Dokazali smo, da lahko uspeš
Branilec Cedric Soares je po tekmi zaupal, da je ekipo motiviral tudi Ronaldov govor med polčasom. "Ko je moral Cristiano zapustiti igrišče, smo bili vsi v šoku. Ob polčasu je nato dvignil ekipo z govorom. Dejal nam je, da je prepričan, da bomo zmagali, in poudaril, da moramo držati skupaj in se boriti do zadnjega atoma moči. Vse skupaj je bilo res neverjetno. Mislim, da smo na igrišču pokazali pravi odnos in dokazali, da lahko uspeš," je povedal Cedric in dodal: "Cristiano je med tekmo ob pravih trenutkih izrekel prave besede. Res sem zelo vesel, da sem del te ekipe in da smo postali šampioni."


Santos: Enostavni kot golobi
Veliko zaslug za končno slavje pa gre pripisati tudi selektorju Fernandu Santosu, ki se je na letošnjem prvenstvu stare celine izkazal z odličnim taktiziranjem, s katerim je zasenčil številne kolege. V finalu se je med drugim odlično odzval na Ronaldov odhod z igrišča, v polno je zadel tudi z menjavo, ko je v igro poslal moža odločitve Ederja. "Svojim varovancem sem ves čas ponavljal, da so izjemno talentirani, a da se bodo morali na vsaki tekmi precej bolj truditi in biti tudi bolj osredotočeni od nasprotnika. Imamo zares izjemno ekipo. Vselej so verjeli mojim besedam, da lahko postanemo prvaki," je povedal 61-letni strateg, ki portugalsko izbrano vrsto vodi od leta 2014. "Težko je opisati vsa čustva. Naš kapetan (C. Ronaldo, op. a.) je pokazal, kaj pomeni ekipni duh. Med drugim se je dvakrat želel vrniti na zelenico, pomembno ga je bilo imeti na klopi in v slačilnici med odmorom. Tako kot jaz je verjel, da bo današnji večer obarvan portugalsko! Bili smo enostavni kot golobi in modri kakor kače," je povedal.

Portugalska reprezentanca se bo z evropskim naslovom na novi lestvici Fife z 8. povzpela na 6. mesto. Z zmago bi se Francozi povzpeli na 3. mesto, a bodo na novi lestvici, ki bo objavljena v četrtek, sedmi.

Štart Payeta, po katerem je moral C. Ronaldo z igrišča


Zadetek Ederja za zmago Portugalske v finalu


Veselje Portugalcev po zadnjem žvižgu sodnika


Podelitev medalj in pokala Portugalcem

Ko je moral Cristiano zapustiti igrišče, smo bili vsi v šoku. Ob polčasu je nato dvignil ekipo z govorom. Dejal nam je, da je prepričan, da bomo zmagali, in poudaril, da moramo držati skupaj in se boriti do zadnjega atoma moči. Vse skupaj je bilo res neverjetno.

Cedric Soares