Finalista imata prepoznavni model igre. Francija igra v sistemu 4-4-2, Portugalska pa v sistemu 4-1-4-1. Portugalska z Ronaldom, Francija z Griezmannom. Obe odlični in izjemno disciplinirani v fazi branjenja. Obe reprezentanci s hitrimi prehodi v nevarne protinapade. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Finalista imata prepoznavni model igre. Francija igra v sistemu 4-4-2, Portugalska pa v sistemu 4-1-4-1. Portugalska z Ronaldom, Francija z Griezmannom. Obe odlični in izjemno disciplinirani v fazi branjenja. Obe reprezentanci s hitrimi prehodi v nevarne protinapade. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Tekme v izločilnih bojih evropskega prvenstva so v taktičnih analizah vedno zanimivejše. Najboljše reprezentance se znotraj svojega modela igre prilagajajo šibkejšim nasprotnikom, predvsem pa so zanimive rešitve selektorjev, kako postavljajo fazo branjenja proti nasprotnim sistemom igre.

Strokovne kolumne s poudarki, ki so bili predstavljeni v uvodnem zapisu, Simon Rožman objavlja dan po odigranem krogu tekmovanja v Franciji. Po četrtfinalu je zapisal "Odločiti se je treba za taktiko, ki bo prinesla izid in napredovanje". Naslednja bo objavljena v ponedeljek po velikem finalu.


  1. PORTUGALSKA - Wales 2:0

V predhodnih analizah reprezentance Walesa smo pred tekmo predvidevali, kaj lahko od njih pričakujemo:

  • Sistem 3-4-3, ki omogoča veliko širine igre, kar je za nasprotnika težko braniti.
  • Kakovost v prehodih po dobljeni žogi v napad, saj hitro razvijejo protinapad in imajo v napadu igralce, ki lahko s posamično kakovostjo na večjem prostoru ustvarjajo priložnosti. Tokrat so bili hendikepirani zaradi odsotnosti Aarona Ramseya.
  • Stalno so nevarni v napadalnih prekinitvah, saj večino napadalnih akcij zaključijo s strelom na gol.

Strokovno vodstvo Portugalske, na čelu s selektorjem Fernando Santosem se je na vse omenjene zahteve odlično pripravilo in igralci so izjemno disciplinirano in kakovostno opravili svojo nalogo.

  • Portugalska je prav tako napredovala v fazi branjenja prekinitev. Branilci zelo dosledno pokrivajo svoje igralce v kazenskem prostoru, tako da so odpravili še tretjo nevarnost, ki je pretila s strani reprezentance Walesa. Na predhodni tekmi z Belgijo so bili Valežani superiorni v skoku ob prekinitvah.

Faza napada Portugalske temelji na dveh postavkah:

  • Reakcija po odvzeti žogi in hiter prehod v napad - protinapad

Bliskovit prehod Portugalcev v protinapad

  • Pri kontinuiranem napadu si z odkrivanjem igralcev (v vsakem trenutku sprejema igralca) v trikotnik omogočajo možnost podaje in kakovostno potovanje žoge v želeno smer.

Napadalni trikotnik z odkrivanjem Portugalcev

Predvsem pa se Portugalci usmerjajo na obračanje strani igre in iskanje zaključka napada preko bočnih položajev, s predložki in skokom z glavo.

Primer napada po boku, ki je prinesel 2:0

Za konec lahko govorimo tudi o individualnih odlikah najboljših igralcev, ki naredijo razliko. Podrobna analiza gola Cristiana Ronalda pokaže izredno spremembo smeri gibanja pri predložku iz kota, kjer se je osvobodil branilca in z izjemnim skokom odločilno in odlično zadel z glavo.

Vodilni gol Cristiana Ronalda v polfinalu


  1. Nemčija - FRANCIJA 0:2

Pred tekmo se je pojavljajo vprašanje, za katere igralce zvezne vrste se bo odločil francoski selektor Didier Deschamps in v kakšnem sistemu se bodo zoperstavili reprezentanci Nemčije. Menim, da je Deschamps izbral sistem igre (4-4-2), ki jim trenutno najbolj ustreza, glede na formo in profil igralcev; predvsem pa se ni veliko oziral na nasprotnika.

Na drugi strani se je Joachim Low spet prilagodil, predvsem s postavitvijo zadnjega zveznega igralca v sistemu 4-1-4-1, da je zavaroval medprostor med obrambno in zvezno linijo, v katerega največkrat vteka Antoine Griezmann in po sprejemu naprej predstavlja grožnjo za zaključek napada. V fazi napada je želel nemški selektor verjetno presenečati z gibanjem Mesuta Özila iz klasičnega desnega zunanjega zveznega igralca na položaj v osrednjem delu za napadalcem (na položaj polšpice).

Ob zgoraj omenjenih dejstvih so Francozi svojo priložnost iskali v hitrih protinapadih in si pripravili nekaj lepih priložnosti.

Francoski hitri protinapadi z zaključki

Težko verjamem, da se je Nemcem zgodila že drugo tekmo zapored nedopustna individualna napaka. Ob skoku z glavo so zopet zakrivili najstrožjo kazen zaradi dvignjene roke v skoku. Nerazumljivo. Kot sprejem Joshue Kimmicha z zunanjo delom stopala, s postavitvijo telesa z obrazom proti svojem golu, in to v lastnem 16-metrskem prostoru.

Roka kapetana in darilo Kimmicha pokopala Nemčijo


Za finale ne pričakujem taktičnih novosti in presenečenj. Obe ekipi imata prepoznavni model igre, hitre prehode v obeh fazah igre. Francija igra v sistemu 4-4-2 in Portugalska v sistemu 4-1-4-1. Portugalska z Ronaldom, Francija z Griezmannom. Obe odlični in izjemno disciplinirani v fazi branjenja. Obe reprezentanci nevarni v protinapadih, v kontinuiranem napadu Portugalci več zaključkov pripravijo s predložki iz bočnih položajev, Francozi pa po kondicijski plati superiorni in s podporo svojih navijačev.