Cristiano Ronaldo in Antoine Griezmann sta pripravljena na novi poglavji v svojih bleščečih karierah. Kdo bo na koncu uspešnejši? Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Cristiano Ronaldo in Antoine Griezmann sta pripravljena na novi poglavji v svojih bleščečih karierah. Kdo bo na koncu uspešnejši? Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Pepe
Pepe je sobotni dopoldanski trening oddelal s preostalo skupino igralcev. Foto: Reuters
Didier Deschamps
Francoski selektor Didier Deschamps ve, kako se zmaguje. Kot kapetan Francije je z njo postal svetovni in evropski prvak, že pred tem pa je z Marseillom leta 1993 osvojil naslov evropskega klubskega prvaka. Foto: EPA

Vsaj če pogledamo v zgodovino. Dvakratni prvaki in gostitelji letošnjega prvenstva so proti Portugalcem od leta 1975 dobili kar deset medsebojnih obračunov, kar nekaj je bilo nepozabnih. Denimo tista v izločilnih bojih EP-ja 2000 in SP-ja 2006, ki ju je s tesnih 2:1 in 1:0 s strelom z bele točke odločil legendarni Zinedine Zidane. A Portugalska ima svoje načrte. Vsaj deloma bodo sledili tistemu, ki so ga proti njim pred 12 leti pripravili Grki in Portugalce v domačem finalu stresli z 1:0, slika objokanega takrat 19-letnega najstnika Cristiana Ronalda pa je obkrožila svet.

Portugalci nazaj dobili tudi Pepeja
Vendar kapetan je tokrat odločen, da še enega finala na velikih tekmovanjih s svojo reprezentanco ne bo izgubil, portugalski selektor Fernando Santos pa prek portugalskih časnikov sporoča: "Ne bojimo se nikogar!" Kombinacija taktične discipline, odločenosti in Ronaldovih trenutkov navdiha je Portugalce pripeljala do pariškega finala, na turnirju pa so edino zmago po 90 minutah slavili šele v polfinalu proti Walesu (2:0). Po nekaj zamenjavah v začetni enajsterici, izstopa tista z 18-letnim draguljem Renatom Sanchesom v vezni liniji, je Santos vendarle uglasil svojo ekipo in verjetno glede finala ne bo imel večjih dilem. V vezno linijo se bo vrnil v polfinalu kaznovani William Carvalho. Veseli tudi, da bo Pepe po težavah s stegensko mišico pripravljen za igro v osrčju obrambne linjije, ki se bo morala spopasti z novim Platinijem letošnje francoske generacije, Antoinejem Griezmannom.

Griezmann praktično sam popeljal Francijo v finale
Ta je v zadnjih dveh tekmah na položaju takoj za osrednjim napadalcem Olivierjem Giroudem v sistemu 4-2-3-1 dokončno eksplodiral in galske peteline praktično sam popeljal do finala. Izjemno formo je nadgradil s kar šestimi zadetki (največ po rekordnih devetih Michela Platinija na enem turnirju leta 1984) in dvema podajama na prvenstvu. Neporavnane račune z Ronaldom ima tudi iz zadnje klubske sezone, ki jo je po streljanju enajstmetrovk s svojim Atleticom končal s finalnim porazom v Ligi prvakov proti Ronaldovemu Realu.

Deschamps ege povezal v celoto
Francoski selektor Didier Deschamps je v zadnjih tekmah končno našel pravo kombinacijo, s katero bo verjetno vztrajal tudi v finalu. Vprašljiv bi morda bil le Dimitri Payet, ki je prvenstvo odprl v fantastični formi, a bil v polfinalu proti Nemčiji praktično neviden, novi Barcelonin branilec Samuel Umtiti je upravičil pričakovanja in ima očitno prednost pred Adilom Ramijem. Svojo priložnost s klopi bosta čakala N'Golo Kante in Kingsley Coman. Deschamps, svetovni in evropski prvak v letih 1998 in 2000, je bil ključen na poti do finala z nekaj pametnimi taktičnimi potezami in da je povzdignil svoj glas takrat, ko je bilo treba velike ege povezati v celoto.

"Finale je res izjemen trenutek, ker gre za naslov, a ne smeš preveč razmišljati o njem. Potrebuješ uravnotežen pristop. Po eni strani sproščen, po drugi pa popolnoma osredotočen na tekmo. Zmaga je edina, kar v vrhunskem športu šteje. In s tako miselnostjo se bomo tudi lotili tekme," pravi Deschamps.

EVROPSKO PRVENSTVO

Finale, Saint Denis
Nedelja ob 21.00:
PORTUGALSKA - FRANCIJA

Verjetni postavi:
Portugalska: Rui Patricio, Cedric, Jose Fonte, Pepe, Guerreiro, W. Carvalho, Renato Sanches, Adrien Silva, Joao Mario, Nani, Ronaldo.
Francija: Lloris, Sagna, Koscielny, Umtiti, Evra, Pogba, Matuidi, Sissoko, Payet, Griezmann, Giroud.
Sodnik: Mark Clattenburg (Anglija)